για την ώρα επί χάρτου

Ένα από τα σχέδια

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από τη Μονή Βατοπεδίου και τις προεκτάσεις που έδωσαν κάποιοι όψιμοι ενδιαφερόμενοι δημοσιογράφοι των Αθηνών και του Ηρακλείου στην υπόθεση της Μονής Τοπλού, αλλά και το ευφυολόγημα του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου για το Κρητικό Βατοπέδι και άρα τη πίεση που δέχτηκε κυρίως ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού Φιλόθεος, το απόγευμα της Παρασκευής (24/10), έγινε κοινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας από κοινού με φορείς της περιοχής σε μια προσπάθεια στήριξης κυρίως του Ηγούμενου από τη πίεση που δέχεται.

Στη συνεδρίαση, εκτός του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων, βρέθηκαν εκεί και εκπρόσωποι της Αγγλικής εταιρείας, φορείς της περιοχής, αλλά απουσίασαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην προκύψει ένταση κατά τη συνεδρίαση αφού, με ανακοίνωση τους, θεωρούν ότι η σύγκλιση της συνεδρίασης έγινε εσπευσμένα και εν θερμώ. Παρών και ο αντινομάρχης Λασιθίου, Θοδωρής Πατεράκης, αλλά και δημοσιογράφοι από κανάλι των Αθηνών που είχε ασχοληθεί με το θέμα.
Ο ηγούμενος της Μονής, υπερασπίστηκε των πράξεων και αποφάσεων του, σημειώνοντας ότι η επένδυση αυτή θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή.
Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της Αγγλικής εταιρίας, η μεγάλη δημοσιότητα που δίδεται τελευταία οφείλεται σε μεγαλοδημοσιογράφους του κέντρου, που υπηρετούν τους σκοπούς της ακροαματικότητας. Ακόμα, εξαπέλυσαν επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες, χωρίς να έχει ενημερωθεί σχετικά από την εταιρία.
Όμως υπάρχει και ο αντίλογος, ότι μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει τίποτα ουσιαστικό πέρα από ασκήσεις επί χάρτου.

Σημειώνεται, ότι ήδη η Εισαγγελία Λασιθίου, διενεργεί έρευνα για τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, ενώ στο ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή, διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος από το Υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα με μερικές εβδομάδες εκδικάζεται η ένσταση των οικολογικων οργανώσεων της Κρήτης στο Σ.τ.Ε.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου Σητείας:
Η σύσκεψη έκλεισε με την ομόφωνη στήριξη του έργου της Τοπικής Εκκλησίας όλων των παρεβρισκομένων στο πρόσωπο του Ηγουμένου της Μονής Τοπλού και των μελών του Ιδρύματος <<ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΗ>>, δηλώνοντας παράλληλα την βούλησή τους ακόμα και για κινητοποιήσεις αν συνεχιστεί η μονόπλευρη προσπάθεια κύκλων που υπηρετούν διάφορα συμφέροντα να εμποδίσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της Ανατολικής Κρήτης, με πλαστές και αστήρικτες κατηγορίες. Δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι πρόσφατα κάποιοι συκοφάντες του Ηγουμένου έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητες αποφάσεις σε 18μηνη φυλάκιση, ενώ κάποιοι άλλοι υποχρεώθηκαν να ζητήσουν συγνώμη σε δημόσιες δηλώσεις, μειωτικές για τους ίδιους ώστε να γλυτώσουν την καταδίκη. Ο Ηγούμενος και τα μέλη του Δ.Σ του Ιδρύματος τονίζουν ότι στόχος είναι να ενεργοποιηθεί άμεσα η σύμβαση με την Αγγλική εταιρεία, την οποία έχει υπογράψει το Ίδρυμα κατόπιν εισηγήσεων του Νομικού Συμβούλου κ. Κοντογιαννόπουλου Θεοδώρου, ώστε να ξεκαθαριστεί άμεσα και το ερώτημα αν μπορεί ή όχι η εταιρεία αυτή να υλοποιήσει την επένδυση, όπως προβλέπεται από τους όρους περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Απομένει βέβαια να τελειώσει η διαδικασία στο Συμβούλιο Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει <<Οικολόγοι>> από όλη την Κρήτη, κάτι που μας προβληματίζει αφού παρόμοιες ενέργειες δεν έχουν γίνει σε άλλες περιπτώσεις όπου εξώφθαλμα θίγεται το περιβάλλον.

Από τη πλευρά του, ο Αντώνης Ανηψητάκης, σε δήλωση του αναφέρει τα εξής:
Η εσπευσμένη συγκέντρωση των φορέων της Σητείας στις 24.10.08 για την δήθεν ανασκόπηση του ζητήματος Τοπλού – Κάβο Σίδερο προκλήθηκε από το Δήμαρχο Σητείας και τον Ηγούμενο της Μονής υπό το κράτος πανικού μπροστά στις αποκαλύψεις ενός μεγίστου σκανδάλου. Δείγμα του πανικού ήταν η συμπεριφορά του γνωστού για τους δημοκρατικούς του άθλους κ. Κουρουπάκη, ο οποίος κατέσχε από τα χέρια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δελημπαλταδάκη την επιστολή μας με την οποία εξηγούσαμε τους λόγους της απουσίας μας καθιστώντας αδύνατη την ανάγνωσή της αγνοώντας σχετικό αίτημα που εκφράστηκε ρητά από τους παρισταμένους.
Κατά τα λοιπά, ο μοναδικός στόχος της συγκέντρωσης ήταν να μετατρέψουν το λαό της Σητείας σε σωσίβιο σωτηρίας τους. Καλά θα κάνουν να αφήσουν τους πολίτες να μάθουν την αλήθεια, την οποία συστηματικά αποκρύπτουν.
Όσο για το σωσίβιο το κρατούν οι ίδιοι. Εμείς απλώς τους λέμε τις οδηγίες για να το φουσκώσουν.
1. Να προσευχηθούν να δικαιώσει τους οικολόγους το ΣτΕ. Συνιστούμε όμως κατά τη διάρκεια τουλάχιστον της προσευχής να μην μας βρίζουν.
2. Να αποσύρουν τους δικηγόρους που έχουν ορίσει για να αντικρούσουν την προσφυγή μας και να συστήσουν και στους φορείς που αναίτια και άδικα ενέπλεξαν με τα συμφέροντα της Αγγλικής Εταιρείας να πράξουν το ίδιο.
3. Να επιδιώξουν αμέσως την ακύρωση της διάτρητης και σκανδαλώδους σύμβασης με τη βοήθεια των αρμοδίων αρχών.
4. Να βοηθήσουν ή έστω να μην εμποδίσουν να γίνει η περιοχή ένα φυσιολατρικό πολιτιστικό πάρκο παγκόσμιας έλξης, ένα πολλαπλός πόρος πλούτου φυσικού, πολιτισμικού, αλλά και οικονομικού για την τοπική κοινωνία.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos