άποψη του ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου
άποψη του ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου

«O XYTA και η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί για μας θέμα πρώτης προτεραιότητας διότι σχετίζεται με  τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών,

την καθαριότητα και άρα τον πολιτισμό μας».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε  στο χώρο υγειονομικής ταφής το πρωί της Δευτέρας (16/3), συνοδευόμενος από στελέχη της υπηρεσίας περιβάλλοντος και τον μηχανολόγο κ. Νίκο Καραβελάκη.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζερβός η νέα Δημοτική Αρχή, έχει βάλλει σε προτεραιότητα τη βελτίωση της λειτουργίας του  ΧΥΤΑ, και συγκεκριμένα τη λίμνη ανακύκλωσης στραγγιδίων και επεξεργασίας αυτών, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό που λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων δημιουργήθηκαν προβλήματα υπερχείλησης.

Ήδη έκανεγνωστό ζητήθηκε από επιχειρηματία –με την καθοδήγηση και επίβλεψη του Δήμου- η τοποθέτηση δύο αντλιών ούτως ώστε τα λύμματα (στραγγίδια) σε πρώτη φάση να επανακυκλοφορούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής και να σταματήσει η ροή τους στους δρόμους, ενώ παράλληλα ελέγχθηκαν οι αεριστήρες στη λίμνη και άρχισε να λειτουργεί ο εξαερισμός και η ανακύκλωση  των στραγγιδίων.

Τον ερχόμενο μήνα-έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου- θα είμαστε έτοιμοι και για την λειτουργία του πυρσού, μιας και προκύπτει βιοαέριο από τα κύταρα το οποίο πρέπει να οδηγείται σε συγκεκριμένο τόπο που καίγεται για την αποφυγή εκρήξεων των χώρων αυτών των κυτάρων στα οποία μαζεύονται τα απορρίμματα .

Βρίσκεται σε εξέλιξη τόνισε η διαδικασία για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ και των περιβαλλοντικών όρων- οι οποίο είχαν λήξει ενώ από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή,  δεν ξεκίνησε η διαδικασία για την τακτοποίηση αυτών των σημαντικών ζητημάτων ώστε να αποφευχθούν προβλήματα λειτουργίας.

Τέλος οκ. Ζερβός αναφερόμενος στο ζήτημα της διασποράς των ανακυκλούμενων στο χώρο του ΧΥΤΑ, προέταξε την δημιουργία κλοβού,εντός του οποίου να αδειάζονται και να παραμένουν σε αυτό το χώρο, ώστε να μην υπάρχει αισθητική επιβάρυνση του χώρου.

Για τα ζητήματα αυτά είναι ενήμερος, όπως είπε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Χαριτάκης, ενώ σε σύντομο χρόνο αναμένεται η διευθέτηση τους.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos