Περιφερειάρχης με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στη Κρήτη

Από τη συνάντηση

Την ηγεσία της τοπικής ΕΛΑΣ του νησιού δέχθηκε τη Τρίτη (8/4) στο γραφείο του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης υποστράτηγος κ. Χρήστος Φράγκος, οι Αστυνομικοί Διευθυντές Ηρακλείου ταξίαρχος Γεωργόπουλος Φώτης, Ρεθύμνης ταξίαρχος κ. Ντελής Κωνσταντίνος, Χανίων ταξίαρχος Σταγάκης Εμμανουήλ και Λασιθίου Αστ. Δ)της κ. Παναγιωτάκης Εμμανουήλ καθώς και Προϊστάμενος της ΥΠΑΣΕΚ (Υποδιεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης) Αστ. Δ)της κ. Στεφανουδάκης Βασίλης.

«Όπως είναι φυσικό τόνισε ο Γ.Γ κ. Τσόκας σε δηλώσεις πέρα από την εθιμοτυπική πλευρά υπήρξε και μια συζήτηση για τα διάφορα θέματα της Κρήτης, εξετάσαμε, είπε, τα θέματα και έτσι και αλλιώς καθιερώνουμε και συναντήσεις οι οποίες φιλοδοξούμε να είναι μέσα στο μήνα η κάθε μία» Από την πλευρά του ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης κ. Χρήστος Φράγκος διαβεβαίωσε τον κ. Τσόκα «για την πρόθεσή μας όπως είπε, να είμαστε πολύ καλοί συνεργάτες και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην περιοχή της Κρήτης»

Οι δηλώσεις του Γ.Γ της Περιφέρειας:
Η σημερινή συνάντηση ήταν προγραμματισμένη με τον στρατηγό και τους επικεφαλείς των Νομών της ΕΛΑΣ στα πλαίσια της συνεργασίας που έχομε όντας μέλη του ιδίου Υπουργείου πλέον. Όπως γνωρίζετε ήδη η συνεργασία μας έχει αυξηθεί και κατά τακτά χρονικά διαστήματα βρισκόμαστε και συζητάμε διάφορα θέματα. Η σημερινή συνάντηση έχει να κάνει πολύ περισσότερο γιατί όλοι είναι καινούργιοι στις θέσεις τους, δεν είχαμε βρει την ευκαιρία να συναντηθούμε.
Όπως είναι φυσικό όμως πέρα από την εθιμοτυπική πλευρά υπήρξε και μια συζήτηση για τα διάφορα θέματα της Κρήτης, εξετάσαμε τα θέματα και έτσι και αλλιώς καθιερώνουμε και συναντήσεις οι οποίες φιλοδοξούμε να είναι μέσα στο μήνα η κάθε μία. Από κει και πέρα θα δούμε γιατί και μπαίνοντας στο καλοκαίρι θα αυξηθούν τα προβλήματά μας, και έτσι και αλλιώς θα έχουμε και καλύτερη επαφή.

Ερ. Έχετε σκοπό να μεταφέρετε κάποια προβλήματα από τον χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας στο Υπουργείο?
Απ. Θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα υπέρ αυτής της ενοποίησης του υπουργείου είναι ότι πλέον η Αστυνομία έχει καλύτερο τρόπο να φτάνει η φωνή της ψηλότερα, μέσω της διαύλου της πολιτικής πλευράς της Γενικής Γραμματείας.

ΕΡ. Το θέμα είναι να υπάρχουν και αποτελέσματα. Γιατί μπορεί η φωνή της να φτάνει πιο σύντομα, ωστόσο αποτελέσματα ειδικά στο νησί μας ?
ΑΠ. Θεωρήστε ότι το ίδιο με σας και με τον απλό πολίτη και εμάς μας απασχολεί να υπάρξει εμπέδωση της τάξης στην Κρήτη και μας απασχολούν όλα τα συμβάντα από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και εκτιμώντας αυτές τις καταστάσεις κάνουμε και εμείς τις προτάσεις μας. Ο νόμος για την αναδιάρθρωση νομίζω ότι βρίσκεται ήδη στη Βουλή, θα ψηφιστεί, άρα θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σ΄ αυτήν που σημαίνει και περισσότερο προσωπικό.

Οι δηλώσεις του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης:
ΕΡ. Με ποιους τρόπους μπορεί να βελτιωθεί η παροχή των υπηρεσιών από την Ελληνική Αστυνομία προς τον πολίτη και η παρουσία της στον δρόμο?
Απ. Κατ αρχάς να σας πω ότι στα πλαίσια της ανάληψης των νέων μας καθηκόντων είχαμε υποχρέωση και οφείλαμε να επισκεφτούμε τόσο εγώ ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης όσο και οι Αστυνομικοί Διευθυντές των Νομών τον κ. Περιφερειάρχη. Είμαστε πια μέλη του ίδιου Υπουργείου, και να τον διαβεβαιώσουμε για την πρόθεσή μας να είμαστε πολύ καλοί συνεργάτες και ότι θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην περιοχή της Κρήτης. Είναι τιμή μας που ήρθαμε στην Κρήτη, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, ήρθαμε από τα μέρη μας – είναι λίγο μακριά – παρ όλα αυτά έχομε την διάθεση αλλά και την βούληση να προσφέρουμε εξίσου καλές υπηρεσίες και στον τόπο σας και ευελπιστούμε ότι στο τέλος αυτού του περάσματος που θα έχουμε από την Κρήτη, το πρόσημο των προσπαθειών μας να είναι θετικό. ‘Όσον αφορά την αστυνόμευση της Κρήτης. Υπάρχουν προβλήματα. Τα μεγάλα προβλήματα είναι αυτά της έλλειψης προσωπικού. Παντού υπάρχει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην Ελλάδα, το ευτύχημα για μας είναι ότι επίκειται να ψηφιστεί ο Νόμος για την αναδιάρθρωση αλλά και ο νόμος για την ομογενοποίηση του προσωπικού και περιμένουμε και από κει μια εισροή νέων αστυφυλάκων από τους ειδικούς φρουρούς και π[πιστεύουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι με τις μεταθέσεις που θα γίνουν θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα από πλευράς δύναμης. Εκείνο που εγώ έχω να πω είναι ότι δεν έχουμε μόνο εμείς προβλήματα. Προβλήματα έχει και ο πολίτης. Και ιεραρχώντας αυτά τα προβλήματα, δεν μπορούμε να βάλουμε πριν από τα προβλήματα των πολιτών, πιο μπροστά τα δικά μας. Οφείλουμε να αποδεχτούμε τις δυσκολίες και να παλέψουμε με αυτό το προσωπικό που έχουμε στην διάθεσή μας. Πως? Μπαίνουμε οι ίδιοι ποιο δυνατά στη μάχη, αξιοποιώντας καλύτερα και το προσωπικό που υπάρχει και θα σας έλεγα γιατί όχι απαιτώντας μεγαλύτερη προσφορά στην υπηρεσία που εκτελεί κάθε μέρα. Από κει και πέρα βλέποντας τις αδυναμίες θελήσαμε να ενισχύσουμε κάπως τις μάχιμες υπηρεσίες . Εγώ πήρα αυτήν την πρωτοβουλία, είναι μια πρωτοβουλία και μια λύση ανάγκης. Το είπα από την πρώτη στιγμή. Είμαστε όλοι κάτω από το ίδιο σπίτι. Και εμείς και οι ειδικοί φρουροί και ότι κάνουμε το κάνουμε για την αστυνομία. Δεν μας επιτρέπεται να ολιγωρούμε, να μεμψιμοιρούμε, να βρίσκουμε προφάσεις ή οτιδήποτε άλλο, πάνω στον κοινό σκοπό. Υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε. Πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε, θέλουμε συνεργασία όχι μόνο του κ. Περιφερειάρχη και των τοπικών φορέων την οποία είμαι βέβαιος ότι θα την έχουμε, αλλά και των ίδιων των πολιτών. Να δείξουμε ένα καλύτερο πρόσωπο να προσφέρουμε κάποιες καλύτερες υπηρεσίες σ΄ αυτό που λέμε εμφανή αστυνόμευση και εγώ πιστεύω ότι σιγά- σιγά θα πάμε λίγο καλύτερα. Το πιστεύω και γι αυτό θα προσπαθήσω.

Ερ. Μια και είπατε για την διαταγή που τέθηκε από χθες σε ισχύ. Μέχρι πότε θα ισχύσει?
Απ. Η διαταγή που τέθηκε σε ισχύ εκείνο που θέλω να πω είναι ότι δεν στερεί δικαιώματα κανενός. Αυτό είναι το βασικό.

Ερ. Οι ειδικοί φρουροί λένε ότι αποδυναμώνει τα τμήματα αστυνομικών επιχειρήσεων.
Απ. Κοιτάξτε, δεν μπορεί μια υπηρεσία να έχει ελλείψεις της τάξης του 30% και μια άλλη να είναι υπερπλήρης . Να μοιράσουμε την διαφορά. Να βάλουν και οι άλλοι λίγο μεγαλύτερη πλάτη εκεί που οι άλλοι δεν επαρκούν. Δεν είναι κακό. Δεν καταλαβαίνω γιατί να ανοίξουμε τόσο μεγάλο θέμα σ΄ ένα πρόβλημα το οποίο είναι δικό μας. Και επειδή πιστεύω ότι «τα εν οίκω μη εν δήμω» καλόν θα είναι να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να δούμε τον πολίτη στα μάτια και να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε γιατί δεν έχουμε και πάρα πολλά περιθώρια. Το λέω και το τονίζω. Θα απαιτήσω από όλους μεγαλύτερη προσφορά. Μπορεί να γίνω και δυσάρεστος κάποιες φορές αλλά θέλω να γυρίσουμε σελίδα, να πάμε λίγο καλύτερα, χαρά μου όταν τελειώσει αυτή η προσπάθεια να έχουμε ένα καλύτερο απολογισμό.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos