Περιφερειάρχης, ΣαντέρΕπίσημη επίσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποίησε την Τετάρτη (6/10) ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζακ Σαντέρ, όπου είχε συνάντηση με το Γ.Γ κ. Σεραφείμ Τσόκα και συζήτησαν θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η ανάπτυξη της Ευρώπης δεν θα γίνει μέσα από ένα μεγάλο κεντρικό κράτος αλλά θα γίνει μέσω των Περιφερειών και εκεί βρίσκεται και το μέλλον των πολιτών της Ευρώπης», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ε. Ε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση και επεσήμανε ότι βασικό είναι να υπάρξει ανάμεσα στις Περιφέρειες τις πιο φτωχές και τις πιο πλούσιες της Ευρώπης μια συνοχή, οικονομική, κοινωνική και γεωγραφική. Εδώ λοιπόν στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, πρόθεσε, έχουμε το καλύτερο παράδειγμα αυτής της ανάπτυξης, η οποία προήλθε μέσα από τη βοήθεια της Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ κ. Σεραφείμ Τσόκας χαρακτήρισε τον κ. Σαντέρ οραματιστή της περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρώπης και φιλέληνα. Ο κ. Σαντέρ κατά την επίσκεψη του στην Περιφέρεια Κρήτης συνοδευόταν από το Δ.Σ του Συλλόγου οι Φίλοι του Λουξεμβούργου και από τον καθηγητή κ. Βολτέρ πρόεδρο του Συλλόγου οι Φίλοι της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο.
 
Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις που έγιναν μετά την συνάντηση:
 
Ερ: κ. Σαντέρ, θα θέλαμε να μας πείτε αν πιστεύετε ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι οι περιφέρειες κατά πόσο μπορούμε να πάμε σε Περιφερειακή ανάπτυξη στην Ευρώπη καθώς σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες, ειδικά στη χώρα μας;
Απ: Θα ήθελα να πω ότι το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται όντως στις Περιφέρειες. Η ανάπτυξη της Ευρώπης δεν θα γίνει μέσα από ένα μεγάλο κεντρικό κράτος αλλά θα γίνει μέσω των Περιφερειών και εκεί βρίσκεται και το μέλλον των πολιτών της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι μια κοινότητα που είναι βασισμένη στο πνεύμα της αλληλεγγύης. Το βασικό είναι να υπάρξει ανάμεσα στις Περιφέρειες τις πιο φτωχές και τις πιο πλούσιες της Ευρώπης μια συνοχή οικονομική, κοινωνική και γεωγραφική. δώ λοιπόν στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη έχουμε το καλύτερο παράδειγμα αυτής της ανάπτυξης, η οποία προήλθε μέσα από τη βοήθεια της Ε.Ε. Πρέπει επίσης να επιμείνω, ότι σχετικά με τη νέα συνταγματική συνθήκη που δυστυχώς ακόμη δεν έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη, λόγω κάποιων προβλημάτων στην εφαρμογή επικύρωσης, υπάρχει ένα ειδικό άρθρο που αναφέρεται στο πρόβλημα νησιωτικότητας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν 14 εκ. ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν στα νησιά. Συζητήσαμε με το Γ.Γ της Περιφέρειας το γεγονός ότι τα νησιά αντιμεωπίζουν προβλήματα αναφορικά με το θέμα των μεταφορών, όπως και των τιμών σε σχέση με άλλες περιοχές και χώρες. Ελπίζω ότι, μέσα στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων από το 2007 και εξής, θα ενταχθούν και τα ειδικά έξοδα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των νησιών της Ευρώπης.
 
Ερ: Θα μπορέσει η Τουρκία να ακολουθήσει το ρυθμό ανάπτυξης αλλά και το ρυθμό περιφερειακής ανάπτυξης της Ε.Ε;
Απ: Δεν έχω μαντικές ικανότητες. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι διμερείς, μεταξύ ης Ε.Ε και της Τουρκίας και μόλις ξεκίνησαν, και θα διαρκέσουν σίγουρα πάνω από 15 με 20 χρόνια. ¶ρα θα είναι μία νέα γενιά που θα αποφασίσει σε 15 με 20 χρόνια για το τι θα γίνει. Σήμερα είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη.
 
Γ.Γ:
Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα ο κ. Σαντέρ στην Περιφέρεια. Έτσι είχαμε τη χαρά και την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ευκαιρία είχαμε και χθες το βράδυ, στο δείπνο που παρέθεσε η Περιφέρεια. νωρίζετε όλοι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνωρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ καλύτερα από όλους. Πέραν τούτου, είναι ο οραματιστής της περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρώπης. Και ας μην ξεχνάμε ότι είναι και ένας φιλέλλην, με την έννοια του φιλελληνος που γνωρίζουμε. Επιπλέον, το καθαρό του μυαλό του δίνει τη δυνατότητα να προχωράει σε σημαντικότατες αναλύσεις. Εξέφρασε την άποψη ότι η βοήθεια των κρατών-μελών της Ε.Ε προς το Νότο θα συνεχιστεί και δη προς τις νησιωτικές περιφέρειες και έτσι, παρότι ως ποσοστό θα είναι μικρότερο το ποσό που θα διατεθεί για την περιφερειακή ανάπτυξη, πιστεύει ότι τα νησιά θα μείνουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο από άποψη χρηματοδοτήσεων.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos