ομάδα θετών ή ανάδοχων παιδιών
υιοθεσία

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της ομάδας γονέων  που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, από το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Δ/νσης Δημ. Υγείας και Κοιν. Μέριμνας.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 22 δίωρες απογευματινές, εκτός ωραρίου εργασίας, εβδομαδιαίες συναντήσεις από το Νοέμβριο 2015 έως και τον Ιούνιο 2016. Στην ομάδα συμμετείχαν 15 συνολικά γονείς (θετών ή ανάδοχων παιδιών ηλικίας από ενός έτους  έως και επτά ετών) άντρες και γυναίκες.

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή από γονείς που επιθυμούσαν να έρθουν όχι γιατί  χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης αλλά από την επιθυμία τους να «μάθουν» να ανταποκρίνονται καλύτερα στο ρόλο τους και στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους.  Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και η διαδικασία της ομάδας εντάσσεται στην συστημική ψυχοθεραπεία που περιλαμβάνει το συντονιστή, τον παρατηρητή και τα μέλη της ομάδας, τα οποία έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους όπως η γονεϊκή ιδιότητα, οι κοινοί προβληματισμοί, οι κοινές ανησυχίες κ.α. Στις συναντήσεις  αυτές μέσα από  βιωματικές ασκήσεις, ανταλλαγή απόψεων και  συζήτηση δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη της ομάδας να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους, με τα συναισθήματά τους και να αποκτήσουν γνώσεις μέσω της άμεσης εμπειρίας.

Δεδομένου ότι η οικογένεια αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο πλαίσιο που επηρεάζει την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, οι γονείς πολλές φορές αναλαμβάνουν πολύπλοκους ρόλους που τους φέρνουν αντιμέτωπους με ποικίλα διλλήματα σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.

Μετά την ολοκλήρωση της ομάδας αυτής ελπίζουμε να συμβάλαμε και να βοηθήσαμε στο ελάχιστο στην ενδυνάμωση των γονέων αυτών να ανταποκρίνονται στην απαιτητική διαδικασία του να είναι κάποιος γονέας.

Συντονίστρια της ομάδας ήταν η  Κοινωνική Λειτουργός Μαρία Γκούτη και η Κοινωνική Λειτουργός Τσαμπίκα  Κιότου, η οποία συμμετείχε εθελοντικά και η βοήθειά της ήταν σημαντική.

Ευχαριστούμε πολύ όλα τα μέλη για τη συμμετοχή τους, για την άριστη συνεργασία, για τις συγκινητικές στιγμές που μας πρόσφεραν και για την αμέριστη αγάπη που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα μέλη και τους συντονιστές.

Ελπίζουμε η υπηρεσία μας να μπορέσει να ενισχυθεί μελλοντικά με ανθρώπινο δυναμικό και να μπορέσουμε να καλύψουμε και άλλες ανάγκες   στον ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Κοινωνικής Μέριμνας .

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos