Κεγκέρογλου, Κουράκης, Λαμπρινός

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Δ.Σ.

Από τη βράδυ της Δευτέρας (29/09), τα δικαστήρια στο Ηράκλειο τελούν υπό κατάληψη από τους δικηγόρους του νομού, δημιουργώντας προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης στο νομό, ως ύστατη διαμαρτυρία για την καθυστέρηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να ιδρύσει το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Η λογική πίσω από τη κατάληψη, όπως λένε οι δικηγόροι, είναι να κατανοήσει ο κόσμος ότι το πρόβλημα του Εφετείου αφορά όλους. Τους καταληψίες επισκέφτηκαν τη Τρίτη, ο δήμαρχος Ηρακλείου, οι βουλευτές Κεγκέρογλου και Σκραφνάκη, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι φορέων για να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους.

Για την ώρα δεν έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από τη πλευρά των δικηγόρων των Χανίων, θεωρούν όμως απαρέδεκτο το τηλεοπτικό spot που μεταδίδεται τελευταία για την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης.
Κατά τα άλλα, οι δικηγόροι του νομού Λασιθίου, οι οποίοι έχουν επιφυλάξει ηθελημένα για τους εαυτούς τους το ρόλο του κομπάρσου, θα πραγματοποιήσουν τη Γενική τους συνέλευση το μεσημέρι της Δευτέρας, (1/10), στα δικαστήρια της Νεάπολης.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου πάντως, με ομόφωνο ψήφισμα του, συμπαρίσταται στον αγώνα των δικηγόρων, στο οποίο όμως θέτει και την υποψηφιότητα της Νεάπολης για την έδρα του Εφετείου.

Από τη συνεδρίαση

Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου

Ολο το ψήφισμα:
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ανταποκρινόμενο στο καθολικό αίτημα των πολιτών και του νομικού κόσμου της Ανατολικής Κρήτης ως προς την αναγκαιότητα ίδρυσης Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, αποφασίζει ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο θέτει το δίκαιο αίτημα, εν είδει συλλογικής αξίωσης των νομικών και των πολιτών μας, δημιουργίας δεύτερου εφετείου στην Ανατολική Κρήτη. Πιστεύουμε πως τόσο με κριτήρια γεωγραφικά, όσο και με πληθυσμιακά καθίσταται επιβεβλημένη η δημιουργία ενός δεύτερου Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη, προς άρση των σημερινών λειτουργικών προβλημάτων στην απονομή δικαιοσύνης.
Πιστεύουμε πως είναι απαράδεκτη η συνέχιση της παρούσας κατάστασης που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους πολίτες της Ανατολικής Κρήτης, τόσο ως προς το χρόνο και το κόστος μετάβασης τους στο Εφετείο Χανίων, αλλά προπάντων όσο και ως προς το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης. Οι πολίτες του νομού μας υφίστανται κατ" εξοχήν την ταλαιπωρία απονομής δικαιοσύνης με την αναγκαστική μετάβαση τους απ" τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη. Καταλαβαίνουμε ότι ο λόγος που δεν λύνεται το θέμα είναι η διατήρηση κάποιων οικονομικών τοπικιστικών πλεονεκτημάτων. Βλέποντας το συμφέρον της Κρήτης σ’ ένα πλαίσιο ορθολογισμού θεωρούμε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι εσωτερικής συνεννόησης, όπου όλοι θα είναι κερδισμένοι, τους οποίους είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε στην προσεχή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Ως προς το θέμα του νέου Εφετείου εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η Νεάπολη είναι ο ιδεωδέστερος χώρος για λόγους που έχουμε εκθέσει. Η άποψη μας αυτή να ληφθεί υπόψη αλλά επουδενί λόγο δεχόμαστε να γίνει άλλοθι για τη μη ίδρυση Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη.
Τέλος αποφασίζουμε την επίδοση του παρόντος ψηφίσματος στον Υπουργό Δικαιοσύνης, στον Περιφερειάρχη Κρήτης, στους βουλευτές του νομού, καθώς και στους αντίστοιχους δικηγορικούς συλλόγους.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos