Ο Θεοδόσης Μηλογιαννάκης, διδάσκων

Από το σεμινάριο

Ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διοργάνωσε το ΚΠΕ Ιεράπετρας, το διήμερο 4 και 5 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του. Συμμετείχαν 40 εκπαιδευτικοί από όλους τους Νομούς της Κρήτης, που έχουν δείξει ενδιαφέρον να ασχοληθούν με την περιβαλλοντική αγωγή στα σχολεία τους κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Οι κυριότερες εισηγήσεις που επικέντρωσαν και το ενδιαφέρον των συμμετασχόντων ήταν, η παρουσίαση της μεθοδολογίας υλοποίησης ενός προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με εισηγητή τον εκπαιδευτικό του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας κ. Γιώργο Πουλή, που με φωτογραφικό υλικό και την προβολή βίντεο ανέλυσε τη διαδικασία και τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου προγράμματος στα σχολεία Ο ίδιος υλοποιεί στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας σχετικά προγράμματα, εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας αναπτύξει μια αξιόλογη εμπειρία, στοιχεία της οποίας μετέδοσε στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς του σεμιναρίου.

 Η κ. Φανή Παφύτα, σε συνεργασία με τον κ. Γιάννη Πρινιωτάκη, εκπαιδευτικοί από το 2ο Γυμνάσιο Σητείας, συνοδευόμενοι από την 25μελή Περιβαλλοντική Ομάδα των μαθητών τους, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην Ιεράπετρα από το Κέντρο, παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα με θέμα «Υπερκατανάλωση και ανακύκλωση», εντυπωσιάζοντας, για την εφευρετικότητα και τους έξυπνους διαλόγους που η ομάδα είχε επεξεργαστεί για το θέμα.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι εισηγήσεις, του φίλου του ΚΠΕ Ιεράπετρας, καλλιτέχνη κ. Θεοδόση Μηλογιαννάκη και έντονος  προβληματισμός αναπτύχθηκε μεταξύ των εκπαιδευτικών για τα θέματα που θίχτηκαν και είχαν να κάνουν με τις σημερινές συνθήκες ζωής και διατροφής, την αειφορία και πως αυτή ορθά πρέπει να ερμηνεύεται σαν έκφραση, ενώ καταλυτική ήταν και η χειρόγραφη εισήγησή του, που μοιράστηκε σε όλους σε φύλλα χαρτιού κατασκευασμένα από φύκια, καλαμπόκι και άλλα υλικά, σαν αντιπρόταση στο χαρτί από δέντρα και το ανακυκλωμένο χαρτί που όπως εξήγησε για να παραχθεί χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.  

Το πιθάρι χουμοποίησης του Μανόλη Παπαδημητρόπουλου

Από το σεμινάριο

Στα πλαίσια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα χωράφια του Μανόλη Παπαδημητρόπουλου, ο οποίος καλλιεργεί με την μέθοδο Φουκουόκα, χρησιμοποιώντας  για λίπασμα στις καλλιέργειές του, κατσίγαρο ελαιουργείων (!!!) αφού πρώτα τον έχουν επεξεργαστεί γαιοσκώληκες. Στις παρυφές της χαράδρας του ΧΑ, οι εκπαιδευόμενοι μελέτησαν την κατοχυρωμένη «πατέντα» του κ. Παπαδημητρόπουλου, που αφορά σε ένα μεγάλο πήλινο κρητικό πιθάρι, που έχει μετατραπεί σε κάδο κομποστοποίησης. Το εν λόγω πιθάρι εσωτερικά έχει τους γαιοσκώληκες που αποδομούν τα χλωρά φυτικά απόβλητα ενός νοικοκυριού μετατρέποντάς τα σε υγρό λίπασμα το οποίο συλλέγεται από βρυσάκι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του πιθαριού. Το λίπασμα αραιωμένο με νερό μπορεί να ποτίσει τον κήπο μας ή τα δέντρα μας, με φυσικό τρόπο χωρίς χρήση χημικών λιπασμάτων. Το πιθάρι είναι μοναδικής ομορφιάς, μιας και εξωτερικά φέρει 24 σημεία όπου φυτεύονται διάφορα φυτά, κυρίως αρωματικά, αλλά και λουλούδια, μετατρέποντάς το έτσι σαν ολοκληρωμένο μικρό βοτανικό κήπο.

Ο κ. Παπαδημητρόπουλος, χάρισε ένα τέτοιο μοναδικό πιθάρι στο ΚΠΕ Ιεράπετρας, που μαζί με τον βοτανικό κήπο που κατασκευάζεται στους χώρους του, θα αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό για τις ομάδες από τα σχολεία που το επισκέπτονται και παρακολουθούν τα προγράμματά του.

Οι εκπαιδευόμενοι, είχαν την ευκαιρία στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης να επισκεφτούν την κατοικία- εργαστήριο του κ. Μηλογιαννάκη, όπου διαπίστωσαν ότι με υπόστρωμα φύλλα ελιάς αντί του εδάφους, μπορούν να καλλιεργηθούν κάλλιστα εύγεστα τοπικά προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια γεύτηκαν συνοδεία βιολογικού ψωμιού, ψημένου στον ξυλόφουρνο. Ο κ. Μηλογιαννάκης, παρουσίασε τον τρόπο κατασκευής ενός καλαθιού και ανέλυσε μερικές πτυχές από την τεχνική της καλαθοπλεκτικής.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου δίδαξε και η υπεύθυνη πολιτιστικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Γιαννουσοπούλου. Το θέμα της «Μια μέρα παρέα με της φύσης τα υλικά» ήταν και αυτό ένα βιωματικό εργαστήρι, μιάμισης ώρας, με διάφορες κατασκευές που προτάθηκαν και μπορούν να γίνουν στα σχολεία σε συνεργασία με τους μαθητές μέλη των περιβαλλοντικών ομάδων.

Το ΚΠΕ Ιεράπετρας έχει προγραμματίσει για το τρέχον σχολικό έτος να υποδεχθεί 50 ομάδες από σχολεία των νομών εμβέλειάς του, ενώ θα διοργανώσει ακόμη 4 σεμινάρια και 2ημερίδες. Στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς θα διοργανώσει και το 1ο φεστιβάλ των περιβαλλοντικών ομάδων των σχολείων της Ιεράπετρας.

Το ΚΠΕ Ιεράπετρας, επιχορηγείται στα πλαίσια του υποέργου του ΤΔΕ/Υ του ΕΙΝ, που χρηματοδοτείται κατά 65% από την Ε.Ε και κατά 35% από Εθνικούς πόρους.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos