Συνεργασία Περιφέρειας ΕΛΚΕΘΕ για ακτές, περιβάλλον
Παπαδάκης, Μαυράκος, Καλογερής

Τη συνεργασία Περιφέρειας-ΕΛΚΕΘΕ για την προστασία και ανάδειξη του θαλάσσιου Περιβάλλοντος – ακτών, υποδομών και την στήριξη δράσεων με στόχο την τοπική ανάπτυξη,

τόνισαν στη συνάντηση τους ο νέος Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ καθηγητής του Πολυτεχνείου Σπύρος Μαυράκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής. Στην συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη με τον Πρόεδρο του ΕΛΚΕΘΕ που έγινε στην Περιφέρεια παρόντος του Δ/ντη του Θαλασσόκοσμου-Ενιδρύου Κρήτης Μιχάλη Παπαδάκη, παρουσιάστηκαν τα πρόσφατα αποτελέσματα της Μελέτης για τη διάβρωση των παράκτιων περιοχών και ακτών του κόλπου των Χανίων, η οποία εκπονήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης η κύρια λύση που προτείνεται προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις, όπως τον εμπλουτισμό των παραλιών με άμμο που θα συγκεντρωθεί από τα γύρω λατομεία, ενώ το συνολικό κόστος εφαρμογής της εκτιμάται προσεγγιστικά στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η δυνατότητα ανάπτυξης παράκτιων αιολικών πάρκων στην Κρήτη, καθώς και οι τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτό το σενάριο. Επίσης συζητήθηκε η δυνατότητα χωροθέτησης καταδυτικών πάρκων αλλά και ενάλιων καταδυτικών μουσείων στην Περιφέρεια Κρήτης λόγω του αξιόλογου υποβρύχιου περιβάλλοντος αλλά και των πολυάριθμων ενάλιων αρχαιοτήτων. Αξιολογήθηκε ως βασικό πρόβλημα η απόσταση των 3 ναυτικών μιλίων από υποθαλάσσιες αρχαιότητες, ζήτημα που προκαλεί προβλήματα χωροθέτησης. Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ δεσμεύτηκε να διαπραγματευτεί και ο ίδιος το θέμα της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου σε επικείμενη συνάντηση του με αρμόδια στελέχη του Υπουργείου.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να αναλάβουν δράση και οι δύο πλευρές, ώστε να ενισχυθεί διοικητικά και ως προς τις αρμοδιότητές της η υπηρεσία Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που λειτουργεί στην Περιφέρεια, ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη διεκπεραίωση ελέγχων και εγκρίσεων στον παράκτιο χώρο του νησιού.

Τέλος και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους σε διάφορα προγράμματα και ερευνητικές εργασίες τονίζοντας ότι, η συνεργασία αυτή θα ενισχυθεί και θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos