εδώ η ζημιά είναι μικρή ..... αλλά
απο τα καμμένα θερμοκήπια

Ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε πίσω της η πυρκαγιά στην περιοχή Ανατολή και Μύρτο του Δήμου Ιεράπετρας επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σε επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή ζητώντας την άμεση αποζημίωση των παραγωγών.

Τόνισε ότι έγιναν ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ελαιοδέντρων που αποτελούν και τη βασική αγροτική ενασχόληση των κατοίκων, σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, ζώα, αγροικίες, μηχανήματα, δίκτυα άρδευσης χιλιάδων μέτρων που δεν επιτρέπουν την άρδευση ακόμα και όσων καλλιεργειών διασώθηκαν. Το γεγονός ότι στις πλαγιές έχουν καεί εντελώς τα δέντρα ελλοχεύει τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής σε περίπτωση βροχής.

Σημείωσε ότι προκύπτει η ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης προκειμένου να κηρυχτεί η περιοχή ως πυρόπληκτη, να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της φυτικής – ζωικής παραγωγής και του κεφαλαίου, να ενταχθούν σε ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ και να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στο δήμο.

ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης
ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης

Ευ. Αποστόλου: «Θα δούμε» για τις αποζημιώσεις 

Δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, για το πότε και σε τι ποσοστό επί των ζημιών θα δοθούν οι αποζημιώσεις. Ανέφερε «θα δούμε πόσο καλύπτονται από πλευράς του ΕΛΓΑ», ενώ για την ένταξη των πληγέντων στα ΠΣΕΑ ανέφερε ότι «θέλουν μια διαδικασία τεκμηρίωσης» προ την ΕΕ και πρόσθεσε «θα το δούμε κατά πόσο θα υπάρχει η έγκριση και κατά πόσο οι δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέπουν την κάλυψή τους».

Ο υπουργός ανέφερε πως υπήρξαν μεγάλες ζημιές σε δεντροκαλλιέργεια, σε 200 στρέμματα θερμοκήπια, αλλά και σε Μελισσοσμήνη που όμως δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία.

Μ. Συντυχάκης: Να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία

Να προσπεραστούν τα εμπόδια και η γραφειοκρατία για να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ καυτηριάζοντας το γεγονός ότι υπάρχει δυσκινησία όταν πρόκειται για αποζημιώσεις προς το λαό και ευκολίες με αναπτυξιακού νόμους για κίνητρα στο κεφάλαιο.

Ζήτησε επίσης να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι η αποζημίωση θα είναι στο 100% και ότι θα αλλάξει ο σχετικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν το επιτρέπει.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos