Αλιευτικό σε φουρτούναΔυνατότητα στήριξης, για την οικονομική και υλική αναδιάρθρωση των αλιευτικών επιχειρήσεων αναδιάρθρωσης, δίνεται στα Κράτη μέλη σύμφωνα με απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ερώτηση του Στύρου Αρναουτάκη.
Τα στοιχεία που προέκυψαν από εκθέσεις και ανακοινώσεις τα όποια παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνουν ότι ο κλάδος της αλιείας στην Ε.Ε. συρρικνώνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Ο Ευρωβουλευτής του Πα.Σο.Κ. Σταύρος Αρναουτάκης με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τομείς της παράκτιας αλιείας, της αλιείας με γρι-γρι και μηχανότρατες καθώς και της μέσης αλιείας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αρναουτάκης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον ενημερώσει για το αν σκοπεύει άμεσα να εφαρμόσει μέτρα και ποια για την προστασία και υποστήριξη των παράκτιων αλιέων σε σχέση με το κόστος των καυσίμων, τη διαμόρφωση των τιμών των αλιευμάτων αλλά και την ποσότητα των αλιευμάτων, την οποία τελικώς αλιεύουν. Επιπλέον αν προτίθεται άμεσα να υιοθετήσει μέτρα για την ενίσχυση της επεξεργασίας και τυποποίησης των φρέσκων αλιευμάτων όπως επίσης και μέτρα επιδότησης του μηχανολογικού εξοπλισμού των σκαφών των παραγωγών μέσης αλιείας.
Στην απάντηση του, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα αλιείας κ. Joe Borg, αφού επιεβαιώνει ότι η συρρίκνωση και οι οικονομικές δυσκολίες του κλάδου της αλιείας έχουν αποτελέσει αντικείμενο πρόσφατης ανακοίνωσης της ΕΕ για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής ((ΙΟΜ (2006) 1 38 τελικό), τονίζει ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα από τα κράτη μέλη που το επιθυούν, να παρέχουν στήριξη για την οικονομική και υλική αναδιάρθρωση των αλιευτικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, στο πλαίσιο των εθνικών καθεστώτων διάσωσης και αναδιάρθρωσης. Επίσης, επισημαίνει ο Επίτροπος, κοινοτικοί πόροι θα διατεθούν για τη συγχρηματοδότηση ης αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων του κλάδου στα πλαίσια του νέου Ευρωπαϊκό Ταμείου Αλιείας (ΕΤΑ) ενώ παράλληλα, η Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει πρόταση για τους νέους κανόνες με τους οποίους θα χορηγείται η ενίσχυση ‘de minimis’ με στόχο τη διευκόλυνση της διαχείρισης των χαμηλών κρατικών ενισχύσεων από τα κράτη μέλη.
Ωστόσο, ο κ. Joe Borg, δεν παραλείπει να τονίσει ότι βασικός στόχος για το άμεσο μέλλον είναι η αυξημένη οικονομική απόδοση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση των δαπανών και τη βελτίωση της ποιότητας των αλιευμάτων. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μόνο με ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό διαχείρισης που θα έχει ως στόχο τη διασφάλιση μεγαλύτερων αποδόσεων σε βιώσιμα για τα ιχθυαποθέματα επίπεδα. Στα πλαίσια αυτά, η Επιτροπή έχει ήδη προαναγγείλλει την πρόθεση της να διοργανώσει ένα οικονομικό σεμινάριο την άνοιξη του 2007, κατά την διάρκεια του οποίου θα διεξαχθεί ευρεία συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες τόσο για τις κρατικές παρεμβάσεις όσο και για τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην βελτίωση της τρέχουσας δύσκολης κατάστασης του κλάδου. Παράλληλα, στα πλαίσια του ΕΤΑ, διατίθενται κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης αλιευτικών εργαλείων, την αντικατάσταση μηχανών και την εκτέλεση εργασιών που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της υγιεινής, της ποιότητας των προϊόντων χωρίς, ωστόσο, να αυξάνεται η αλιευτική ικανότητα του σκάφους.
Κλείνοντας, ο κ. Joe Borg, υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να κάνουν πλήρη χρήση των σχετικών δυνατοτήτων κοινοτικής στήριξης τη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos