Σπιναλόγκα μνημείο UNESCO, ώριμη η πρόταση
από τη σύσκεψη που έγινε

Επιτόπια επίσκεψη στη νήσο Σπιναλόγκα πραγματοποίησε τη Τετάρτη (12/10) κλιμάκιο του υπουργείου πολιτισμού, με επικεφαλής την κ. Ευγενία Γερούση εκπρόσωπο για τα ελληνικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCΟ,

με στόχο την επανεκτίμηση στοιχείων- δεδομένων καθώς και την ανταλλαγή απόψεων τόσο με τους εκπροσώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου όσο και με την ομάδα που έχει αναλάβει και επεξεργάζεται την σύνταξη του φακέλου για την υποψηφιότητα του εν λόγω μνημείου.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε άκρως ενδιαφέρουσα και ιδιαιτέρως εποικοδομητική την επίσκεψη των υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου στο νησί, δεδομένου ότι -εν τοις πράγμασι -επιβεβαιώθηκε η ωριμότητα της πρότασης που επεξεργάζεται η επιτετραμμένη ομάδα εργασίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο στόχος που εξ αρχής είχε θέσει o δήμος, συνεπικουρούμενος από την ομάδα εργασίας, καταδεικνύει  στην παρούσα φάση, ότι ο προ-φάκελος  της υποψηφιότητας αναμένεται να υποβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 ενώ  η οριστική κατάθεση της πρότασης αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο του 2018.

Εξ άλλου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Ελούντας, παρουσία του δημάρχου Αγίου Νικολάου, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσας Σοφιανού, της αρχαιολόγου κ. Γεωργίας Μοσχόβη , της αρχιτέκτονος κ. Δάφνης Χρονάκη, του Αρχαιολόγου Νίκου Πανουτσόπουλου, καθώς και των εκπροσώπων της ομάδας που συντάσσει το φάκελλο για την Σπιναλόγκα και εν προκειμένω των : κ.κ. Εύας Μουντράκη, Αθηνάς Τσαμπανάκη και Στέλιου Λεκάκη, έγιναν παρατηρήσεις και υποδείξεις αναφορικά με την σύνταξη του φακέλου ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη, στοιχειοθετημένη και ολοκληρωμένη υποβολή της πρότασης.

Σπιναλόγκα μνημείο UNESCO, δήλωση:

«Είναι σαφές, τόνισε ο κ.Ζερβός-όπως ειπώθηκε και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου –ότι η πρόταση για την ένταξη του  μνημείου της Σπιναλόγκας είναι σε μεγάλο βαθμό ώριμη, ενώ  προσβλέπουμε στην ουσιαστική στήριξη του υπουργείου, δεδομένου ότι στην παρούσα φάση,  δεν υπάρχει ταυτόχρονη υποβολή υποψηφιότητας.

Η ένταξη των Μνημείων στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, -πρόσθεσε- έχει πλέον γίνει μια δύσκολη γραφειοκρατική και ωστόσο επιβεβλημένη διαδικασία. Υπάρχει αρκετός χρόνος μπροστά μας για να ετοιμάσουμε ένα άρτιο φάκελο.

Από κει και πέρα –επεσήμανε- προχωρούμε στη διαμόρφωση ενός «λόμπι» στην Unesco, αλλά και σε άλλα διεθνή forum, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας» .

από τον Δήμο Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos