Γιώργος Σταυρακάκης

Διευθ. Γεωδυνμ. Ινστιτ. Αθηνών

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης, στο πλαίσιο του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου στον Άγιο Νικόλαο, σας καλούν στο τέταρτο μάθημα, το οποίο θα έχει θέμα τη «σεισμικότητα και σεισμική επικινδυνότητα της Ανατολής Μεσογείου». Εισηγητής θα είναι ο Διευθυντής του Εθνικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γεώργιος Σταυρακάκης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Απριλίου 2008, στο κινηματοθέατρο REX στον Άγιο Νικόλαο με ώρα έναρξης 11.15 π.μ.

Η εισήγηση του διακεκριμένου ομιλητή αναμένεται να κινηθεί σε τρία επίπεδα. Αρχικά θα κάνει μια γενική αναφορά στη θεωρία των λιθοσφαιρικών πλακών, η οποία είναι η επικρατέστερη από τις θεωρίες για την ερμηνεία των αιτίων που προκαλούν τους σεισμούς. Στη συνέχεια θα παρουσιάσει στοιχεία για τη σεισμικότητα του Ελληνικού χώρου καθώς και για τα συστήματα καταγραφής των σεισμών. Θα ολοκληρώσει την εισήγησή του αναφερόμενος στον αντισεισμικό σχεδιασμό και τα μέτρα προστασίας από τους σεισμούς και τα δευτερογενή φαινόμενά τους.
Ο Δρ. Γεώργιος Σταυαρακάκης γεννήθηκε στον Χριστό Ιεράπετρας, είναι πτυχιούχος του Φυσικού Αθηνών, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και την Ιαπωνία. Έχει μεγάλη ερευνητική εμπειρία στη σεισμολογία και είναι εκλεγμένος διευθυντής για δεύτερη συνεχή πενταετή θητεία, στο Εθνικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, όπου υπηρετεί σήμερα. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 επιστημονικά άρθρα.
Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη και έχει καταβληθεί προσπάθεια ο ομιλητής να αναπτύξει το θέμα του με τρόπο κατανοητό σε άτομα που δεν έχουν στενή σχέση με το αντικείμενο και για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η εκδήλωση θα κλείσει, όπως εξάλλου σε κάθε «μάθημα», με ερωτήσεις προς τον εισηγητή.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos