ΣΥΝΠου πηγαίνει η πόλη μας και ο Δήμος Αγίου Νικολάου γενικότερα: Υπάρχει διέξοδος στην κρίση που υπάρχει: Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν: Ερωτήματα που βασανίζουν νομίζουμε όλους μας.

Ο Δήμος μας, που δημιουργήθηκε μετά την εφαρμογή του νόμου «Καποδίστριας», είναι μάλλον σε χειρότερη κατάσταση από ότι πριν.
Τα κονδύλια που θα συνόδευαν την εφαρμογή του νόμου, δεν ήρθαν ποτέ. Οι ανάγκες αυξάνονται και τα οικονομικά μειώνονται.

Ο «Καποδστριας» έδρασε συγκεντρωτικά και όχι αποκεντρωτικά, και εδώ πέρα από τον νόμο, έχει ευθύνη και η προηγούμενη Δημοτική αρχή που τον εφάρμοσε αλλά και η τωρινή που δεν έκανε τις αλλαγές που υποσχέθηκε.
Έτσι τα Δημοτικά Διαμερίσματα υποβαθμίστηκαν οικονομικά και θεσμικά.
Είχαμε λοιπόν την ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Ελούντας ότι δεν γίνεται τίποτα και το Τοπικό Συμβούλιο να ζητάει να γίνει η Ελούντα ανεξάρτητος Δήμος.
Είχαμε την παραίτηση 3 συμβούλων του Τοπικού Συμβουλίου Καλού Χωριού σε ένειξη δια μαρτυρίας για την κατάσταση. Το κλείσιμο παλιότερα του Κοινοτικού Καταστήματος Κριτσάς διεκδικώντας θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Υποσχέσεις μετά την πίεση υπήρξαν, ελάχιστα έγιναν. Tο Τοπικό Συμβούλιο ζητάει να γίνει η Κριτσά ανεξάρτητος Δήμος. Φτάσαμε στο κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου της Λατούς λόγω έλλειψης φύλακα από την αρχαιολογική υπηρεσία. Εδώ βρέθηκε μια λύση μετά την κινητοποίηση των κατοίκων της Κριτσάς, κλείσιμο μαγαζιών κλπ. Ο Δήμος αντί να είναι πρώτος στις κινητοποιήσεις και στα μέτρα για τη λύση του προβλήματος, ήταν από τους τελευταίους.
Προχωρεί η κατασκευή του Φράγματος Αποσελέμη. Το ΙΓΜΕ μας έχει ενημερώσει ότι θα επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής μας. Τα Τοπικά Συμβούλια Λακωνίων και Κριτσάς πήραν αποφάσεις αντίδρασης στην κατασκευή. Το Δημοτικό Συμούλιο πήρε απόφαση κατά της κατασκευής του φράγματος και επίσης να προσυπογράψει ο Δήμος την προσφυγή διαφόρων φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τίποτα από αυτά δεν έκανε ο Δήμος, αντίθετα δίνει την εντύπωση ότι κρύβεται.
Η πόλη του Αγίου Νικολάου αντιμετωπίζει οβαρή κρίση, ιδιαίτερα στον τομέα του Τουρισμού, που είναι η βάση της ανάπτυξής της. Η άρση του περιορισμού των 20 στρεμμάτων και η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού ¶ξονα, δεκαετίες γίνονται και ποτέ δεν υλοποιούνται. Μέσα στην πόλη λίγα πράγματα γίνονται, ενώ μεγάλα προβλήματ υπάρχουν, όπως το κυκλοφοριακό, η εμφάνιση της πόλης και άλλα πολλά. Δεν μηδενίζουμε τα πάντα. Αναγνωρίζουμε το θετικό έργο που έχει γίνει στην κατασκευή των κτιρίων στέγασης του ΤΕΙ, στην νέα σύμβαση για την μαρίνα, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. O Δήμος όμως πρέπει να πάρε και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον τομέα της προώθησης του τουρισμού, με συμβολή στην προβολή και με μέτρα αναβάθμισης της πόλης.
Οι ευθύνες της πολιτείας είναι μεγάλες για τα προβλήματα που υπάρχουν, με την έλλειψη χρηματοδοτήσεων, το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαορφώσει αλλά και την γενικότερη πολιτική της. Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά κατήγγειλε την παρακράτηση πόρων της αυτοδιοίκησης από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μόλις όμως έγινε κυβέρνηση ακολούθησε την ίδια τακτική.
Υπάρχει αντικειμενικά δε και η αρνητική διεθνής συγκυρία στον τομέα του τουρισμού και της οικονομίας.
Ο Δήμος όμως νομίζουμε πως πρέπει να πρωτοστατεί στη διεκδίκηση και την υλοποίηση της λύσης των προβλημάτων, με όραμα για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Να είναι Δήμος πρωτοπόρος και όχι ουραγός των εξελίξεων.

Τοπική Επιτροπή Αγίου Νικολάου Συνασπισμού της Αριστεράς

Print Friendly, PDF & Email

Από manos