ΛασίθιΤην ερχόμενη Τρίτη 6 Ιουνίου ο νομάρχης Λασιθίου κ. Αντώνης Στρατάκης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των πολιτιστικών Συλλόγων των δήμων Λεύκης, Μακρύ Γιαλού, Ιτάνου και Σητείας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η δυνατότητα παροχής και ψηφιακής καταγραφής του πολιτιστικού και λαογραφικού υλικού που διαθέτουν. Επίσης ανάλογη συνάντηση θα γίνει και με τους εκπροσώπους των πολιιστικών συλλόγων των δήμων Αγίου Νικολάου, Νεαπόλεως, Οροπεδίου Λασιθίου και Ιεράπετρας.
 
Οι συναντήσεις γίνονται στα πλαίσια του έργου «Συλλογή ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση υλικού που αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νομού Λασιθίου με άξονες τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, το Περιβάλλον και την Οικονομία» που έχει αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Κρήτης.
 
Όπως δήλωσε ο νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης, το όλο εγχείρημα αφορά τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων για το νομό μας. Η ψηφιοποίηση του συνόλου των δαστηριοτήτων θα συνδυαστεί με τη δικτυακή καταχώρηση των δεδομένων στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου.
 
Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να συμβάλλει στη συστηματοποίηση των δεδοένων και των πληροφοριών γύρω από τον πολιτισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον και την οικονομία του νομού.
 
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον Πολιτισμό το έργο προβλέπει τη ψηφιοποίηση υλικού για τα λαογραφικά μουσεία, τις αρχαιολογικές περιοχές, τα Βυζαντινά μνημεία, καθώς και αρχειακό και λαογραφικό υλικό των πολιτιστικών συλλόγων του Νομού.
 
Σε σχέση με το περιβάλλον η ψηφιοποίηση αφορά την ανάδειξη της αισθητικής του, καθώς και την πλούσια βιοποικιλότητά του. Ειδικότερα θα παρουσιασθούν με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και με σχετική χαρτογραφική αναφορά οι δέκα προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, οι απομακρυσμένες παραλίες του νομού καθώς και τα οκτώ σπήλαια που βρίσκονται στα όρια του νομού.
 
Σε ότι αφορά τις τουριστικές υπηρεσίες γίνεται, ήδη, γενική καταγραφή της υποδομής του νομού και του τρόπου πρόσβασης στους τουριστικούς προορισμούς.
 
Επίσης καταγράφεται ο αριθμός των τουριστικών καταυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας, με στοιχεία που αφορούν τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και την επικοινωνία με αυτά.
 
Επίσης προβλέπεται να καταχωρηθεί υλικό έως δύο φωτογραφιών (εσωτερικός και περιβάλλον χώρος) και να καταχωρηθεί internet-link του διαδικτυακού τόπου που πιθανών να διαθέτουν.
 
Στην οικονομία προβλέπεται η καταγραφή και παρουσίαση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, ανά τομέα και κλάδο, συμπεριλαμβανομένων σημαντικν οικονομικών δεικτών, έτσι που να δίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα παραγωγικά συστήματα και το επίπεδο ανάπτυξης του νομού.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos