σχετικά με την αποκατάσταση της βόρειας πτέρυγας του ΓΝΑΝ
το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Οι μνημονιακές περικοπές στη χρηματοδότηση των δημόσιων Νοσοκομείων από το 2010 έχουν οδηγήσει στην ελλιπή συντήρηση της κτηριακής κατάστασης του ΓΝΑΝ και στη μη ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου.

Ο Σύλλογος μας με υπευθυνότητα και προσοχή βοήθησε στη δημοσιοποίηση αυτής της κατάστασης προς τη κοινωνία. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και ενθαρρυντικό ότι όλα αυτά τα χρόνια από την τοπική κοινωνία βρέθηκαν και βρίσκονται πολλές εθελοντικές ομάδες, σύλλογοι, πολίτες, επιχειρήσεις που με εθελοντικές δράσεις και δωρεές ‘έχουν προσπαθήσει να βοηθήσουν σε αυτά τα θέματα

Επίσης  το μνημονιακό πάγωμα των προσλήψεων  οδήγησε σε μείωση του προσωπικού του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα σημαντικές κλινικές όπως η ουρολογική και η ΩΡΛ να συρρικνωθούν. Ενώ πριν το 2010 στην ουρολογική κλινική του ΓΝΑΝ  υπηρετούσαν τρεις μόνιμοι ιατροί και στην ΩΡΛ δύο και κατά καιρούς τρεις ιατροί, φτάσαμε σήμερα να υπηρετεί μολις ένας ιατρός σε κάθε μία από τις αυτές δύο κλινικές. Η ταυτόχρονη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού οδήγησε τη διοίκηση το 2013 στο να συνενώσει το χώρο νοσηλείας των δύο αυτών κλινικών με το χώρο νοσηλείας της ορθοπεδικής με αποτέλεσμα να κλείσουν οι νοσηλευτικοί θάλαμοι που βρίσκονταν στο βόρειο τμήμα του 4ου ορόφου και λόγω της έλλειψης συντήρησης να περιέλθουν σε κακή κατάσταση.

Η πρωτοβουλία της οικογένειας Σπανού να προχωρήσει με δωρεά και με δικά της έξοδα και υλικά στην αποκατάσταση των κλειστών μέχρι σήμερα θαλάμων της βόρειας πτέρυγας του 4ου ορόφου είναι αξιέπαινη, εκφράζουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας προς αυτή και ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξουν μιμητές αυτής της πράξης.

Θα θέλαμε αυτή η αξιέπαινη πρωτοβουλία να συνοδευτεί από την πλευρά της πολιτείας με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού) ώστε οι δύο συρρικνωμένες κλινικές (ουρολογική, ΩΡΛ) να λειτουργήσουν ξανά αυτόνομα και σε δικό τους χώρο και θαλάμους όπως γινόταν πριν το 2013. Είναι κάτι που η τοπική  κοινωνία το έχει ανάγκη, αφού παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δύο ιατρών (ουρολόγου, ΩΡΛ)  είναι πάρα πολλά τα ουρολογικά και ΩΡΛ περιστατικά του νομού μας που αναγκάζονται  να πηγαίνουν για νοσηλεία και για επεμβάσεις στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Δυστυχώς αντί να γίνει αυτό, η διοίκηση του Νοσοκομείου μας αποφάσισε η ανακαίνιση των θαλάμων της βόρειας πτέρυγας του Νοσοκομείου να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά εκεί της καρδιολογικής κλινικής και την επέκταση της παθολογικής κλινικής στο χώρο της καρδιολογικής,. Ως ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας γιατί με το σχεδιασμό για μετακίνηση της καρδιολογικής κλινικής από τον 3ο όροφο στον 4ο θα υπάρξει αύξηση των κλινών νοσηλείας της παθολογικής κλινικής χωρίς  να συνοδεύεται με πρόβλεψη για αύξηση της στελέχωσης σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Η διοίκηση  μας αγνόησε εντελώς και προχώρησε σε αυτή την αντιεπιστημονική επιλογή που θα υποβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών, τη στιγμή μάλιστα που η διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας σε έγγραφο της ισχυρίζεται ότι η στελέχωση των τμημάτων σε νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Θεωρούμε ότι για τέτοιου είδους αποφάσεις, όπως για τη μετακίνηση της καρδιολογικής στην ανακαινισμένη βόρεια πτέρυγα του τετάρτου και για την  αύξηση των κλινών της παθολογικής, η ορθή διοικητική πρακτική επιβάλει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των εργαζομένων των τμημάτων που αφορά η απόφαση, κάτι που δεν έγινε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου που έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση. Όπως γνωρίζουμε υπήρξε πρόταση για αναβολή της λήψης απόφασης ώστε να ζητηθεί η γνώμη των ιατρών και των νοσηλευτών/τριων της παθολογικής και της καρδιολογικής κλινικής, πρόταση που δεν έγινε δεκτή από τη διοικήτρια κα. Σπινθούρη. Επίσης προτάθηκε σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Νοσοκομείου να επανεξεταστεί ή να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση, και η  διοικήτρια δεν δέχτηκε ούτε καν να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα στο ΔΣ.

Μας προξενεί επίσης ιδιαίτερο προβληματισμό η βιασύνη της διοιίκησης του Νοσοκομείου να προχωρήσει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην οργάνωση ειδικής εκδήλωσης για την «παραλαβή»  των ανακαινισμένων θαλάμων,  πριν καλά-καλά τελειώσει το έργο. Την ίδια στιγμή το νέο έτος 2018 βρίσκει το ΓΝΑΝ με μεγάλα προβλήματα στην κτιριακή και ιατροτεχνολογική υποδομή του (μη λειτουργία οδοντιατρείου, συνεχείς βλάβες στα πλυντήρια σιδερωτήρια, μη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης-κλιματισμού σε μεγάλο τμήμα του Νοσοκομείου, προβλήματα στη λειτουργία των ανελκυστήρων) .

Από την πλευρά μας ως ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ευχαριστούμε δημόσια την οικογένεια Σπανού για την προσφορά της με την ανακαίνιση των θαλάμων της βόρειας πλευράς του 4ου ορόφου.

Εκφράζουμε τη διαφωνία μας για τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση του Νοσοκομείου διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη δωρεά, τρόπος που οδηγεί σε αύξηση των κλινών του Νοσοκομείου χωρίς αύξηση του προσωπικού και συνεπακόλουθα σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών νοσηλείας.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε ώστε το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου να αποκτήσει το απαραίτητο προσωπικό για να μπορέσουν η ουρολογική και η ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου να λειτουργήσουν ξανά σε ξεχωριστό νοσηλευτικό τμήμα όπως ήταν πριν το 2013 και να προσφέρουν ξανά τις υπηρεσίες  που αυτά τα χρόνια η τοπική κοινωνία στερείται

Λέμε όχι:

  • στην αύξηση των κλινών χωρίς αύξηση του προσωπικού
  • στις αυταρχικές πράξεις της διοίκησης
  • στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών νοσηλείας
  • στις ελαστικές σχέσεις εργασίας
  • στους ανεπαρκείς προϋπολογισμούς

Διεκδικούμε :

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων
  • βελτίωση της κτιριακής κατάστασης και του εξοπλισμού του Νοσοκομείου
  • αύξηση του προϋπολογισμού  σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες
  • Κατάργηση των μνημονίων και των μνημονιακών νόμων

ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos