Σχοιναράκη, Αλαβάνος

Από τη συνάντηση

Τη Νομάρχη Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη επισκέφθηκε στη νομαρχία τη Παρασκευή (11/01) ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέκος Αλαβάνος. Η νομάρχης αντάλλαξε ευχές για το νέο έτος με τον κ. Αλαβάνο και συνομίλησε μαζί του για τα προβλήματα που απασχολούν το νομό μας, δίνοντάς του μάλιστα αναλυτικό υπόμνημα.

Συγκεκριμένα η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα παρακάτω θέματα:

1. Υποδομές – Μεγάλα έργα: η κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι, το λιμάνι στο νότο, ο βόρειος και ο νότιος οδικός άξονας, η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου, η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, τα φράγματα, το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη θέση Κορακιά, η υλοποίηση και χρηματοδότηση περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων κ.α.
2. Παιδεία: το πρόβλημα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο νομός. Το πενταετές πρόγραμμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης χρειάζεται χρηματοδότηση από την Πολιτεία. Έχει ήδη εξασφαλιστεί από τον ΟΣΚ το ποσό των 12.500.000€ για την ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων.
3. Δημόσια Διοίκηση: α) η ελλιπής στελέχωση των Υπηρεσιών της Ν.Α.Η. και κυρίως των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, Περιβάλλοντος, Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εισοδηματικών Ενισχύσεων, που έχουν άμεση επαφή και παρέμβαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Υπάρχει ανάγκη έγκρισης πλήρωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών, όλων των κενών οργανικών θέσεων σταδιακά. β) η πιστοποίηση των Υπηρεσιών της Ν.Α.Η. με ISO. H νομαρχία Ηρακλείου μέσω του ISO διασφαλίζει την επάρκειά της ως δυνητικός δικαιούχος των επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013. γ) το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης για τη βελτίωση της οργάνωσης της Ν.Α.Η.
4. Αγροτικά θέματα: προώθηση σχεδίων βελτίωσης και χρηματοδότησης για νέους αγρότες, αποζημίωση ζημιών – μείωση Φ.Π.Α. στους αγρότες, ελαιοκομικό-αμπελουργικό-κτηνοτροφικό μητρώο, επιδότηση νέων τεχνολογιών σε καλλιέργειες, χρηματοδότηση για εκσυγχρονισμό των σφαγείων, χρηματοδότηση μελέτης διαχείρισης αποβλήτων των σφαγείων κ.α.
5. Υγεία: Αναβάθμιση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του νομού.
6. Τουρισμός: α) χρηματοδότηση για την τουριστική προβολή του νομού, β) Μουσείο Ηρακλείου, ολοκλήρωση εργασιών επέκτασης και συντήρησης. γ) Δρομολόγηση μελέτης και κατασκευής νέου Μουσείου περιφερειακά της πόλης του Ηρακλείου.
7. Δημιουργία εφετείου.
8. Εθνικό χωροταξικό σχέδιο.
9. Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2207-2013.

Η κα. Σχοιναράκη σε δηλώσεις της τόνισε πόσο σημαντική είναι πάντα η συνάντηση με τους βουλευτές του νομού, όπως ακριβώς αυτή με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού και βουλευτή Ηρακλείου κ. Αλαβάνο. Η νομάρχης μάλιστα υπογράμμισε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημερινή συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε πολύ σημαντικά θέματα. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το θέμα του αεροδρομίου Καστελλίου, ένα κορυφαίο ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Κρήτη και συμβάλλει στη περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και των δράσεων που πραγματοποιούνται σε αυτό. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου θεωρεί πάντα αναγκαία τη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Πιστεύουμε στη δημιουργία μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, με απαραίτητη τη συστράτευση και τη συμμετοχή όλων των φορέων, για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου , που θα διεκδικεί τεκμηριωμένα με πρόταση και θέση. Οι πολίτες θέλουν λύση στα προβλήματα».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos