Του Θεόδωρου Πατεράκη.

Θεόδωρος ΠατεράκηςΕγινε επιτέλους Περιφερειακό το πολυαναμενόμενο και πολυσυζητημένο Περιφερειακό Συμβούλιο .

Ένα Περιφερειακό Συμβούλιο ανά έτος δεν είναι βέβαια και κανένα σημαντικό ρεκόρ. Ισως φαίνεται ότι τα προβλήματα της Κρήτης να έχουν λυθεί (;) ίσως νάπρεπε να περάσουν αρκετοί μήνες για κτιστεί η στην οποία κλείστηκαν τα έργα Πολιτισμού για να .

Βέβαια ο Νομό Λασιθίου από το συγκεκριμένο περιφερειακό Συμβούλιο απεκόμισε (με τη προυπόθεση ότι τα εγκεκριμένα έργα θα δημοπρατηθούν και θα εκτελεστούν) ένα σημαντικό ποσοστό από το συνολικό ποσό που μοιράστηκε. 22 εκ ευρώ περίπου για 21 έργα. Εδώ βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι πολλά από τα εγκεκριμένα έργα χρηματοδοτούνται με μειωμένα – σε σχέση με το προυπολογισμό τους – ποσά ενώ τα δασικά και έργα πολιτισμού έργα που κλείστηκαν στη περίφημη έργων (π.χ. Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου) είναι άγνωστο με ποιο τρόπο και πότε θα γίνει η αξιολόγησή τους για να δημοπρατηθούν.

Δηλαδή να το πούμε με απλά λόγια .

Στο όνομα διατήρησης κάποιων ισορροποιών μεταξύ των Παραγόντων των Νομών , μοιράσαμε τη φτώχεια μας..

Αξίζει εδώ να θυμίσω την δήλωση από τα Χανιά του Επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.. .

Ομως αυτά τα κόλλυβα που βρέθηκαν;Κάποιοι από την Κυβερνητική παράταξη βιάστηκαν να πανηγυρίσουν ,λέγοντας στην ουσία ότι είναι χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν από τη Νεα Δημοκρατία..

Μεγάλο ψέμα.

Τα 67 εκ. ευρώ που μοιράστηκαν είναι το λεγόμενο δηλ. ένα δρο που είχε πάρει η Περιφέρεια Κρήτης πολύ πριν από τις Εθνικές Εκλογές διότι είχε καταφέρει να είναι στις πρώτες θέσεις-όσον αφορά την απορροφητικότητα κονδυλίων-μεταξύ των Περιφερειών.

Τα 67 εκ. ευρώ είναι δηλ.η προίκα που έδωσε η προηγούμενη ηγεσία της περιφέρειας τη σημερινή.Αν δεν είχαν σχεδιαστεί σωστά δημοπρατηθεί και ανατεθεί τα προηγούμενα χρόνια τα έργα πως θα υπήρχε αυτή η αύξηση της απορροφητικότητας –για τη οποία υπερηφανεύονται τώρα κάποιοι που δεν είχαν καμιά συμμετοχή -.

Το ηθικό λοιπόν και πολιτικά δίκαιο είνι να δοθούν τα συγχαρτήρια σαυτούς που δούλεψαν τα προηγούμενα χρόνια για να απολαμβάνουμε (;) εμείς σήμερα το μοίρασμα της φτώχειας μας..

Λίγη σεμνότητα και ταπεινότητα λοιπόν φίλοι της Ν.Δ δε βλάπτει.

Μέχρι τώρα δεν έχετε προσφέρει τίποτα για τη Κρήτη.Θα δικαιολογούσα την έπαρσή σας αν ενισχύονταν το Π.Ε.Π Κρήτης από Εθνικά κονδύλια αν από το αποθεματικό επίδοσης το οποίο διαθέτουν αρκετά υπουργεία(Παιδείας,ΥΠΕΧΩΔΕ ΥΓΕΙΑΣ κλπ )ένα μέρος τους ερχόταν να ενισχύσει το Π.Ε.Π Κρήτης. Αυτή την αγωνία εκφράζει εξάλλου και ο κ. Περιφερειάρχης στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη

Αλλά αντι να συμβεί αυτό παρατηρούμε με έκπληξη να ανακοινώνεται ότι δημοπρατημένα,τώρα και ένα τουλάχιστον χρόνο έργα ,αντί να εκτελούνται οδεύουν για επαναδημοπράτηση.Και εννοώ τ έργα του Β.Ο.Α.Κ (για τα οποία κατηγορούσατε για αδράνεια την προηγούμενη Κυβέρνηση του Π.Α.Σ.Ο.Κ) Σκοπή-Αυχήν Αγκαθιάς και Αγιος Νικόλαος –Καλό Χωριό.

Δηλαδή αντί να εντάσουμε νέα έργα στέλνουμε στις καλένδες και τα ήδη δημοπρατημένα. Λογική του παραλόγου.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Μονής Τοπλού είχαν ενταχθεί έργα τα οποία είναι σήμερα ώριμα να δημοπρατηθούν γιατί καθυστερούν; Το 3ο Κοινοτικό πλαίσιο τελειώνει!!!!

Μέχρι και το Φεβρουάριο του 2004 η Νομ/κη Αυτ/ση είχε λάβει σαν έκτατες επιχορηγήσεις το ποσό των 3,5 εκτ. Ευρώ και οι Δήμοι του Νομού κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.Το 2004 η Νομαρχία έχει λάβει !00.000 ευρώ και κάθε Δήμος ποσά από 20.000 έως 50.000 ευρώ.Νομίζω ότι η διαφορά είναι ολοφάνερη.

Ιδού λοιπόν φίλοι της Ν.Δ πεδίον δόξης λαμπρόν.Αν δε μπορείται να εξασφαλίσετε κάτι καλλτερο τουλάχιστον μη καπηλεύεστε τις προσπάθειες άλλων.

Πατεράκης Θεόδωρος

Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos