Συμφωνία για άμεση οροθέτηση (;) της ΑΟΖ στην Ελούντα
οι κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών

Λίγη από τη αίγλη της συνάντησης Παπανδρέου – Καντάφι – Μιτεράν, θέλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωροθετώντας την 6η σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Ελούντα.

Η κυριότερη διαφορά από την τότε (15 Νοεμβρίου 1984) με τη σημερινή ήταν ότι τη συνάντηση Καντάφι – Μιτεράν τη μάθαμε το βράδυ από την ΕΡΤ. Στη σημερινή στρώσαμε και το δρόμο.

Επί της ουσίας, το κοινό ανακοινωθέν εκφράζει κάποιες ευχές, με κυριότερη να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία ως προς την οροθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ξεπερνώντας τις όποιες τεχνικές δυσκολίες. Επίσης στηρίζουμε τη Κύπρο όταν εμείς ως χώρα, εδώ και κάποιες κυβερνήσεις δεν τολμούμε να οροθετήσουμε τη δικιά μας ΑΟΖ !!!

Το ενδιαφέρον σε ότι μας αφορά εδώ στο νησί είναι ότι η Κρήτη προορίζεται με σταθερά βήματα να γίνει το “πολύπριζο” της Ευρώπης, είτε αυτό έχει να κάνει με το ρεύμα, είτε με το φυσικό αέριο. (Αθερινόλακος)

Εκτός απ’ την «Κοινή Δήλωση» της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που υιοθέτησαν οι τρεις ηγέτες, υπογράφηκαν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.

– Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου.

– Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης.

– Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας.

– Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων.

– Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου).

– Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos