Συλλαμβάνοντας τους ….δυναμίτες !!

από παλαιότερη εκδήλωση

από παλαιότερες ….. εκρήξεις

Έκλεισε η Κριτσά για μερικές ώρες, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, όταν η αστυνομία, σε μια προσπάθεια να μην αφήσει να γίνει το έθιμο με τους δυναμίτες, επενέβη προληπτικά με δύναμη που έστειλε από το Ηράκλειο ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, συλλαμβάνοντας  … δυο σακιά δυναμίτη. Αμέσως οι κάτοικοι της Κριτσάς αντέδρασαν καλώντας τον κόσμο σε συγκέντρωση, αποκλείοντας για ώρες τους δρόμους με αποτέλεσμα διαμαρτυρίες από επισκέπτες της περιοχής που ήθελαν να φύγουν.

Τους εξαγριωμένους Κριτσώτες προσπάθησε να ηρεμήσει και ο βουλευτής Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης και ο πρόεδρος του πολιτισμικού συλλόγου Ν. Κοκκίνης. Η απορία που δημιουργήθηκε ήταν με ποιες πληροφορίες κινήθηκε η αστυνομική δύναμη που ήρθε … και ποιο το ουσιαστικό αποτέλεσμα;

Οι πληροφορίες για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι συγκεχυμένες. Υποτίθεται ότι η Αστυνομική Διεύθυνση συνέλαβε τους χειριστές των εκρηκτικών, αλλά τελικά μάλλον εκείνοι εμφανίστηκαν αυτοβούλως.

Το χωριό τελικά άνοιξε μετά από ώρες ενώ οι (λίγοι) δυναμίτες έσκασαν τελικά νύχτα.

Πρόκειται για ένα έθιμο που κρατά πάρα πολλά χρόνια. Από τη κορυφή του Κάστελου πάνω από τη Κριτσά, πετούν δυναμίτες οι οποίοι εκρήγνυνται στον αέρα περίπου στο μισό της απόστασης από τη κορυφή μέχρι το έδαφος. Αυτό προϋποθέτει γνώση της χρήσης των εκρηκτικών, διότι πρέπει να υπολογιστεί με ακρίβεια το μήκος του φιτιλιού και να πεταχτεί άμεσα ο δυναμίτης όταν ανάψει το φιτίλι. Οπότε λίγοι είν’ αυτοί που μπορούν να πραγματοποιήσουν κάτι τέτοιο. Αυτούς τους λίγους χειριστές εκρηκτικών έβαλε στο μάτι η αστυνομία, αλλά τελικά δεν τους πέτυχε.

Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας:

Στοχευμένοι έλεγχοι κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα σε όλη την Περιφέρεια της Κρήτης, για την πρόληψη και καταστολή της παράνομης κατασκευής, κατοχής, διάθεσης και χρήσης εκρηκτικών υλών

Στο πλαίσιο των ελέγχων, συνελήφθησαν τρεις (3) ημεδαποί για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εκρηκτικών υλών, στο Λασίθι

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 46 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και 47 πυροκροτητές

τα εκρηκτικά που βρέθηκαν

τα εκρηκτικά που βρέθηκαν

Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες (01.05.2016) το μεσημέρι σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο ειδικών αστυνομικών δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, για την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής, κατοχής, διάθεσης και χρήσης εκρηκτικών υλών ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν σήμερα (02.05.2016) τρεις (3) ημεδαποί (δύο 32χρονοι και ένας 21χρονος), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά τις εκρηκτικές ύλες.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και της Ομάδας Ειδικών Αποστολών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.).

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, διενεργήθηκαν εκτεταμένες έρευνες σε υπαίθριους χώρους, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 46 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, βάρους 73 κιλών περίπου,
  • ακαριαία θρυαλλίδα μήκους 82 μέτρων περίπου και
  • 47 πυροκροτητές, στους οποίους είχε προσαρμοστεί βραδύκαυστη θρυαλλίδα.

Από την ενδελεχή προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση και αξιολόγηση στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι οι παραπάνω εκρηκτικές ύλες μεταφέρονταν σε δύσβατη περιοχή, με σκοπό τη ρήψη τους.

Επιπλέον, από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των τριών (3) ημεδαπών, ηλικίας 32 και 21 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου, ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου.

Print Friendly

You may also like...

%d bloggers like this: