ραχάσιΚατατέθηκε τη Παρασκευή στη Βουλή, και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα και τη ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης», η τροπολογία που ιδρύει την “Κοινότητα Βραχασίου“, που περιλαμβάνει Βραχάσι και Μίλατο.

Η τροπολογία έχει ως εξής:
Οι πρώην Κοινότητες «Βραχασίου» και Μιλάτου», οι οποίες καταργήθηκαν με το άρθρο 1 του ν. 2539/1997 και εντάχθηκαν στον Δήμο Νεάπολης, από τη νέα δημοτική και κοινοτική περίοδο αποσπώνται από τον ανωτέρω Δήμο και αναγνωρίζονται ως ενιαία αυτοτελής Κοινότητα, υπό την ονομασία «Κοιντητα Βραχασίου», με έδρα το Βραχάσι και με ενιαία διοικητικά όρια εκείνα που είχαν πριν από την κατάργησή τους. Η πρώην Κοινότητα «Τσαριτσάνης», η οποία καταργήθηκε με το άρθρο 1 του ν. 2539/1997 και εντάχθηκε στο Δήμο Ελασσόνος, καθώς και πρώην Κοινότητα «Ζωνιανών», η οποία καταργήθηκε με το άρθρο 1 του ν. 2539/1997 και εντάχθηκε στο Δήμο Κουλούκωνα με το άρθρο 80 του ν. 2910/2001, από τη νέα δημοτική και κοινοτική περίοδο αποσπώνται από τους ανωτέρω Δήμους και αναγνωρίζονται ως αυττελείς Κοινότητες, με την ίδια έδρα και τα ίδια διοικητικά όρια που είχαν, πριν από την κατάργησή τους. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αποκατάσταση της λειτουργίας των μνημονευόμενων πρώην ΟΤΑ, οι οποίοι ουδέποτε, ουσιαστικά, εντάχθηκαν στη δομή του «Καποδίστρια». Από το 1997 έως σήερα οι υπηρεσίες αυτών των ΟΤΑ ως διαμερισμάτων ουδέποτε ουσιαστικά λειτούργησαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν στοιχειωδώς οι κάτοικοί τους, ενώ παράλληλα είχε δημιουργηθεί η αίσθηση της πλήρους αποδιοργάνωσης από πλευράς διοίκησης των τοπικών υποθέσεων. Με την προωθούμενη ρύθμιση αποκαθίστανται συνθήκες ομαλής συμβίωσης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων κοινοτικών αρχών τους θα πραγματοποιηθούν, κατά τις προσεχείς γενικές δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, σύμφωνα με το άρθρο 42 παρ. 2 του π.δ/τος 410/1995, όπως ισχύει. Ως την εγκατάσταση των νέων κοινοτικών αρχών των ως άνω Κοινοτήτων, αυτές διοικούνται από τα υφιστάμενα αντίστοιχα όργανα διοίκησης.

Οι πληρωμές για εκείνα τα εντεταγμένα έργα του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ε.Π.Τ.Α.), για τα οποία έχυν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, μπορούν να γίνουν έως 31.12.2006, είτε σε βάρος των πόρων του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η αποπεράτωση των παραπάνω έργων, με δεδομένο ότι, εφόον έχουν ξεκινήσει και προχωρήσει σε ικανό βαθμό, δεν είναι σκόπιμο να σταματήσουν για διαδικαστικούς λόγους, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι.

Προβλέπεται ότι και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον φόρο ισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων στο πλαίσιο των Κ.Α.Π., για την ανάπτυξη επενδυτικής δραστηριότητας, αλλά και για την κάλυψη του κόστους των υπηρεσιών που παρέχουν προς τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, μπορούν να επωφεληθούν των ευεργετικών ρυθμίσεων της παρ. 6 του άρθρου 29 για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Ελληνικό Δημόσιο και το ΙΚΑ, τις οποίες αναλαμβάνουν οι οικείοι ΟΤΑ, σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 3320/2005.

Γιώργος Τουτουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos