Σπιναλόγκα πηγή έμπνευσης για νέους επιστήμονες και δημιουργούς
Νεφέλη – Βασιλική Λαγουδάκη, παρουσιάζοντας τη πρόταση της

…. και έπεσαν πολλές ιδέες στο τραπέζι …. νέες …. ρηξικέλευθες …. επαναστατικές …. εξωπραγματικές ίσως, ενδιαφέρουσες δε …. αλλά με κάτι κοινό: να αποκτήσει ξανά ζωή η Σπιναλόγκα.

Όπως είπε στη συνέχεια και ο Μωρίς Μπορν: ακόμα και κατά τη διάρκεια του λεπροκομείου η Σπιναλόγκα είχε ζωή. Μέχρι το 1957, το νησί είχε σχεδόν συνεχή ανθρώπινη παρουσία. Τώρα, ένα τουριστικό αξιοθέατο το οποίο κλείνει το βράδυ για όλους, ενώ θα μπορούσε να έχει με κάποιους τρόπους συνεχή ανθρώπινη παρουσία.

Η ημερίδα “Σπιναλόγκα πηγή έμπνευσης για νέους επιστήμονες και δημιουργούς” που διοργάνωσαν ο Δήμος Αγίου Νικολάου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, κυρίως η δημοτική σύμβουλος Αφροδίτη Βαρκαράκη, με καλεσμένα νέα παιδιά που είχαν άμεσα ή έμμεσα ή και καμία σχέση με τον τόπο, έδωσε πολλές ιδέες, για το μέλλον της νησίδας. Από μικρές παρεμβάσεις στο εσωτερικό έως το μουσείο μνήμης που πρότεινε η Νεφέλη – Βασιλική Λαγουδάκη, ή το νησί ως χώρος παράσταση, έχουν ως κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο. Αλλά κυρίως έδειξε – πρότεινε το μέλλον, μέσα από τα μάτια νέων Ελλήνων επιστημόνων που ονειρεύονται ότι καλύτερο για τον τόπο τους.

Σπιναλόγκα πηγή έμπνευσης για νέους επιστήμονες και δημιουργούς
Μωρίς Μπρον, Ζουλιέν Γκριβέλ

Όλα αυτά όμως, όπως είπε και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κλείνοντας, σκοντάφτουν ακόμα και για απλά πράγματα στο εμπόδιο που ακούει στο όνομα “Ελληνικό δημόσιο”. Όπως ίσως παρά και τη συνεργασία δήμου – αρχαιολογίας, στην αρχαιολογία που εφαρμόζει μια σειρά δύσκαμπτους νόμους, που δεν επιτρέπουν και πολλά – πολλά.

Όλες οι ιδέες, θα πρέπει να περάσουν αυτόν τον σκόπελο, για να υλοποιηθούν σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό.

Οι ιδέες των νέων επιστημόνων κατεγράφησαν, όλη η ημερίδα καταγράφηκε και ο δήμος Αγίου Νικολάου, θα πρέπει να αποφασίσει με το βλέμμα στραμμένο και στην UNESCO, τι θα μπορούσε να υλοποιήσει, εμπλουτίζοντας τον τόπο, προχωρώντας προς το μέλλον.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos