Συνήθης εικόνα

Μια χωματερή

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του Πολυτεχνείου Κρήτης τον Δεκέμβρη θα έχουμε τα πιθανά σημεία χωροθέτησης της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας και διάθεσης των απορριμμάτων και μέχρι τον Μάρτιο την ολοκληρωμένη εικόνα δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκη και τον Kαθηγητή κ. Αλέξανδρο Οικονομόπουλο για το θέμα των μελετών που έχουν ανατεθεί στο Πολυτεχνείο.

Όπως τόνισε ο κ. Τσόκας η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αφορά σε τρεις φάσεις. Πρώτον βρίσκουμε τις θέσεις, δεύτερον αποτιμούμε οικονομικά το κόστος αυτών των θέσεων και τρίτον μια μελέτη που υποδεικνύει την τεχνολογία που θα εφαρμοστεί, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι πολιτική απόφαση το ποια τεχνολογία θα αποφασισθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Οικονομόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Αυτήν την στιγμή δεν κατευθύνουμε πουθενά την επιλογή της θέσης. Ακολουθούμε μια μεθοδολογία η οποία πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούμε γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών με τα οποία προσπαθούμε να βρούμε και να επιλέξουμε θέσεις που να πληρούν όλα τα περιβαλλοντικά κριτήρια. Να είναι μακριά από πόλεις, να βρίσκονται σε κατάλληλο έδαφος, να μην επηρεάζουν τα υπόγεια νερά, να μην έχουν ορατότητα από οικισμούς, να απέχουν πολύ από δρόμους, να μην έχει το έδαφος πολύ μεγάλη κλίση, να μην είναι κοντά σε αεροδρόμια. Με αυτά τα κριτήρια αποκλεισμού καταλήγουμε να βρούμε θέσεις οι οποίες είναι τέλειες από περιβαλλοντική άποψη σε σχέση τουλάχιστον με τα ψηφιακά στοιχεία τα οποία έχουμε». Μάλιστα πρόσθεσε ότι ελπίζουμε να καταλήξουμε σε δώδεκα θέσεις που θα πληρούν όλα τα κριτήρια.

 

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας μετά τη συνάντηση δήλωσε:

Σήμερα έγινε από την πλευρά του Πολυτεχνείου η πρώτη ενημέρωση σε μας από τον κ. Οικονομόπουλο και τον κ. Γρυσπολάκη για το θέμα των μελετών που έχουν ανατεθεί.
Να θυμίσω ότι έχει ανατεθεί μια μελέτη σε δύο κομμάτια στο Πολυτεχνείο Κρήτης και αφορά την κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που μας έχει δώσει ο κ. καθηγητής τον Δεκέμβρη θα έχουμε τα πιθανά σημεία χωροθέτησης της κεντρικής μονάδας και μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα. Διότι σε συνάρτηση με τις θέσεις οι οποίες θα προταθούν και οι οποίες περιβαντολογικά θα είναι απόλυτα αποδεκτές, θα γίνει και μία οικονομική αποτίμηση του τι σημαίνει επεξεργασιακή, η μεταφορά ουσιαστικά, όχι αυτή καθεαυτή η επεξεργασία. Θα έχουμε λοιπόν στα χέρια μας τον Μάρτη τις πιθανές θέσεις και την οικονομική πλευρά του θέματος. Μια οικονομοτεχνική μελέτη για να το πούμε έτσι απλά του τι σημαίνει κάθε θέση.
 

Ερ. Από κει και πέρα τα επόμενα βήματα με το δεδομένο ότι και το νέο κύτταρο των Πέρα Γαλήνων έχει χρόνο ζωής 4 χρόνια;

Απ. Από κει και πέρα υπάρχει μια μεγάλη απόφαση η οποία αποτελεί και θέμα ευρύτερης συζήτησης όπως αντιλαμβάνεσθε του τι μέθοδο χρειαζόμαστε στην Κρήτη. Σε ποια μέθοδο καταλήγουμε. Και με βάση αυτό είναι ώριμη πλέον η κατάσταση να προχωρήσουμε όσο γρηγορότερα μπορούμε σε ένα διεθνή διαγωνισμό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Ερ. Υπάρχει αρχικά μια σκέψη για να μπορέσει να προχωρήσει το δίδυμο αυτό;
Απ. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ πρώιμο το να συζητάμε αυτήν την στιγμή για μεθόδους επεξεργασίας όταν ακριβώς δεν έχουμε υπόψιν μας το που μπορούμε να εγκαταστήσουμε.
Ουσιαστικά λοιπόν αν το δούμε ότι είναι σε τρεις φάσεις, πρώτον βρίσκουμε τις θέσεις, δεύτερον αποτιμούμε οικονομικά το κόστος αυτών των θέσεων και τρίτον έρχεται μια μελέτη η οποία μας λέει, ξέρετε στην κάθε θέση μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία.
Είναι πολιτική απόφαση το ποια τεχνολογία θα αποφασισθεί να εφαρμοσθεί και είναι πολιτική απόφαση όχι με την έννοια της επιβολής αλλά με την έννοια ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πάρα πολλά πράγματα από το περιβαντολογικό μέχρι το οικονομικό στοιχείο.

Γιατί να υπενθυμίσω ότι υπάρχει διεθνώς το ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει.» Θα πρέπει από τώρα να είμαστε ξεκάθαροι και να πούμε στους πολίτες ότι οποιαδήποτε εγκατάσταση επεξεργασίας θα έχει κόστος. Και αυτό το κόστος θα μετακινηθεί στους Δήμους και από τους Δήμους στους πολίτες
.
 

Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Οικονομόπουλος

Όπως είπε ο κ. Γενικός το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει αναλάβει δύο ερευνητικά έργα. Το ένα αφορά την εύρεση υποψήφιων θέσεων για την δημιουργία της κεντρικής εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης των απορριμμάτων , θα βρούμε εναλλακτικές θέσεις οι οποίες τηρούν όλα τα περιβαλλοντικά κριτήρια και στην συνέχεια το δεύτερο έργο αφορά το σχεδιασμό του συνολικού συστήματος μεταφοράς των απορριμμάτων από όλους τους Νομούς της Κρήτης προς τις κεντρικές. Σε κάθε κεντρική θέση ξεχωριστά ούτως ώστε να υπάρχει ένας σχεδιασμός, ένα πλήρες πλάνο και μία οικονομική αποτίμηση σε επίπεδο συνολικό και σε επίπεδο ΟΤΑ. Με βάση αυτήν την πληροφόρηση έχοντας εναλλακτικές θέσεις και για κάθε θέση το όλο σύστημα μεταφοράς με τα κόστη, η Περιφέρεια θα μπορέσει να επιλέξει την θέση σε συνάρτηση με την κοινωνική συναίνεση και με το κόστος που εξυπηρετεί καλύτερα τους σκοπούς της.

Αυτήν την στιγμή δεν κατευθύνουμε πουθενά την επιλογή της θέσης ακολουθούμε μια μεθοδολογία η ποια πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Ελλάδα , χρησιμοποιούμε γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών με τα οποία προσπαθούμε να βρούμε και να επιλέξουμε θέσεις που να πληρούν όλα τα περιβαλλοντικά κριτήρια. Να είναι μακριά από πόλεις, να βρίσκονται σε κατάλληλο έδαφος, να μην επηρεάζουν τα υπόγεια νερά, να μην έχουν ορατότητα από οικισμούς, να απέχουν πολύ από δρόμους, να μην έχει το έδαφος πολύ μεγάλη κλίση, να μην είναι κοντά σε αεροδρόμια. Με αυτά τα κριτήρια αποκλεισμού καταλήγουμε να βρούμε θέσεις οι οποίες είναι τέλειες από περιβαντολογική άποψη σε σχέση τουλάχιστον με τα ψηφιακά στοιχεία τα οποία έχουμε. Και στην συνέχεια γίνεται μια επιτόπια αξιολόγηση κάθε θέσης από αυτές που έχουν επιλεγεί για να επιλεγούν εκείνες οι οποίες πραγματικά είναι οι καλύτερες από μια δωδεκάδα θέσεων που θα έχουν προεπιλεγεί. Σε όλη την έκταση της Κρήτης. Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε δώδεκα θέσεις που θα πληρούν όλα τα κριτήρια. Παίρνουμε υπόψιν και περιοχές όπου λειτουργούσαν χωματερές , μπαίνουν στο σύστημα, δεν μας εμποδίζει να μην τις αποκλείσουμε. Πιστεύω ότι με αυτό το σύστημα και θέλω να πω ότι αυτήν την προσέγγιση , την οικονομική την οποία έχουμε ακολουθήσει και σε άλλες περιοχές, όταν τεθεί υπόψιν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγεί σε συναίνεση. Και ελπίζουμε ότι θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos