Πως αντιμετωπίζετε μυστικές μονομερείς φορολογικές συμφωνίες;
Κούλογλου σε Κομισιόν: Πως θα αντιμετωπίσετε τις μυστικές συμφωνίες κρατών και πολυεθνικών εις βάρος των φορολογούμενων;

Οι μυστικές μονομερείς φορολογικές συμφωνίες, που συνάπτουν ορισμένα κράτη-μέλη με πολυεθνικές, αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, την στιγμή που από το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης του 2008, οι πολίτες έχουν δει τους φόρους τους να αυξάνονται.

Για το θέμα αυτό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να μάθει πως σκοπεύει η Κομισιόν να αντιμετωπίσει αυτή την συνεχιζόμενη κοροϊδία εις βάρος φορολογούμενων και υπόλοιπων κρατών-μελών.

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή:

Τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι ο αριθμός των μυστικών μονομερών φορολογικών συμφωνιών Κρατών-Μελών με τις επιχειρήσεις αυξήθηκε το 2016 κατά 64% σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα, οι μονομερείς συμφωνίες προέγκρισης των ενδοομιλικών τιμολογήσεων (Advance Pricing Agreements-ΑΡΑs) που ήταν σε ισχύ στην ΕΕ το 2016 ανήλθαν στις 2.053 από 1.252 το 2015.

Έτσι, οι μονομερείς ΑΡΑs που το Λουξεμβούργο είχε σε ισχύ αυξήθηκαν από 347 το 2014 σε 519 το 2015 και σε 599 το 2016. Δεύτερο στη σχετική λίστα το Βέλγιο, όπου από 157 το 2014 τις αύξησε σε 396 το 2015 και σε 1.091 το 2016. Η λίστα των χωρών περιλαμβάνει τις Ουγγαρία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία και Κύπρο.

Πρόσφατη μελέτη των Financial Times αναφέρει ότι από την παγκόσμια κρίση του 2008 ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης των πολυεθνικών μειώθηκε κατά 9%. Αντίθετα σε αυτό το διάστημα οι κυβερνήσεις αύξησαν τη φορολόγηση των απλών φορολογουμένων κατά 6%.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Καθόσον τα μέτρα των τελευταίων ετών όχι μόνο δεν έχουν αποδώσει, αλλά αντιθέτως έχουν εντείνει την επιθετική φορολογική στρατηγική των ΚΜ, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη κοροϊδία ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έναντι των φορολογούμενων πολιτών τους και των υπολοίπων κρατών μελών;

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos