Από την εκδήλωση

Μάχη Λασιθίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των απανταχού Λασιθιωτών πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή (27/5) στο Οροπέδιο Λασιθίου ο πρώτος επίσημος εορτασμός της ιστορικής Μάχης του Λασιθίου (20 – 30 Μαΐου 1867) παρουσία πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και φορέων της Ανατολικής Κρήτης.
«Ο πρώτος επίσημος εορτασμός αποτελεί την ζωντανή ανάμνηση της ηρωικής θυσίας των μαχητών του Λασιθίου και διαιωνίζει την παρουσία τους στην ιστορία.

επεσήμανε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς στην ομιλία του τονίζοντας τη σημασία που έχει για τον τόπο η ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος.
Το μνημόσυνο στη μνήμη των ηρώων της μεγάλης Μάχης του Λασιθίου τελέστηκε από τ Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριο στο χώρο όπου θα δημιουργηθεί το «άλσος ελευθερίας» του Οροπεδίου Λασιθίου κάτω από την Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας που αποτέλεσε το αρχηγείο των επαναστατών κατά την Κρητική Επανάσταση (1866 – 1869).
«Τόσα χρόνια πέρασαν, αιώνες. Θαμμένοι μέσα στη γη πρόγονοι μας ζητούσαν ένα μνημόσυνο. Τίποτα περισσότερο. Ένα μνημόσυνο όλων των επιφανών που έδωσαν τα στήθη τους, τη ζωή τους, το πύρωμα της καρδιάς τους και πλήρωσαν σε αυτό τον τόπο την ελευθερία του Γένους μας.», ανέφερε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τον εκπρόσωπο του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Ευστάθιο Τζουανάκη, το βουλευτή Λασιθίο του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, το Νομάρχη Λασιθίου κ. Αντώνη Στρατάκη, το Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργο Μηλιαρά, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Λασιθίου κ. Νίκο Καστρινάκη αλλά και από τις στρατιωτικές αρχές του νομού και εκπροσώπους εφεδροπολεμικών οργανώσεων.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos