Κώστας ΖουράριςΣε ανακοίνωση της η Κίνηση Πολιτών Λασιθίου «Λάσιον Κοινόν» αναφέρει ότι την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των νομαρχιακών συμβούλων Λασιθίου της κίνησης και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, όπου τέθηκε και συζητήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας για την πολιτική κάλυψη του επί 37 ημέρες απεργού πείνας προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου Γιώργου Μανουσάκη.

Επισημάνθηκε η κατάσαση εγκατάλειψης και διάλυσης της δημόσιας υποδομής της περιοχής των κοινοτήτων Μιλάτου, Βραχασίου και Σισίου.

 Ενώ ζητήθηκε από τον Γενικό να πραγματοποιήσει επίσημη προγραμματισμένη επίσκεψη στο νομό Λασιθίου για την ενημέρωσή του σχετικά με τα αναπτυξιακά προβλήματα του νομού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

ΛΑΣΙΟΝ ΚΟΙΝΟΝ Κίνηση Πολιτών Λασιθίου
Μείζων Αντιπολίτευση Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου

Στις 7-12-05 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των νομαρχιακών συμβούλων Λασιθίου της κίνησης πολιτών “Λάσιον Κοινόν” και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα.
 
Στη συνάντηση τέθηκαν και συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
 
) Ανάληψη πρωτοβουλίας για την πολιτική κάλυψη του επί 37 ημέρες απεργού πείνας προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου Γιώργου Μανουσάκη ως προς το αίτημα για δημιουργία του Δήμου Βραχασίου και τη λύση της απεργίας πείνας, για την αποφυγή παραπέρα βλάβης της υγείας το.
 
Στο θέμα αυτό συμφωνήθηκε να γίνουν έκτατες παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών και σε συνεννόηση με τον βουλευτή Λασιθίου κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τα αποτελέσματα των οποίων θα κοινοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Από πλευράς του κ. Περιφερειάρχη υπήρξε η διαβεβαίωση ότι το θέμα της σύστασης του Δήμου Βραχασίου πρέπει να θεωρείται λυμένο και το τυπικό μέρος της νομοθετικής ρύθμισης θα κλείσει πολύ σύντομα με την ψήφιση του κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Βουλή.
 
β) Επισημάνθηκε η κατάσταση εγκατάλειψης και διάλυσης της δημόσιας υποδομής της περιοχής των κοινοτήτων Μιλάτου, Βραχασίου και Σισίου. Επίσης, επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και η ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιών εξαιτίας της παντελούς έλλειψης δημοτικής διοίκησης, δράσεων, επενδύσεων, κτλ τα τελευταία 8 χρόνια. Ζητήθηκε από τον κύριο Γενικό να αναθέσει σε ειδικό υπάλληλο της Περιφέρειας Κρήτης τη μελέτη, συγκέντρωση, καταγραφή και αξιολόγηση όλων των προβλημάτων που έχουν ανδειχθεί την τελευταία 8ετία όσον αφορά την υποδομή, τις απαιτούμενες δαπάνες για την ανόρθωση της περιοχής, κτλ.
 
Επίσης ζητήθηκε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την λειτουργία υποτυπώδους δημοτικού καταστήματος προσωρινά και για την έναρξη παροχής μιας πρώτης εξυπηρέτησης στους κατοίκους. Ζητήθηκε επίσης η αύξηση της χρηματοδότησης για την αποκομιδή των σκουπιδιών, για την αντιμετώπιση έκτατων αναγκών, κλπ.
 
Στα παραπάνω ο κύριος γενικός απάντησε θετικά και δεσμεύτηκε ότι μετά την ψήφιση του κώδικα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την επανένταξη των περιοχών αυτών στον αναπτυξιακό προγραμματισμό με ευθύνη της περιφέρειας έως και την ανάληψη της δοίκησης από τη νέα δημοτική αρχή Βραχασίου στην 1-1-07.
 
γ) Ζητήθηκε από τον κύριο Γενικό να πραγματοποιήσει επίσημη προγραμματισμένη επίσκεψη στο νομό Λασιθίου για την ενημέρωσή του σχετικά με τα αναπτυξιακά προβλήατα του νομού. Σε ειδική δε συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου να εκθέσει αναλυτικά την κατάσταση για τον τρέχοντα προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων στο νομό και μετά από πρόσκληση του νομάρχη Λασιθίου.
 
Από τα στοιχεία που ζητήσαμε και λάβαμε γνώση ως προς τον περιφερειακό σχεδιασμό, συγκριτικά με τους άλλους νομούς, φαίνεται καθαρά το χαμηλό επίπεδο προετοιμασίας προτάσεων και παρέμβασης του νομού μας.
 
Για το Λάσιον Κοινόν
ο οργανωτικός υπεύθυνος
ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ
Print Friendly, PDF & Email

Από manos