Από τη συνάντησηΣύσκεψη με τους προέδρους των τμημάτων των ΤΕΕ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης, τoυ Οικονομικού Επιμελητηρίου και του ΓΕΩΤΕΕ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτς (31/1), στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα κ. Σεραφείμ Τσόκα.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η δημιουργία ομάδων εργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και των Επιμελητηρίων, με σκοπό την αξιολόγηση και αποτίμηση της αναπτυξιακής πορείας της Κρήτης καθώς και τη συμμετοχή στην Δ’ Προγραμματική Περίοδο.
Στην σύσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Κολυβάκης, ο πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης κ. Αντώνης Πιτριδάκης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Αμπαρτζάκης, ο πρόεδρος τους ΓΕΩΤΕΕ κ. Κώστας Καμπιτάκης καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Κρήτης κ. Ευστάθιος Τζουανάκης και ο Ειδικός Σύμβουλος επί των τεχνικών έργων της Περιφέρειας κ. Νίκος Καπετανάκος.
Στόχος των ομάδων εργασίας όπως ανέφερε ο κ. Τσόκας είναι «πρώτα απ όλα να γίνει μια αποτίμηση του που έχουμε φτάσει, με τι χρηματοδοτικά μέσα έχουμε φτάσει, τι πήγε καλά και πολύ περισσότερο αν κάτι πήγε στραβά γιατί πήγε στραβά. Προς γνώση και συμμόρφωση για το μέλλον. Δεύτερος στόχος, συμπλήρωσε, είναι να θέσουμε τους απλούς στόχους που μπορούμε» ενώ επισήμανε ότι τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί Περιφερειακό Συμβούλιο που θα αφορά μόνο στην αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης.
 
Ο Γενικός Γραμματέας στη συνέχεια δήλωσε:
H σημερινή σύσκεψη με τα Επιμελητήρια, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο και το ΓΕΩΤΕΕ είχε ως αντικείμενο την προσπάθεια να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας, οι οποίες θα ασχολθούν κατά πρώτον με την αξιολόγηση και την αποτίμηση της μέχρι τώρα αναπτυξιακής πορείας της Κρήτης και δεύτερον την συμμετοχή τους στην προετοιμασία της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου. Όπως είχαμε πει και στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο θα κάνουμε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο θα ασχοληθεί μόνο με την αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης. Αυτό είχαμε πει θα το κάνουμε μέσα στον Γενάρη, όμως εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει. Ένας μήνας χρειάζεται περίπου, χρειάζονται οι ομάδες εργασίας, άρα συζητάμε για τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου να γίνει το επόμενο Περιφερειακό με αυτό το θέμα. Μπορεί να προκύψει Περιφερειακό και με άλλα θέματα αλλά με το συγκεκριμένο θέμα θα γίνει τότε. Έτσι λοιπόν συμφωνήσαμε ότι θα δημιουργηθούν αυτές οι ομάδες εργασίας και αποφασίστηκε να ξεκινήσουν. Από την πλευρά της Περιφέρειας θα είναι ο κ. Καπετανάκος, ο σύνδεσμος μεταξύ των Επιμελητηρίων και της Περιφέρειας, και πιστεύω ότι όλα θα πάνε μια χαρά.
 
Ερ. Δηλαδή οι ομάδες εργασίας θα καταθέσουν κάποιες προτάσεις προς επεξεργασία;
Απ. Πρώτα απ ΄όλα θα γίνει μια αποτίμηση του που έχουμε φτάσει, με τι χρηματοδοτικά μέσα έχουμε φτάσει, τι πήγε καλά και πολύ περισσότερο αν κάτι πήγε στραβά γιατί πήγε στραβά. Προς γνώση και συμμόρφωση για το μέλλον. Και δεύτερον τους απλούς στόχους που μπορούμε να θέσουμε. Σε δεύτερη φάση όου θα εμπλακεί και η Διαχειριστική Αρχή αλλά πολύ περισσότερο και άλλοι φορείς, όπως είναι οι ΤΕΔΚ, οι Νομαρχίες κ.τ.λ., θα πρέπει να πάμε παραπέρα τα αποτελέσματα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου του προηγούμενου καλοκαιριού. Όπου πήραμε τις γενικές γραμμές και πρέπει τώρα να κάνουμε ιο συγκεκριμένα πράγματα. ¶ρα λοιπόν για να μην πούμε πάλι, ότι ήρθε το Δ ‘ ΚΠΣ και δεν ήμασταν προετοιμασμένοι και δεν είχαμε πάρει τις αποφάσεις μας, πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις, τις οποίες και να πραγματοποιήσουμε.
 
Ερ. Πως προέκυψε αυτή η ανάγκη συνεργασίας με το Επιμελητήριο;
Απ. Τα Επιμελητήρια όπως ξέρετε είναι και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. ¶ρα λοιπόν εκ των πραγμάτων έχουν λόγο. Πέραν τούτου, τα Επιμελητήρια με την μορφή την οποία έχουν αποτελούν και Συμβούλους του κράτους. Έτσι λοιπόν τα Επιμελητήρια μπαίνουνε ενεργά σε αυτή την διαδικασία. Δεν σημαίνει ότι ό,τι πουν αποτελεί και θέσφατο. Διότι σας τόνισα και προηγουμένως ότι στην δεύτερη φάση και όχι στην αποτίμηση αλλά στον προγραμματισμό μπαίνουν οι ΤΕΔΚ, μπαίνουν οι Νομαρχίες. Αν θέλετε πέραν της τεχνοκρατικής αντίληψης μπαίνει και η πολιτική πινελιά στην προετοιμασία ενός τέτοιου εγχειρήματος. Έτσι αντιλαμβάνεστε ότι κάποια στιγμή οι τεχνοκράτες λένε αυτά που πρέπει να πουν αλλά από κει και πέρα ξεκινάει η διαδικασία άλλη.
 
Ερ. Υπάρχει η πιθανότητα να γίνει Περιφερειακό Συμβούλιο πριν τον Μάρτιο αλλά με κάποιο άλλο θέμα;
Απ. Δεν νομίζω. Θα εξετάσουμε το εάν και γιατί θα προκύψει Περιφερειακό Συμβούλιο πριν; Μπορεί να προκύψει Περιφερειαό Συμβούλιο πριν με βάση τις τυχόν άλλες κατανομές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από υπόλοιπα, από άλλα διάφορα μέτρα που δεν έχουν προκηρυχθεί. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, μπορεί να προκύψει.
 
(Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας)

Print Friendly, PDF & Email
Πρόεδροι ΤΕΔΚ με Γενικό ΓραμματέαΣυνάντηση με του Προέδρους των ΤΕΔΚ είχε τη Παρασκευή (26/8) ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα του ΠΕΠ και η πορεία του αναπτυξιακού προγράμματος «Θησέας».
Όπως δήλωσε ο κ. Τσόκας, «Ως προς την πορεία του ΠΕΠ, είμαστε σε πολύ καλό στάδιο. Η απορροφητικότητα είναι αρκετά υψηλή, προχωρούν οι εντάξεις των έργων και υλοποιούνται οι αποφάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων».
Σε σχέση με τον «Θησέα», ο κ. Τσόκας επίσης τόνισε ότι η πρώτη φάση ξεκίνησε και η δεύτερη που αφορά στα διαδημοτικά θα εξεταστεί σύντομα από την Περιφερειακή Επιτροπή.

Περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos