Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων: Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς,  είχε σήμερα Πέμπτη 19/2/2015,

παρουσία και του ΓΓ του υπουργείου, Δημήτρη Χασάπη, συνάντηση με επιτροπή εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας Ιεράπετρας Λασιθίου, αποτελούμενη από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ του νομού Λασιθίου,  Κ. Δερμιτζάκη,  το Δήμαρχο Ιεράπετρας Θ. Καλατζάκη, τον πρώην αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Δερμιτζάκη, και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Χαραλαμπάκη. Οι εκπρόσωποι μετέφεραν στον υπουργό μια γενικότερη εικόνα των προβλημάτων αλλά και των δυνατοτήτων της περιοχής, με επίκεντρο το ζήτημα του ΤΕΙ Ιεράπετρας. Ακολούθησε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, με τον υπουργό να δηλώνει το αμέριστο ενδιαφέρον του.

Η ανακοίνωση Δερμιτζάκη:

Συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα ο Κωστής Δερμιτζάκης στο Υπουργείο Παιδείας με τον Υπουργό κ. Μπαλτά, με θέμα την επαναλειτουργία και την επανένταξη στα μηχανογραφικά, του «Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης» του ΤΕΙ Κρήτης στην πόλη της Ιεράπετρας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν  επίσης ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαϊτζάκης, ο καθηγητής πανεπιστημίου Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Δερμιτζάκης  και  ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ.Χασάπης.

Ο Κωστής Δερμιτζάκης ανέλυσε εκτενώς τους λόγους για τους οποίους κρίνεται αναγκαία η επαναλειτουργία, του  επιτυχημένου κατά γενική ομολογία τμήματος στην Ιεράπετρα.  Επισήμανε επίσης ότι το νέο τμήμα  «Τεχνολογίας Τροφίμων», το οποίο είχε προαναγγελθεί,  παραμένει στις καλένδες, αφού καμιά ενέργεια δεν είχε γίνει από την προηγούμενη μνημονιακή  συγκυβέρνηση για την πραγματοποίηση του.

Ο κ. Μπαλτάς άκουσε προσεκτικά  και  με κατανόηση τους σημαντικούς λόγους οι οποίοι συντρέχουν για τη συνέχιση της λειτουργίας του υφιστάμενου τμήματος στην πόλη της Ιεράπετρας.  Στην συνέχεια δήλωσε ότι στα πλαίσια  ενός γενικού επανασχεδιασμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα εξεταστεί  η επαναλειτουργία και η συνέχιση του τμήματος «Εμπορίας και Διαφήμισης» στην πόλη της Ιεράπετρας.  Ο Κωστής Δερμιτζάκης τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν  στο νέο σχεδιασμό η αγροτική φυσιογνωμία της περιοχής  και οι δυνατότητες για ανάπτυξη  στον αγροτικό τομέα στην Ιεράπετρα,  για την δημιουργία τμήματος ΤΕΙ γεωπονικού χαρακτήρα καθώς και το ότι στο προηγούμενο καταμερισμό των τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Κρήτη, ο νομός Λασιθίου είχε καταφανώς παραμεληθεί.  Προτάθηκε  από το Υπουργείο η σύσταση Παγκρήτιας Επιτροπής με τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών για τον επανασχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Κρήτη.

Για τη συνάντηση αυτή ο βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ο Υπουργός Παιδείας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα το ΤΕΙ Ιεράπετρας, δήλωσε αδυναμία έναρξης λειτουργίας του τμήματος Τεχνολόγων Τροφίμων στην πόλη της Ιεράπετρας και ότι δεν θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο μηχανογραφικό 2015-16.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε την πρωτοβουλία της ανασυγκρότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την κατάρτιση του προεδρικού διατάγματος «Αθηνά»

Θυμίζουμε ότι , βάσει του ΠΔ «Αθηνά»  ο νομός Λασιθίου απέκτησε περισσότερα τμήματα από ότι είχε προηγουμένως διασφαλίζοντας τη σύσταση νέου τμήματος Τεχνολόγων Τροφίμων και την απρόσκοπτη λειτουργία των υφισταμένων

Οφείλει λοιπόν η νέα κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το νέο τμήμα να λειτουργήσει όπως προηγουμένως προβλέφθηκε

Οι κτιριακές υποδομές για την λειτουργία του υπάρχουν, το υφιστάμενο προσωπικό μπορεί να εξυπηρετήσει –έστω προσωρινά- το πρόγραμμα σπουδών ενώ υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης πόρων από το  ΠΔΕ καθώς  και ευρωπαϊκών  πόρων  σε συνεργασία με την Περιφέρεια, για την λειτουργία των εργαστηρίων

Οι προεκλογικές κορώνες και υποσχέσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ  για άμεση λειτουργία του τμημάτων του ΤΕΙ ,  αν δεν υλοποιηθούν τώρα,  αποδεικνύονται  για άλλη μία φορά  ¨λόγια χωρίς αντίκρισμα ¨!

Κακή αρχή …..»

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos