.... Ολούς…  Ελούντα, Ταξίδι στο χρόνο
…. Ολούς… Ελούντα, Ταξίδι στο χρόνο

Στοχευμένες  εκδηλώσεις, με προσκεκλημένους  ειδικούς  επιστήμονες – που χάρις των πολύχρονων ερευνών  τους, έχουν αποτυπώσει κατά τον καλύτερο τρόπο στοιχεία που σχετίζονται με τα μνημεία (αρχαία & νεότερα)   και καλούνται να μεταλαμπαδεύουν την γνώση τους, συμβάλλοντας  στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο  Δήμος  Αγίου Νικολάου για την ανάδειξη, καταγραφή και τεκμηρίωση των  μνημείων της  ευρύτερης περιοχής του Μεραμπέλλου- αναμένεται να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή.

Ήδη, σε συνεργασία με το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης, πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό κατάστημα της Ελούντας (10/3), ημερίδα με θέμα «Ολούς… Ελούντα, Ταξίδι στο χρόνο», εκδήλωση η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, κυρίως λόγω των ανακοινώσεων που έγιναν  από τους εισηγητές, αλλά και  της πολυπληθούς συμμετοχής ξεναγών και φορέων του τουρισμού, σε αυτήν.

Στην παραπάνω εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα ευρήματα που καταγράφτηκαν από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα από τον αρχαιολόγο κ.Θεοτόκη Θεοδούλου, σε συνεργασία με την ομάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (εργαστήριο Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεσκόπισης και Αρχιπεριβάλλοντος),  ενώ παρουσιάστηκαν οι νέες πρακτικές που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό αρχαίων βυθισμένων μνημείων, από τον κ. κ. Νίκο Παπαδόπουλο (εντεταλμένος ερευνητής),  Ιδιαίτερο ωστόσο ενδιαφέρον παρουσίασε και η εισήγηση της κ. Γ. Μοσχόβη (αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου) για τα νεότερα μνημεία της περιοχής και ειδικά για την εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης  που γίνονται στην νήσο Σπιναλόγκα.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, εξήρε την υψηλή ποιότητα των εισηγήσεων γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να κρατηθεί  αμείωτο το ενδιαφέρον των παρισταμένων, όπως ανέφερε.

Θεωρούμε πρόσθεσε ότι, εκδηλώσεις ανάλογου χαρακτήρα, μπορούν να προσφέρουν πλήθος πληροφοριών, στους επαγγελματίες του κλάδου (ξεναγούς) στην κατεύθυνση  συμπλήρωσης  των προορισμών που επιλέγουν, ώστε να αρχίσει να διαχέεται το τουριστικό προϊόν στην ενδοχώρα του δήμου.

Ο κ. Ζερβός, γνωστοποίησε επίσης , ότι ήδη υπάρχει η δέσμευση για την οργάνωση , σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου ανάλογης εκδήλωσης στην Κριτσά,, προκειμένου να παρουσιαστούν τα εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής.

Εξ άλλου όπως ο ίδιος δήλωσε: ο ιδιαιτέρου κάλλους «θησαυρός» που υπάρχει τόσο στην Κριτσά, όσο και στα μνημεία του Επάνω Μεραμπέλλου (Μονή Αρετίου, Καρδαμούτσα, Εκκλησίες Νεαπόλεως, Άγιος Γεώργιος Βραχάσι, Ρομάνα Πορτέλα, στο Χουμεριάκο) αλλά και τα φυσικά τοπία χωριών και μετοχιών σε όλο το δήμο,με τις κατάλληλες ενέργειες για την αναστήλωση και προβολή τους αναμένεται να αποτελέσει στο εξής, ένα ισχυρό χαρτί για την στήριξη του τουριστικού μας προϊόντος και ένα νέο στοιχείο ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες μας.

Δελτίο τύπου του Δήμου Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos