Μια πάπια, μια χήναΤα μέτρα και τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν όλοι για να προφυλαχθούν από την γρίπη των πτηνών και ειδικά οι πτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί, ανέφεραν σε συνέντευξη που έδωσαν στον 104.4 Fm, ο διευθυντής Κτηνιατρικής υπηρεσίας κ. Γιάννης Ρίζος και η προϊσταμένη Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου α. Κωνσταντίνα Πρωτοψάλτη.
Και οι δύο συμφώνησαν πως αυτή τη στιγμή πρωτεύον είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για το πως πρέπει να προστατεύσει τα οικόσιτα πτηνά από την επαφή τους με τα αποδημητικά αλλά και τις τροφές που χρησιμοποιούν. Ενώ και στους κυνηγούς έχουν γνωστοποιηθεί όλα τα μέτρα προστασίας των ίδιων αλλά και τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν μόλις βρουν νεκρά πτηνά. Τα βασικά σημεία των δύο συνεντεύξεων:

 

H συνέντευξη με τον κ. Ρίζο

Γενικά για τη γρίπη των πτηνών

Καλύτερα να γίνεται περισσότερος θόρυβος απ όσο πρέπει παρά να μη γίνεται καθόλου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η νόσος των πουλερικών δεν προσβάλλει τον άνθρωπο. Απλώς υπάρχει το σενάριο, ο επαπειλούμενος κίνδυνος ότι κάποια στιγμή μπορεί να βρεθεί ο ιός της γρίπης μαζί με τον ιό της γρίπης των πτηνών σε συνδυασμό σε κάποιον άνθρωπο και να δημιουργηθεί ένα καινούριο στέλεχος που θα μεταδίδει τον ιό από άνθωπο σε άνθρωπο. Αυτό θα είναι το απεχθές σενάριο και είναι που λένε για τις εκατόμβες θυμάτων Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δε μολύνει τον άνθρωπο. Η γρίπη των πουλερικών είναι παλιά νόσος. Πέρσι και πρόπερσι την είχε η Ολλανδία την είχε και η Ιταλία, μπορεί να ήταν διαφορετικά στελέχη, δεν έχει σημασία. Την έχει η νοτιοανατολική Ασία με τα γνωστά αποτελέσματα.

 

 

 

 

 

Κινδυνεύουμε μόνο με τα αποδημητικά;
Όχι μόνο με τα αποδημητικά αλλά και με την εισαγωγή ζωντανών πουλερικών ή κρέατος πουλερικών από τις περιοχές ή χώρες που έχουν το πρόβλημα, τις μολυσμένες περιοχές. Γνωρίζουμε όμως ότι αυτή η οδός έχει αποκοπεί. Οι συγκεκριμένες χώρες είναι σε καραντίνα, δε μπορούν να εξάγουν ούτε και να εισάγουν. δώ και οι Οινούσσες χθες μπήκαν σε καραντίνα να μη μπορούν να βγάλουν από εκεί πουλερικά. Ο άλλος τρόπος που είναι και ο πιο συνηθισμένος είναι με τα αποδημητικά πουλιά. Όντως η Κρήτη και ιδιαίτερα το ανατολικό τμήμα είναι πέρασμα, όχι όμως το κύριο πέρασμα των αποδημητικών πουιών, τα οποία πηγαίνουν ανατολικότερα στο Αιγαίο, προς τα τουρκικά παράλια.

 

 

Μέτρα προφύλαξης.

Ένα μέτρο προφύλαξης για τα οικόσιτα πουλερικά είναι να τα εγκλείσουμε, δηλαδή να τα βάλουμε μέσα στα κοτέτσια, τα οποία θα είναι προφυλαγμένα ώστε να μη μπορεί να εισέλθει κάποιο άγριο πουλί. Αυτό πρέπει να το κάνουμε οπωσδήποτε. Να μην είναι ελεύθερα. Αυτά τα ελευθέρας βοσκής θα πρέπει – για αυτήν την περίοδο – να σταματήσουν.

 

Όσοι έχουν κατοικίδια πτηνά, για να αποτρέψουμε τη μόλυνση είναι να τα εγκλείσουν. Με κάποιο νάιλον, κάποιο δίχτυ για να μην μπορέσει τίποτα να εισέλθει και να μην έρθουν σε επαφή με τα άγρια. Με κανένα τρόπο να μην αφήνουμε έξω με πτηνοτροφές, ούτε θηράματα, ούτε καλαμπόκι. Αυτά προσελκύουν και τα άγρια πουλιά, που όντας κουρασμένα και πεινασμένα θα είναι για αυτά ένα δέλεαρ. Οι τροφές να είναι πάντα μέσα σε σκεπαστούς χώρους με σύρμα ή σκεπή. Όσο και πρόχειρο να είναι το κοτέτσι μπορούμε να το προφυλάξουμε για να μην μπουν πουλιά μέσα.

 

Ο πολλαπλασιασμός των πτηνών
Δε χρειάζεται πανικός γιατί τα πουλερικά που αγοράζουμε για αυτό το λόγο προέρχονται από ορνιθοτροφεία της χώρας από σμήνη που εκτρέφονται μέσα. Καλό θα είναι να κρατηθεί μια στάση αναμονής.

Ο καταναλωτής
Από τον κρέας δεν υπάρχει κίνδυνος και μάλιστα από μία εκτροφή που δεν έχει εντοπιστεί ιός. Αυτός που καταναλώνει δεν έχει πρόβλημα, ο ιός σκοτώνεται.

 

Ο χειριστής
Ο χειριστής θα πρέπει πάντα, ακόμη και αν δεν υπήρχε αυτή η αρρώστια να λαμβάνει ατομικά μέτρα προστασίας και για να προστατέψουν το τρόφιμο και για να προστατευτούν οι ίδιοι. Όταν το τρόφιμο είναι ωμό είναι δυνατό να περιέχει μικροοργανισμούς, μικρόβια ή ιούς και ειδικά το κοτόπουλο. Στο κοτόπουλο ο χειρισμός θα πρέπει να γίνεται πολύ προσετικά, γιατί να μην ξεχνάμε υπάρχει και ο κίνδυνος της σαλμονέλας, που είναι δύσκολος να διαγνωστεί και ενδημεί παντού. Είναι μικρόβιο που και αυτό σκοτώνεται στους 60 με 70 βαθμούς.
Ο χειρισμός που γίνεται στο ωμό κοτόπουλο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Καταρχάς τα αποπλύματα, αν είναι καταψυγμένος τα νερά της απόψυξης, όλα αυτά θα πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν στον αποχετευτικό αγωγό στο νεροχύτη, να μη μολύνουν, τους πάγκους εργασίας, άλλα τρόφιμα και μετά να πλένουμε και να καθαρίζουμε καλά το χώρο και τα χέρια μας. Είναι κανόνες ατμικής υγιεινής, που πρέπει να εφαρμόζονται από όλους τους χειριστές τροφίμων για να προστατέψουν το τρόφιμο από μολύνσεις που μπορούν οι ίδιοι να προκαλέσουν αλλά να προστατευτούν και οι ίδιοι.

Τα συμπτώματα
Τα κοτόπουλα, τα πουλερικά δεν είναι η πρώτη χρονιά που παθαίνουν κάτι, πάντα αρρωσταίνουν, πάντα υπάρχουν απώλειες. Τα συμπτώματα δεν είναι ιδιαίτερα εμφανή. Συνήθως εμφανίζονται για δυο τρεις μέρες άρρωστα και μετά ψοφάνε. Είναι αυτό που λένε στα χωριά μας χαμηλοφτεριάζουν, κουτσαίνουν, είναι σχεδόν ίδια με τις υπόλοιπες νόσους των πουλερικών. Αδυναμία στο περπάτημα, είναι κατσουφιασμένα, στεναχωρημένα δεν τρώνε και βέβαια να έχει μαζικούς θανάτους και όχι κάτι μεμονωμένα θα πρέπει άμεσα να ειδοποιήσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Και να θυμάται πάντα ότι κάθε χρόνο τα πουλερικά έχουν αρρώστιες. Θεωρούμε δύσκολο και απίθανο να μην περάσει και στη χώρα μας αυτή η αρρώστια, όλοι οι γείτονες να έχουν να είναι και πέρασμα αποδημητικών πουλιών αλλά θα αντιμετωπιστεί όπως πρέπει. Δύσκολα να μείνουμε αλώβητοι. Περιοχές που έχουν μεγάλους υδροβιότοπους όπως είναι ο Έβρος είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς.

Ποια πουλιά θα πρέπει να προσέχουν οι κυνηγοί
Οι κυνηγοί θα πρέπει να προσέχουν τα υδρόβια πουλιά. Για αυτό έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία εκεί και κάνουμε ελέγχους. Και ειδικά τα κοτέτσια, οι ορνιθώνες που υπάρχουν πέριξ των υγρβιότοπων που είναι οικόσιτοι, αυτοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί είναι περιοχές που δέχονται τα αποδημητικά πτηνά. Αυτά είναι τα πια ευπαθή.

Αν δουν οτιδήποτε να μας ειδοποιήσουν να πάρουμε δείγματα. Για οποιαδήποτε πρόβλημα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο της κτηνιατρικής διεύθυνσης της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης 28410 22220.

H συνέντευξη με τον κα. Πρωτοψάλτη

Μέτρα προστασίας των κυνηγών

Τα αποδημητικά πτηνά δεν έχουν έρθει ακόμη, έρχονται την εποχή του κυνηγιού που είναι μέσα Νοέμβρη. Το θέμα όμως δεν είναι να κυνηγάμε αλλά τι μπορούμε να βρούμε. Η Ομοσπονδία Κυνηγών σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την αρχή έστειλαν οδηγίες.
Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας είχε γίνει μια σύσκψη στο Ηράκλειο από την Περιφέρεια Κρήτης παρόντες όλοι οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων δασών, της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Ηρακλείου, του οι πρόεδροι των κυνηγητικών συλλόγων και εκπρόσωποι της ομοσπονδίας.
Και έγινε μια πρώτη ενημέρωση. Έχουμε μια σύσκεψη την Πέμπτη σε συνεργασία με την κτηνιατρική υπηρεσία, έχουμε καλέσει τους προέδρους των κυνηγετικών συλλόγων, τους δασοφύλακες για μια ενημέρωση για να δούμε πως θα συνεργαστούμε.

Δεν υπάρχει περίπτωση να απαγορευτεί το κυνήγι. Οι κυνηγητικοί σύλλογοι έχουν πει στα μέλη τους τι να κάνουν άμα δουν ένα νεκρό ζώο, πώς να το μαζέψουν και που να το στείλουν για παραπέρα έλεγχο. Δεν έχουμε κανένα κρούσμα από κανένα κυνηγό. απλά είναι μέτρα προληπτικά. όταν έρθουν τα αποδημητικά θα δούμε, όπως είναι η πρασινοκέφαλη πάπια ή άλλα πτηνά, ειδικά στο φράμα των Μπραμαμιών θα γίνει και ένας δειγματοληπτικός έλεγχος, πάλι για προληπτικούς λόγους. Και βέβαια αυτό που λένε για τα οικόσιτα, να περιοριστούν και αυτό είναι ένα μέτρο.

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos