οι μελετητές προτείνουν την περιοχή μας ως περιοχή εγκατάστασης  βΑΠΕ με κίνδυνο να καταστραφεί ολοσχερώς
οι μελετητές προτείνουν την περιοχή μας ως περιοχή εγκατάστασης βΑΠΕ με κίνδυνο να καταστραφεί ολοσχερώς

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεών μας και της προσπάθειας που κάνουμε να αποτρέψουμε την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ στη περιοχή μας, συναντηθήκαμε με την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη.

Της εξηγήσαμε ότι ενώ είναι σε διαβούλευση το νέο χωροταξικό Κρήτης και οι μελετητές προτείνουν την περιοχή μας ως περιοχή εγκατάστασης βΑΠΕ με κίνδυνο να καταστραφεί ολοσχερώς, παράλληλα κατατέθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο μεγάλων προγραμματιζόμενων επενδύσεων που ακυρώνουν κι αυτή την διαβούλευση. Είναι πασιφανές πια, πως αν δεν αλλάξει η νομοθεσία για την εγκατάσταση ΑΠΕ δεν μπορούμε για μιλάμε για ΑΠΕ στην υπηρεσία του πολίτη και των τοπικών κοινωνιών. Δεν είναι πλέον μόνο η περιοχή Κριτσάς, Κρούστα, Πρίνας, Μεσελέρων, Καλαμαύκας, Ανατολής, Μαλλών, που κινδυνεύουν από τις φαραωνικές αυτές «επενδύσεις» , μα και οι περιοχές Έξω Ποτάμων, Ζενίων και Κουρουνών, Καρυδίου. Της κάναμε γνωστό ότι θα υπερασπιστούμε τον τόπο μας με αποφασιστικότητα, έναν ιστορικό τόπο που είναι γεμάτος αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές προστασίας τοπίου, καταφύγιο άγριας ζωής, περιοχές Νατούρα 2000 και σημαντικός τόπος παραγωγής του πρωτογενούς τομέα (κτηνοτροφία, μελισσοκομία κ.λ.π.)
Η κ. Πετράκη μας εξέπληξε ευχάριστα με την τοποθέτησή της και έδειξε ότι είναι καλά ενημερωμένη και γνωρίζει όλα τα στοιχεία που εμείς θεωρούμε ότι συγκροτούν τον επερχόμενο κίνδυνο για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας. Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει την υπάρχουσα νομοθεσία περί ΑΠΕ «αντιδημοκρατική που ανοίγει τον δρόμο σε κατακτητικές διαθέσεις από την πλευρά των εταιρειών». Μας δήλωσε ότι η ενεργοποίησή μας είναι βασικό στοιχείο της τοπικής δημοκρατίας και δεν μπορεί παρά να είναι συμπαραστάτης του αγώνα μας και θα τον υποστηρίξει στις ανάλογες συζητήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Νίκος Ζαχαριάδης πρ. Δ.Κ. Κριτσάς, Γιάννης Βάρδας πρ. Τ.Κ. Κρούστα, Νικόλαος Οικονομίδης-Οικονόμου πρ.Τ.Κ. Πρίνας, Μανώλης Γερακιανάκης πρ. Τ.Κ. Ανατολής, Γιώργος Βάρδας αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Αγίου Νικολάου, Γιώργος Φραγκάκης πρ. Πολιτιστικού Συλλόγου Κρούστα, Γιώργης Λαγκαδινός μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κρούστα, Μανώλης Ματθαιάκης μελισσοκόμος .

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos