Σταύρος Αρναουτάκης

Ευρωβουλευτής Πα.Σο.Κ.

Με επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό Εξωτερικών, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, τους Βουλευτές Κρήτης, τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και στα επιμελητήρια του νησιού, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σταύρος Αρναουτάκης έθεσε το ζήτημα της έδρας της Γραμματείας της Ευρωμεσογειακής Ένωσης. Εγκαινιάζοντας έτσι το διάλογο και σε τοπικό πλέον επίπεδο για ένα θέμα που απαιτεί τη συστράτευση όλων των φορέων της Κρήτης σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής του Σταύρου Αρναουτάκη έχει ως εξής:

«H Ευρωμεσογειακή Ένωση, στα πλαίσια της υφιστάμενης «διαδικασίας της Βαρκελώνης», αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάδειξη της περιοχής της Μεσογείου. H πρόταση διατυπώθηκε επίσημα τον περασμένο Οκτώβριο στο Μαρόκο και έκτοτε αποτελεί ένα από τα καίρια ζητήματα στην πολιτική ατζέντα της Ε.Ε.. Κύριος στόχος «να κλείσει το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τον Μεσογειακό Βορρά με τον Μεσογειακό Νότο». Είναι μια πρόταση που επανέφερε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου την (ιστορικά, πολιτισμικά και πολιτικά) κομβική αυτή ζώνη και μάλιστα σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον της Ε.Ε. ήταν απολύτως στραμμένο στην Ανατολική Ευρώπη.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο, είναι σε ποια χώρα θα εγκατασταθεί η έδρα της Γραμματείας της Ευρωμεσογειακής Ένωσης. Χρειάζεται ένας χώρος, του οποίου η ιστορικότητα να ξεπερνά την τοπικότητα. Απαιτείται ένας τόπος με ισχυρό συμβολισμό. Είναι αναγκαίο η συγκεκριμένη έδρα να εκφράζει όλες τις διαστάσεις της Ε.Ε., χωρίς να ανήκει σε ένα από τα λεγόμενα ισχυρά Κράτη της, αλλά χωρίς να είναι και η ίδια Κράτος.

Στη Μεσόγειο υπάρχει ένα νησί που διατηρεί όλες αυτές τις ιδιότητες και πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις. Παράλληλα, όμως, έχει και μεγάλη ιστορία. Αποτελεί σημείο επαφής και αλληλεπίδρασης διαφορετικών λαών. Είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε ο μεσογειακός και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Ανήκει σε ένα άτυπο δίκτυο μεγάλων νησιών (Βαλεαρίδες, Κορσική, Κύπρος, Μάλτα, Σαρδηνία, Σικελία) που κυριολεκτικά χαρτογραφούν τον πυρήνα της Μεσογείου. Εμφανίζει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη και συγχρόνως αποτελεί σημαντικό σταθμό στους σύγχρονους δρόμους του εμπορίου. Είναι μια πραγματική γέφυρα μεταξύ Μεσογειακού Βορρά και Νότου. Το νησί αυτό, που μπορεί να εμπλουτίσει τη Ευρωμεσογειακή Ένωση με ιστορικό βάθος και συμβολική προοπτική, είναι η Κρήτη.

Η συγκυρία είναι η κατάλληλη ώστε να προταθεί από την Ελλάδα ως ο κατάλληλος χώρος για την εγκατάσταση της Γραμματείας της Ευρωμεσογειακής Ένωσης. Είναι ο μόνος τρόπος ώστε ένα τόσο σημαντικό σχέδιο να αποκτήσει και πολιτισμικό περιεχόμενο εκτός από οικονομικό. Μια τέτοια πρόταση προϋποθέτει, ωστόσο, την κινητοποίηση όλων μας. Προϋποθέτει τη συστράτευση όλων των βουλευτών, των κοινωνικών φορέων της Κρήτης, της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προώθηση της προς την κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα και της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην Ελλάδα.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας αγωνιστούμε τόσο για τη στήριξη της ίδιας της Ευρωμεσογειακής Ένωσης όσο και για τη διεκδίκηση της έδρας της Γραμματείας της και την εγκατάσταση της στην Κρήτη. Τα επιχειρήματά μας είναι σαφή, ιστορικά και ισχυρά. Σε μας απομένει να τα κάνουμε πράξη ».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos