Σπιναλόγκα στην UNESCO, επόμενες συναντήσεις
η ομάδα στο δημαρχείο Αγίου Νικολάου

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, προγραμματίζεται η συνάντηση -των εκπροσώπων της ομάδας που έχει αναλάβει την σύνταξη του φακέλου της υποψηφιότητας για την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

–  με την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου ν΄εξεταστεί  το «υλικό» του φακέλου που έχει συνταχθεί-  να γίνουν οι απαραίτητες υποδείξεις από το υπουργείο, ώστε να επιτευχθεί η ένταξη του μνημείου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία  που είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός με την Δ/ντρια της ειδικής Υπηρεσίας προβολής -Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  & Σύγχρονης Δημιουργίας κ. Ε. Γερούση, προτάθηκε  η συγκεκριμένη συνάντηση του αρμόδιου κλιμακίου του ΥΠ.ΠΟ να πραγματοποιηθεί στο νησί ή στην ευρύτερη περιοχή της Ελούντας, προκειμένου να υπάρξει γνωριμία με το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο του και να  εξεταστούν επί της ουσίας οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στον υπό κατάθεση φάκελο.

Σπιναλόγκα στην UNESCO, δηλώσεις:

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με αφορμή πρόσφατη συνάντηση που είχε με την ομάδα σύνταξης του σχετικού φακέλλου και εν προκειμένου τους : κ. Αθηνά Τσαμπανάκη- κ.Στέλιο Λεκάκη (αρχαιολόγων), Εύα Μουντράκη (αρχιτέκτονα) Γωγώ Μοσχόβη (αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου) δήλωσε :

«Συναντηθήκαμε με τον ομάδα εργασίας η οποία επεξεργάζεται τις προτάσεις που εμπεριέχονται στον  φάκελο της υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας για την ένταξη στα  μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO .

Στην πολύμηνη διαδικασία για την υποβολή του φακέλου, αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπάρξουν επαναλαμβανόμενες συναντήσεις καθώς και συμπληρώσεις στις προτάσεις που έχουν συνταχθεί αναφορικά με τα ζητήματα που ήδη επεξεργάζεται η Δημοτική Αρχή για το νησί : (ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, προβλήτα πρόσδεσης σκαφών κ.α) προκειμένου  να τεθούν υπόψη στο αρμόδιο κλιμάκιο  του υπουργείου, κατά την επικείμενη συνάντηση μας».

Επίσης όπως ο ίδιος έκανε γνωστό, κατά την παραπάνω συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα  συγκρότησης του Φορέα Διαχείρισης  του μνημείου καθώς και  μια σειρά ακόμα θέματα  που σχετίζονται με την επεξεργασία του περιεχομένου του φακέλου, ώστε σε σύντομο χρόνο, ν΄ αποφασιστεί τόσο  το κεντρικό κομμάτι αναφοράς της πρότασης προς ένταξη, όσο και η ζώνη προστασίας περιμετρικά του μνημείου που θα συμπεριληφθεί στην πρόταση, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η όλη διαδικασία.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos