Στα ίχνη του Καζαντζάκη στην πατρίδα της Μήδειας
Η αντιπροσωπεία της ΓΓΑΕ επισκέφθηκε τον τόπο καταγωγής πολλών εξ αυτών στην ενδοχώρα της Γεωργίας

Ο Ελληνικός πολιτισμός επηρέαζε πάντα την περιοχή της σημερινής Γεωργίας. Από την Αργοναυτική εκστρατεία, την διάχυση της Ορθοδοξίας, μέχρι και την αποστολή του Νίκου Καζαντζάκη με το Ζορμπά στην περιοχή, ύστερα από την ποντιακή γενοκτονία.

Η Ελληνική γλώσσα ακουγόταν πάντα στη φίλη χώρα κυρίως γιατί στη σύγχρονη εποχή διαβιούσαν εκεί πάνω από 120.000 Πόντιοι ομογενείς.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης του ρόλου του Νίκου Καζαντζάκη, ως απεσταλμένου του Ελληνικού Κράτους στην περιοχή για την σωτηρία των Ποντίων μετά την γενοκτονία, η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας διοργάνωσε διημερίδα αφιερωμένη στην Ελληνική γλώσσα, που τόσο αγάπησε ο μεγάλος λογοτέχνης.

Συγκεκριμένα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, όπου υπάρχει Ινστιτούτο Κλασσικής Φιλολογίας, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, συναντήθηκαν δάσκαλοι Ελληνικής γλώσσας από όλη τη χώρα για να επιμορφωθούν και να αποφασίσουν από κοινού τις μελλοντικές δράσεις για την προώθηση της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε μία Ελληνικής επιρροής, από την αρχαιότητα, περιοχή. Ελληνόπουλα από την περιοχή επισκέφθηκαν την Κρήτη το καλοκαίρι του 2017, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Εξωτερικών «Στα ίχνη του Καζαντζάκη», γυρίζοντας πίσω, όπως εξάλλου και πολλοί Γεωργιανοί, με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ελλάδα και τον Ελληνικό πολιτισμό.

Δράσεις που, όπως δήλωσε ο Α. Γενικός της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης, θα υλοποιηθούν μέσα στο 2018, υπό την αιγίδα της ΓΓΑΕ, όπως ο διαγωνισμός «Χρυσόμαλλο Δέρας», όπου χιλιάδες παιδιά από την Γεωργία διαγωνίζονται στην Ελληνική γλώσσα ή όπως εκδηλώσεις «Στα ίχνη του Καζαντζάκη και του Ζορμπά» αναφορικά με την παρουσία του μεγάλου διανοητή στην περιοχή, ο οποίος μετά την γενοκτονία των Ποντίων κατόρθωσε μεταβεί στην περιοχή, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και να διασώσει αρκετούς ομογενείς, κάτι που τον επηρέασε βαθιά.

Θα διοργανωθούν επίσης δράσεις, πάντα υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, αφιερωμένες στην μνήμη του Οδυσσέα Δημητριάδη, παγκοσμίως διακεκριμένου αρχιμουσικού  με πολύχρονη κεντρική παρουσία στα μουσικά δρώμενα της Σοβιετικής Ένωσης. Ο μουσικός, δάσκαλος και συνθέτης Οδυσσέας Δημητριάδης αποτέλεσε έναν θρύλο του Πόντιουμ και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ροστροπόβιτς είχε αποκαλέσει τον διάσημο Διευθυντή Ορχήστρας ως «τον τελευταίο των Μοϊκανών». Σήμερα ο εγγονός του αρχιμουσικού Οδυσσέας Δημητριάδης είναι ο δραστήριος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας.

Η Ελληνική ομογένεια, παρόλο που μεγάλο μέρος των μελών της ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα ή αλλού, παραμένει ισχυρή, έχει σοβαρή πολιτική και πολιτιστική επιρροή και διατηρεί ισχυρή θέληση να κρατήσει την Ελληνική γλώσσα και να αποτελέσει στιβαρή γέφυρα μεταξύ των δύο κρατών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλά μέλη της είτε στη Γεωργία, είτε στη Ρωσία, είτε στην Ελλάδα, αποτελούν διακεκριμένους εκπροσώπους τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα με τεράστια κοινωνική απήχηση και με μεγάλη προσφορά στον Ελληνισμό.

Η αντιπροσωπεία της ΓΓΑΕ επισκέφθηκε τον τόπο καταγωγής πολλών εξ αυτών στην ενδοχώρα της Γεωργίας και συγκεκριμένα στο οροπέδιο της Τσάλκα, όπου το Ποντιακό στοιχείο διατήρησε την θρησκευτική παράδοση και την εθνική συνείδηση κάτω από αντίξοες συνθήκες (γενοκτονία – διώξεις – δύσκολη αγροτική ενασχόληση σε υψόμετρο 1500 μέτρων) και μάλιστα η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στο κοιμητήριο της περιοχής με τα Ελληνικά μνήματα και τις Ελληνικές επιγραφές επιβεβαίωσε με συγκινητικό τρόπο την Eλληνική συνεχή παρουσία στην περιοχή.

Μια παρουσία, που όπως δήλωσε ο Α. Γενικός της ΓΓΑΕ Δημήτρης Πλευράκης, θα συνεχισθεί, με τη βοήθεια τόσο της ομογένειας όσο και του Ινστιτούτου Ελληνικών σπουδών, αφού και Ελληνόπουλα αλλά και παιδιά της Γεωργίας μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα και θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα και πιθανώς στην Κρήτη σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos