Φοινικόδασος Βάι

Μια τουριστική διασημότητα

Με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου το τμήμα Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου εφιστά την προσοχή των επαγγελματιών, των οποίων οι δραστηριότητες άπτονται της παροχής υπηρεσιών εστίασης και αναψυχής, στις υφιστάμενες αγορανομικές διατάξεις. Η συμμόρφωση με το συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο είναι επιβεβλημένη, καθώς διασφαλίζεται, με τον καλύτερο τρόπο, τόσο η υγιής επιχειρηματικότητα όσο και η προστασία των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα το τμήμα εμπορίου υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, ορισμένες διατάξεις οι οποίες πρέπει να τηρούνται, απαρεγκλίτως, από όλους τους επαγγελματίες, καθώς έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που σημαίνει ότι οι επισκέπτες και οι τουρίστες είναι εξοικειωμένοι με κοινές πρακτικές σε ότι αφορά τον τρόπο παρουσίασης των υπηρεσιών στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

Συγκεκριμένα:
α. Η σύνταξη των τιμοκαταλόγων στην ελληνική γλώσσα είναι υποχρεωτική όπως και η τοποθέτηση τιμοκαταλόγου στην κύρια είσοδο του καταστήματος και μόνον προαιρετικά μπορεί να συντάσσονται τιμοκατάλογοι και σε άλλη γλώσσα.
β. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίδεται στην αναγραφή επί των τιμοκαταλόγων της ποσότητας (ml) του ζύθου, οίνων, οινοπνευματωδών ποτών, μεταλλικών νερών και σόδας καθώς και στην αναγραφή της ονομασίας του είδους που προσφέρεται στο εμπόριο.
γ. Είναι επίσης υποχρεωτική σύμφωνα με το άρθρο 208 της Α.Δ. 14/89, η αναγραφή από τα καταστήματα Εστίασης-Αναψυχής, στους τιμοκαταλόγους τους του είδους των χρησιμοποιούμενων ελαίων, (δηλαδή ελαιόλαδο, σπορέλαιο κ.λ.π.), των ενδείξεων σε σχέση με τα προσφερόμενα εδέσματα (προτηγανισμένο, προμαγειρευμένο, κατεψυγμένο κ.α.) και των ενδείξεων σε ότι αφορά το προσφερόμενο τυρί φέτα, για το οποίο άλλωστε η χώρα μας διασφάλισε, στα πλαίσια της ΕΕ, το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης στη βάση της ελληνικότητας του προϊόντος.

δ. Η αποσφράγιση νερών, αναψυκτικών, χυμών, ζύθων και οινοπνευματωδών γίνεται παρουσία του πελάτη, ενώ απαγορεύεται το σερβίρισμα χύμα οίνων, μπύρας και οινοπνευματωδών από ανοιχτές φιάλες που φέρουν ενδείξεις και στοιχεία επιχειρήσεων που τα παρασκευάζουν.
ε. Είναι υποχρεωτική η τήρηση διπλότυπων μπλόκ και αναλυτικών λογαριασμών, όπως και η τήρηση δελτίων παραπόνων σε ειδική θέση στην έξοδο των καταστημάτων εστίασης-αναψυχής. Σε εμφανές σημείο του τιμοκαταλόγου, σύμφωνα με την Α.Δ. 3/97, θα αναγράφεται στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά η ένδειξη: «το κατάστημα υποχρεούται να διαθέτει έντυπα δελτία σε ειδική θέση δίπλα στην έξοδο για τη διατύπωση οποιασδήποτε διαμαρτυρίας».

Ελπίζουμε οι επαγγελματίες μας να συμμορφώνονται με τις αγορανομικές διατάξεις, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι όροι της υγιούς επιχειρηματικότητας, αλλά και της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. Οι υφιστάμενοι έλεγχοι έχουν, άλλωστε ως σκοπό, εκτός από την προστασία των καταναλωτών και την προστασία των επιχειρηματιών εκείνων που επιτελούν το έργο τους με πλήρη επαγγελματισμό και ευσυνειδησία, προάγοντας την ποιότητα και την καλή εικόνα του τόπου μας και των ανθρώπων του.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos