Τσόκας, Σχοιναράκη

Από τη συνάντηση

Συνεργασία για θέματα του Νομού Ηρακλείου είχε τη Δευτέρα (21/1) ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας με τη Νομάρχη Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη στα γραφεία της Περιφέρειας.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως τα θέματα που αφορούν στο οδικό Δίκτυο και ο κ. Τσόκας ανακοίνωσε ότι στο περιφερειακό συμβούλιο που θα γίνει στα Χανιά θα συζητηθεί όλο το οδικό δίκτυο της Κρήτης.

Η Νομάρχης απο την πλευρά της ανέφερε ότι θεωρεί σημαντικό ότι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θα μπει μόνο το θέμα του Εθνικού Οδικού Δικτύου αλλά και το επαρχιακό.
Αυτή τη στιγμή ,είπε σε δηλώσεις του o Γενικός Γραμματέας μετά τη συνάντηση , γίνονται μια σειρά απο παρεμβάσεις σ όλο το οδικό δίκτυο του Νομού Ηρακλείου χρηματοδοτούμενες άλλες απο το Ο.Α.Λ.Α.Α. , το ΥΠΕΧΩΔΕ το ΠΕΠ και απο εθνικούς πόρους.
Συζητήσαμε συγκεκριμένα θέματα. Το ένα αφορά την πορεία του έργου Ηράκλειο – Βιάννος το άλλο την κατασκευή του έργου Καρτερός Επισκοπή και τα προβλήματα που υπάρχουν. Επίσης έγινε συζήτηση για την μελλοντική αντιμετώπιση της συντήρησης του οδικού Δικτύου στο βαθμό που ο καθ ένας έχει την αρμοδιότητα , καθώς και η προοπτική της Δ Προγραμματικής Περιόδου.
Ως προς το έργο Ηράκλειο –Βιάννος έχει βγει και μια ανακοίνωση απο την Περιφέρεια επειδή κατασκευάζονται εκεί γέφυρες για να προχωρήσει το έργο είπε και πρόσθεσε ότι ¨»είμαστε ικανοποιημένοι απο την πορεία του έργου». Στο θέμα του δρόμου Καρτερός Επισκοπή είπε ότι στις 12 του μήνα είναι το επόμενο δικαστήριο για την τιμή μονάδος .
Ο κ. Τσόκας ανακοίνωσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα γίνει στα Χανιά μεταξύ 30 Ιανουαρίου με 1η Φεβρουάριου θα ασχοληθεί με μοναδικό θέμα το οδικό δίκτυο της Κρήτης προσθέτοντας ότι θα προτείνει στο ΠΣ η συζήτηση να γίνει για όλο το οδικό Δίκτυο της Κρήτης και όχι μόνο για το Εθνικό Δίκτυο .
Με αφορμή πρόσθεσε τη συζήτηση στο Περιφερειακό και αν καταφέρουμε να περάσομε κάποιες θέσεις σε σχέση με το εθνικό δίκτυο πιστεύω ότι θα έχομε την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσομε το υπόλοιπο δίκτυο.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Περιφέρεια είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις προς τις ΝΑ τόνισε : Το ένα είναι οι εθνικοί πόροι που χρειάζονται για ορισμένες παρεμβάσεις το δεύτερο είναι το θέμα της συντήρησης .Μάλιστα για το θέμα της συντήρησης ο Γενικός ανέφερε ότι το θέμα αυτό τολμώ να πω ότι δεν το έχομε αντιμετωπίσει δεν έχω λύσεις να δώσω, προσπαθούμε λοιπόν μέσω της Δ προγραμματικής περιόδου να το αντιμετωπίσομε .

Από την πλευρά της η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη ανέφερε ότι θεωρεί πως τέτοιες συναντήσεις πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να υπάρχει μια αλληλοενημέρωση πάνω στα θέματα που αφορούν στο Νομό Ηρακλείου και τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει και είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
Η κ. Νομάρχης πρόσθεσε ότι θεωρεί σημαντικό ότι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θα μπει μόνο το θέμα του Εθνικού Οδικού Δικτύου αλλά και το επαρχιακό.
Μάλιστα ανέφερε ότι «μετά την τελευταία Νομοθεσία που πρέπει άμεσα να γίνονται αποκαταστάσεις στο οδικό Δίκτυο όλοι οι Νομάρχες έχομε σοβαρό πρόβλημα, και από τη στιγμή που δεν έχει έλθει μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση θεωρώ πολύ σημαντική τη στήριξη μέσα από μια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου».
Παράλληλα η κ. Σχοιναράκη ανέφερε ότι υπήρξε συνεννόηση για τα υπόλοιπα θάματα που αφορούν το οδικό δίκτυο .
Για το δρόμο Καρτερός –Επισκοπή ένα θέμα που όπως είπε η Νομάρχης θα μπορούσε να είναι πολύ πιο μπροστά αν είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες από το 2005 που υπογράφηκε η σύμβαση .Δυστυχώς τώρα τρέχουμε είπε και πρόσθεσε ότι πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο μέσα από μια συνεργασία που υπάρχει .
Το άλλο θέμα συνέχισε , που μπαίνει είναι το πώς εξοικονομούνται χρήματα για μελέτες προκειμένου να είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι για το Δ ΚΠΣ για να μπορέσουμε δηλαδή να αναβαθμίσουμε το επαρχιακό οδικό δίκτυο σημαντικά όπως είναι δρόμοι κάθετοι στους κάθετους οδικού άξονες και οι οποίοι ενώνουν σημαντικά και κομβικά σημεία του Νομού Ηρακλείου .
Για την Λιγόρτυνο η κ. Σχοιναράκη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τον επόμενο μήνα πιστεύω να έχομε τελική απάντηση ούτως ώστε η χρηματοδότηση των 2 περίπου εκ. ευρώ και 400000 ευρώ για την μελέτη να αντιμετωπισθεί και να μην σηκώσει το βάρος η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση».
Επίσης όπως είπε η Νομάρχης συζητήθηκε το θέμα της μεταφοράς μαθητών Επειδή ανέφερε υπάρχει μια καθυστέρηση στην πληρωμή έγινε μια καλή συνεννόηση και πιστεύω το επόμενο διάστημα να ξεπεραστούν και αυτά τα ζητήματα.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos