η κινητοποίηση εμφανής
η κινητοποίηση εμφανής

του Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη

Ένα σχέδιο μιας Αγγλίδας τουρίστριας που λατρεύει την Κρήτη και έβαλε στόχο να περπατήσει την ακτογραμμή όλου του νησιού και να μεταδίδει μέσω δορυφόρου απ’ ευθείας, τις όμορφες εικόνες στη σελίδα της στο face book, δυστυχώς σταμάτησε στην πιο απόκρημνη και δύσβατη παραθαλάσσια περιοχή της Κρήτης στη Μαλαύρα Καβουσίου.

Η 54χρονη Αγγλίδα Σάντι Όλκοκ, φιλοξενούμενη από την αδελφή της που κατοικεί στο Πισκοκέφαλο Σητείας, ξεκίνησε από την Ιεράπετρα το όμορφο ταξίδι της. Περπατώντας παραθαλάσσια πέρασε από Μακρύ Γιαλό, Αθερινόλακο και τις όλες τις ανατολικές ακτές της Κρήτης. Με κατεύθυνση δυτική συνέχισε το ταξίδι της καθημερινά στις βόρειες ακτές του νησιού προγραμματίζοντας καθημερινά μια συγκεκριμένη παραθαλάσσια διαδρομή.
Την Δευτέρα 2 Ιουνίου ξεκίνησε από το παραθαλάσσιο χωριό Μόχλος. Περπατώντας από δύσβατες παραθαλάσσιες περιοχές έφτασε στον γκρεμό της Μαλαύρας. Μη υπολογίζοντας τους κινδύνους που κρύβει η περιοχή προσπάθησε να διασχίσει τον γκρεμό, ύψους 350 μέτρων, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία της και να κατρακυλήσει σε ένα πετρώδες και δύσβατο σημείο με μεγάλη κλήση που ούτε τα αδέσποτα αγριοκάτσικα της περιοχής δεν τολμούν να περάσουν.

μετά τη περιπέτεια η γυναίκα στο ασθενοφόρο
μετά τη περιπέτεια η γυναίκα στο ασθενοφόρο

Η γυναίκα δεν έχασε την ψυχραιμία της και προσπάθησε μέσα από το κινητό τηλέφωνο της να δώσει το στίγμα της περιοχής το οποίο αναγνωρίστηκε εύκολα. Από την στιγμή αυτή στήθηκε μια επιχείρηση διάσωσης που ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα από την Ομάδα Διάσωσης Αγίου Νικολάου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, της Αστυνομίας και το Τμήμα Εθελοντών Σαμαρειτών Ιεράπετρας η οποία ολοκληρώθηκε στις 21:00 μ.μ.
Την άτυχη γυναίκα κατέβασαν με σχοινιά από ύψος 150 μέτρων γκρεμού πάνω από τις πηγές τις Μαλαύρας. Σε όλη την επιχείρηση η γυναίκα κράτησε την ψυχραιμία της και ήταν συνεργάσιμη με την ομάδα διάσωσης. Στο παραθαλάσσιο χώρο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον χειρούργο και πρόεδρο του Π.Τ.ΕΕΣ κ. Ανδρέα Μαμαντόπουλο και στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Η περιπέτεια της όμως δεν τελείωσε διότι λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιεράπετρας όπου και νοσηλεύεται.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos