Νάος - ΤσόκαςΥπό την προεδρία του υφυπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Αθ. Νάκου, παρουσία του Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (12/5), στα γραφεία της Περιφέρεας, σύσκεψη με τους προέδρους των ΤΕΔΚ Κρήτης, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως το πρόγραμμα «Θησέας».
«Το πνεύμα της συνεργασίας ήταν άριστο και αντανακλά τις δυνατότητες που έχει η Τοπική Αυτοδοίκηση να προχωρήσει, και αυτό το άγχος και η επιδίωξη έβγαινε από τη συζήτηση με τους Προέδρους, σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, προκειμένου οι Δήμοι να είναι αναπτυξιακοί μοχλοί, οι κύριες μορφές ανάπτυξης των περιοχών», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός, σε συνέντευξη που έδωσε, και διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των ΤΕΔΚ ότι όσοι είναι έτοιμοι μπορούν να πάρουν την τελική έγκριση και να αρχίσουν οι δημοπρατήσεις, που ήδη ξεκίνησαν σε άλλες περιοχές, και ακόμη ότι στο πρόγραμμα «Θησέας» είμαστε μπροστά από τις δεσμεύσεις μας ένα μήνα.
Επίσης ο υφυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση, τόνισε ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» θα συνεχιστεί, επισημαίνοντας ότι είναι μια δράση, η οποία έχει επιτύχει, που έχει τη μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή και το μεγαλύτερο κοινωνικό αίτημα. Είναι η πι σημαντική δράση κοινωνική δράση των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και θα συνεχιστεί.


Αναλυτικά, η συνέντευξη του υφυπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έχει ως εξής:

«Έγινε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση με τις ΤΕΔΚ της Περιφέρειας Κρήτης. Συζητήθηκαν πολλά θέματα και κυρίως το πρόγραμμα «Θησέας». Τους διαβεβαίωσα ότι όσοι είναι έτοιμοι μπορούν να πάρουν την τελική έγκριση και να αρχίσουν οι δημοπρατήσεις, που ήδη άρχισαν σε άλλες περιοχές, και ότι στο πρόγραμμα «Θησέας» είμαστε μπροστά από τις δεσμεύσεις μας ένα μήνα. Δόθηκαν διευκρινήσεις όσον αφορά στην ετοιμότητα ή μη ορισμένων Δήμων να προχωρήσουν τις δημοπρατήσεις των έργων και τους ανακοίνωσα την απόφαση που πήραμε να χρηματοδοτήσουμε τις Περιφέρεις έτσι ώστε να δημιουργήσουν ομάδες μελετών για να στηρίξουν τους μικρούς ιδίως Καποδοστριακούς Δήμους, οι οποίοι είναι γνωστό ότι έχουν αδυναμία να εκπονήσουν μελέτες διότι δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες και δεν έχουν και το χρόνο να αναθέσουν σε ιδιωτικά γραφεία τις μελέτες.
Έγινε εκτενέστατη συζήτηση πάνω στα θέματα που τους απασχολούν, όσον αφορά τη λειτουργία των Δήμων, τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν, την αυξημένη ΣΑΤΑ και τους αυξημένους ΚΑΠ που πήραν οι Δήμου για πρώτη φορά φτος, μια που όλοι οι θεσμοθετημένοι πόροι αποδόθηκαν και αποδίδονται με ταχύτατους ρυθμούς. Υπήρξαν ορισμένες διευκρινήσεις σχετικά με τη μερική απασχόληση και γενικότερα τέθηκαν θέματα, τα οποία θα ληφθούν υπόψη στο Κώδικα των Δήμων και Κοινοτήτων, ο οποίος βρίσκεται στη ολοκλήρωσή του. Θέλω να πω ότι το πνεύμα της συνεργασίας ήταν άριστο και αντανακλά τις δυνατότητες που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει, και αυτό το άγχος και η επιδίωξη έβγαινε από τη συζήτηση με τους Προέδρους, σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, προκειμένου οι Δήμοι α είναι αναπτυξιακοί μοχλοί, οι κύριες μορφές ανάπτυξης των περιοχών. Το πρόγραμμα «Θήσεας», όπως γνωρίζεται, έχει τη σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή Δήμων και ιδιωτικού τομέα και το σχέδιο Νόμου για τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα πρόκειται να κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει τη δική του παρέμβαση και τις διορθώσεις που επιβάλλονται προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε όλη αυτή τη νέα προοπτική που διαγράφεται, να έχει το μερίδιό της.»

Ερ: Πώς θα γίνει η διαδικασία χρηματοδότησης των μικρών Δήμων για τη σύνταξη μελετών;
Απ: Υπάρχει η ΤΥΔΚ, η τεχνική βοήθεια του Γ’ΚΠΣ που έχουν οι Γ.Γ της Περιφέρειας, και μία επιπλέον χρηματοδότηση, η οποία είναι περίπου 1,5 εκ. ευρώ για την Περιφέρεια Κρήτης. Με σύμβαση λοιπόν έργου, μηχανικοί θα βοηθάνε, δεν θα κάνουν μελέτες αλλά θα βοηθάνε στην ολοκλήρωσή τους, στην προσαρμογή τους στο νέο τιμολόγιο, στις νέες απαιτήσεις του Νόμου για τα δημόσια έργα. Θα προσφέρουν δηλαδή πραγματική τεχνική βοήθεια.

Ερ: Στην προηγούμενη κάθοδό σας, εκπρόσωποι από το Βραχάσι είχαν πάρει κάποιες υποσχέσεις, οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί.
Απ: Και την προηγούμενη φορά αλλά και τώρα αυτό που θα τους ω είναι ότι ad hoc τροποποιήσεις στον Καποδίστρια, πολύ μικρής έκτασης, συζητούνται και θα γίνουν, όσες γίνουν, μετά την ολοκλήρωση του Κώδικά.

Ερ: Η ένταση στην περιοχή όμως παραμένει.
Απ: Είμαστε προς το τέλο του Κώδικα άρα δεν υπάρχει κάτι αόριστο. Το πολύ σε τρεις μήνες ο Κώδικας θα έχει ολοκληρωθεί. Η δέσμευση είναι, ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, να εξεταστούν κατά περίπτωση, και να τακτοποιηθούν.

Ερ: Το Βραχάσι περιλαμβάνεται;

Απ: Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτές τις λίγες κραυγαλέες περιπτώσεις, είναι προφανές ότι το Βραχάσι είναι μακράν των υπολοίπων πρώτο.

Ερ: Σήμερα δίνεται μία συνέντευξη Τύπου από τους εργαζόμενους, στα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι και τα ίδια τα προγράμματα κινδυνεύουν να σταματήσουν.
Απ: Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» θα συνεχιστεί. Είναι μία δράση, η οποία έχει επιτύχει, που έχει τη μεγαλύτερη κοιωνική αποδοχή και το μεγαλύτερο κοινωνικό αίτημα. Είναι η πιο σημαντική δράση κοινωνική δράση των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και θα συνεχιστεί.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos