Από την εκπαίδευσηΣυνομιλία με τον αρχηγό εκπαιδευτή αλλά τώρα πια και με τον αντιπρόεδρο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Γιώργο Χουρδάκη είχε ο 104.4 με αφορμή τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που έγιναν σε βαθμοφόρους απ’ όλη τη Κρήτη, πριν από λίγες μέρες στο Ρέθυμνο.

 
Ερώτηση:
Κύριε Χουρδάκη τι κνατε τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα στο Ρέθυμνο;
 
Χουρδάκης:
Ήμασταν στο Ρέθυμνο, τα Σαββατοκύριακα μεταξύ 10-12 και 17-19 Φεβρουαρίου. Εκεί ήρθαν δεκαεφτά στελέχη των προσκόπων, δηλαδή βαθμοφόροι όπως λμε εμείς, που ασχολούνται με τα λυκόπουλα, τα οποία είναι τα παιδιά ηλικίας 7- 11 χρονών.
 
Ήταν μία βασική εκπαίδευση που περάσανε και στην ουσία καθίσαμε και είδαμε πως μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν σωστά προγράμματα, δράσεις και συγκεντρώσεις για αυτήν την ηλικία των παιδιών.
 
Ερώτηση:
Οι βαθμοφόροι δηλαδή εκπαιδεύτηκαν; Χουρδάκης: Ακριβώς αυτό, περάσανε τη βασική κατάρτιση. Το αντικείμενο αυτής της εκπαίδευσης ήταν να μθουν πώς να προγραμματίζουν και να εκτελούν σωστά και τις διάφορες δραστηριότητες που αφορούν αυτή την ηλικία των παιδιών.
 
Πέρα από τα θέματα του προγραμματισμού και σχεδιασμού των δράσεων περάσαμε και κοιτάξαμε διάφορα θέματα, όπως είναι τα θέματα παιδαγωγικής και θέματα αγωγής των παιδιών.
 
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ήρθαν και δύο στελέχη, δύο κοινωνικοί λειτουργοί με τις οποίες συζητήσαμε πώς μπορούμε σαν πρόσκοποι (δηλαδή ο προσκοπισμός και οι συγκντρώσεις που κάνουμε στα λυκόπουλα) πως μπορούμε να βοηθήσουμε άτομα με ειδικές ανάγκες, είτε αυτά έχουν σωματική αναπηρία, είτε αυτά έχουν πνευματική ή ψυχολογική αν θέλετε αναπηρία ή ακόμη και αίσθημα μη κοινωνικής ένταξης.
 
Εδαμε το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε στα λυκόπουλα μπορεί πάρα πολύ εύκολα και πολύ ουσιαστικά να βοηθήσει αυτά τα παιδιά έτσι ώστε να εντάσσονται πιο ομαλά σ΄ ένα κοινωνικό περίγυρο.
 
Ερώτηση:
Ήσασταν απ΄ όλη την Κρήτη;
 
Χουρδάκης:
Ναι, ήμασταν απ΄ όλη την Κρήτη.
 
Ερώτηση:
Φαντάζομαι ότι όλη η γνώση του σεμιναρίου θα διαχυθεί;
 
Χουρδάκης:
Βέβαια όλες αυτές οι εκπαιδεύσεις είναι ένα υπόβαθρο που βοηθάει και στο σχεδιασμό των επόμενων εκπαιδεύσεων και σχολών που γίνονται και βέβαια είναι και ένα υλικό για τα συνέδρια που αολουθούν, τα οποία με το υλικό των εκπαιδεύσεων και τις εμπειρίες που έχει το κάθε στέλεχος από τη δική του την τριβή, αποτελούν ένα υλικό που διαμορφώνει που αναπλάθει και βελτιώνει το πρόγραμμα στο μέλλον.
 
ΜασκότΤο Σώμα Ελήνων Προσκόπων
 
Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, που εποπτεύεται από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι ένα ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου με χαρακτήρα κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό.
 
 
Είναι η μόνη αναγνωρισμένη Προσκοπική Οργάνωση στην Ελλάδα, ενώ το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνηης που ιδρύθηκε το 1922.
 
Για την καλύτερα λειτουργία του στη χώρα, διαιρείται διοικητικά σε εφορείες περιοχών και περιφερειακές εφορείες. Ειδικότερα οι εφορείες δημιουργούνται και στις περιοχές του Απόδημου Ελληνισμού.
 
Αποστολή τους είναι η παρακολούθηση και ο συντονισμός της Προσκοπικής εργασίας, της καλής λειτουργίας των συστημάτων και της ανάπτυξης του προσκοπισμού στην εκάστοτε περιοχή.
 
Συστήματα είναι αυτόνομες μονάδες, που όχι μόνο είναι ο πυρήνας της προσκοπικής κίνησης αλλά αποτελούν και το περιβάλλον όπου τα παιδιά δέχονται διαδοχικά τα βιώματα και τις εμπειρίες της προσκοπικής ζωής.
 
Γιώργος Τουτουδάκης, Βίκυ Αγγελοπούλου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos