Συνάντηση των εργαζομένων των Νοσοκομείων της Κρήτης
από τη συνάντηση των εργαζομένων

Πλατιά σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις και τα προβλήματα σε Υγεία & Πρόνοια, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Μάη, έπειτα από πρόσκληση του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων

από τα νοσοκομεία των Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, εκπρόσωποι των σωματείων από το Ψυχιατρείο Χανίων και την 7η ΥΠΕ, καθώς και εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Από το Σύλλογο εργαζομένων ΓΝΑΝ συμμετείχαν στη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γιώργος Μανουσάκης και το μέλος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Δαμιανός Χαλκιαδάκης.

Τη συμπαράσταση και συμμετοχή του στις δράσεις εξέφρασε τηλεφωνικά και το σωματείο του Βενιζελείου, όπου δεν μπορούσαν εκπρόσωποι του να παραβρεθούν.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν ορισμένα στοιχεία που αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των νοσοκομείων της Κρήτης. Χαρακτηριστικά οι κενές οργανικές θέσεις είναι 2.740 με βάση τους πετσοκομμένους μνημονικούς οργανισμούς, είναι κλειστά 9 κρεβάτια ΜΕΘ, 350 ελαστικά εργαζόμενοι μέχρι τέλος του 2018 θα απολυθούν, στις ψυχιατρικές δομές που υπάρχουν η κατάσταση είναι οριακή, οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν. Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι ανεπαρκέστατοι, το κράτος δεν έχει δώσει δεκάρα τσακιστή  για τους ανασφάλιστους.

Στη σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση για τις βαριές συνέπειες, τόσο στους εργαζόμενους-υγειονομικούς, όσο και στους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες, από την πολιτική των κυβερνήσεων (τόσο των προηγούμενων, όσο και της σημερινής), όπως είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση, οι πετσοκομμένοι μισθοί, η εντατικοποίηση κι η ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας, η μη ένταξη στα ΒΑΕ και ο αποκλεισμός ακόμη και από χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος χιλιάδων συναδέλφων και βεβαίως, η επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας, μέσω των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, της αξιολόγησης εργαζομένων και δομών, οι υποβαθμισμένες παροχές των ΤΟΜΥ, οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων και η εργασιακή αβεβαιότητα των εργαζομένων στην 7η ΥΠΕ.

Τονίστηκε ότι, για να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες, πρέπει πριν απ’ όλα να στρέφονται ενάντια στην πραγματική αιτία των προβλημάτων, που είναι η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, με  στόχο τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις με ασθενείς-ελάτες και με φτηνό εργατικό δυναμικό. Επίσης, να βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, με κατάλληλη προετοιμασία, πρώτα από όλα στο χώρο δουλειάς, με ευθύνη του πρωτοβάθμιου σωματείου.

Τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί η μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 30 Μάη με την προβολή των εργατικών αιτημάτων.

Κατατέθηκε η παρακάτω πρόταση, την οποία συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι να μεταφέρουν ο καθένας στο σωματείο του ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση, για να προχωρήσει η ΚΟΙΝΗ

ΔΡΑΣΗ των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ,

Α) στήριξη της κινητοποίησης του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου την Παρασκευή 1 Ιουνίου (11πμ),

Β) πραγματοποίηση ΗΜΕΡΑΣ ΔΡΑΣΗΣ την Τετάρτη 7 Ιουνίου για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε Υγεία – Πρόνοια, με πολύμορφες Παρεμβάσεις – Συγκεντρώσεις σε κάθε νοσοκομείο – ίδρυμα,

Γ) παγκρήτια συγκέντρωση στην διοίκηση της 7η ΥΠΕ την Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 11 πμ για να διεκδικηθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων ιδιαίτερα των ελαστικά εργαζομένων, και

Δ) συγκέντρωση – συναυλία στο Ηράκλειο την Παρασκευή 29 Ιουνίου για την προβολή του αιτήματος για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ – ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ

  • Αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
  • ΟΧΙ στην αντιδραστική «αξιολόγηση» που δεν έχει καμιά σχέση με βελτίωση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων.
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών υγείας – πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • ΟΧΙ στην ομηρία και τον εμπαιγμό χιλιάδων συναδέλφων συμβασιούχων – ΜΟΝΙΜΗ & ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς & πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα!
  • Ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθολογικά – εργασιακά δικαιώματα.  Για να πληρωθούν ΤΩΡΑ όλα τα δεδουλευμένα χωρίς καμιά εξαίρεση.
  • Τέρμα πια στην αβάσταχτη εντατικοποίηση και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς. Να ενταχθούν επιτέλους στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε βαριές, ανθυγιεινές κι επικίνδυνες συνθήκες. Να μην περικοπεί – καταργηθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Να ληφθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos