Γιατί καμιά περιοχή της Κρήτης δεν προσφέρεται να καταστραφεί, με ή χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό!
Γιατί καμιά περιοχή της Κρήτης δεν προσφέρεται να καταστραφεί, με ή χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό!

Η Σητειακή Επιτροπή κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ διοργανώνει συζήτηση για τις ΒΑΠΕ στoν Τεχνοχώρο (ισόγειο Πολύκεντρου), την Κυριακή 8/11/15 6μμ.

Συμπολίτες/σες σας καλούμε στη συζήτηση- ενημέρωση για τις μελέτες που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στην Κρήτη 56 αιολικούς σταθμούς (και όχι αιολικά «πάρκα» όπως κατ’ ευφημισμόν λέγονται)

ονομαστικής ισχύος 1685 μεγαβάτ (σχεδόν δυόμισι φορές η ενέργεια που παράγουν τα εργοστάσια του νησιού)

Πρόκειται για θηριώδη έργα (τα περισσότερα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές ) που καταλαμβάνουν με 646 ανεμογεννήτριες  75 βουνοκορφές σε όλους σχεδόν τους δήμους της Κρήτης.

Στο πακέτο των έργων περιλαμβάνονται επίσης 2 υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα και ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου (Απαραίτητο για να στηριχθεί η λειτουργία των ανεμογεννητριών, που δεν κλείνουν τα συμβατικά εργοστάσια όπως παραπλανητικά διαφημίζουν οι εταιρείες ΑΠΕ αλλά, αντιθέτως, όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται τόσο περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με συμβατικό καύσιμο απαιτούνται λόγω του ασταθούς ρεύματος που παράγουν οι Α/Γ αν, και όποτε φυσάει)

Οι Α/Γ θα έχουν διάμετρο ρότορα 90 m και ύψος πύργου 80 m. Θα έχουν δηλαδή συνολικό ύψος περίπου 125 μέτρα .

Η διάμετρος βάσης για την θεμελίωση κάθε Α/Γ θα είναι περίπου 15 m. και το βάθος θεμελίωσης  2,5 m. Για κάθε ανεμογεννήτρια θα τσιμεντοποιηθούν περίπου 350 μ2 και στην θέση κάθε θεμελίου ανεμογεννήτριας θα διαμορφωθεί επίπεδη πλατεία διαστάσεων περίπου2500m2  (50 x 50 m).

 Ανάλογα του θηριώδους μεγέθους των «αιολικών εγκαταστάσεων» είναι και τα «συνοδά έργα» που αφορούν την πρόσβαση στους αιολικούς σταθμούς, την διασύνδεση μεταξύ τους και την εσωτερική οδοποιία  εντός αυτών.

Μεγάλοι δρόμοι-λεωφόροι διανοίγονται σε ορεινούς όγκους, γίνεται βάναυση διαπλάτυνση δασικών δρόμων σε προστατευόμενες περιοχές με διαμόρφωση πλατειών διαμέτρου γύρω στα 20 μέτρα για να στρίβουν οι νταλίκες.

Το εφιαλτικό τοπίο συμπληρώνουν εναέρια δικτυα υψηλής και μέσης τάσης, με πυλώνες ύψους 22 – 25 m. και υποσταθμός (Υ/Σ).

Και όλα αυτά, σύμφωνα με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  που κατέθεσαν οι εταιρείες στην Περιφέρεια Κρήτης, γίνονται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον!

Όλοι οι δήμοι της Κρήτης έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά και οι ελάχιστοι που δεν έχουν γνωμοδοτήσει ακόμη προαναγγέλλεται ότι και αυτοί θα πράξουν το ίδιο.

Απέναντι σ’ αυτά τα έργα που συνιστούν ξεπούλημα του τόπου και απειλή για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον, η αντίθεση του Κρητικού λαού πρέπει να είναι καθολική.

Γι αυτό χρειάζεται να εντείνουμε την αντίδρασή τους,  στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν αποδεχόμαστε τέτοιους σχεδιασμούς, ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα υλοποιηθούν και ότι όσοι τους υποστηρίζουν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Γιατί καμιά περιοχή της Κρήτης δεν προσφέρεται να καταστραφεί, με ή χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos