Σχολική Διαρροή Μαθητών, αντιμετώπιση φαινομένου
από την ημερίδα

Ποσοστό 12,6% των μαθητών υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Δημοτικό-Γυμνάσιο) εγκαταλείπουν την συνέχιση των σπουδών τους στο Λύκειο με κυριότερη αιτία την οικονομική κρίση. Αυτό επισημάνθηκε στην σημερινή ημερίδα με θέμα την «Σχολική Διαρροή» που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω,

παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, της Πανεπιστημιακής και Μέσης Εκπαίδευσης, φορέων και υπηρεσιών.  Στην ημερίδα που οργάνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης,

ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αφού συνεχάρη  τα στελέχη της υπηρεσίας και τους ομιλητές-επιστήμονες που συμμετείχαν, ανέφερε, ότι, «σε συνεργασία με τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τους φορείς,  προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της σχολικής διαρροής. Για το λόγο αυτό και μέσα από τη σημερινή ημερίδα ευελπιστούμε ότι θα εντοπιστούν τα αίτια που συμβάλλουν στην εμφάνισή του, αλλά πολύ περισσότερο θα προταθούν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να δρομολογηθούν για την αντιμετώπισή του». Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης «σε αυτή την προσπάθεια η Περιφέρεια Κρήτης, με το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών της, θα συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της στον αγώνα που και οι λειτουργοί της εκπαίδευσης θα πρέπει να δώσουν στο κοινό πλαίσιο δράσης».

Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Διονύσης Μπαλούρδος επεσήμανε ότι, ο δείκτης των μαθητών που δεν ολοκλήρωσαν το σχολείο τους (Δημοτικό-Γυμνάσιο) μετά την κρίση (2009) σχεδόν «απογειώνεται» ενώ πριν την κρίση η διαφορά με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο ήταν κοντά στο μηδέν.

Σχολική Διαρροή Μαθητών, θέσεις

«Μετά το 2009 έχουμε σε ετήσια βάση μια αύξηση περίπου κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και έχουμε ρεκόρ το 2014 όπου η διαφορά μας με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι 12,6%. Μετά το 2014 ακολουθεί μια συντηρητική μείωση αλλά παρόλα αυτά το 2015 οι νέοι εκτός εκπαίδευσης και κατάρτισης ηλικίας 20-24 ετών προσεγγίζουν το εξωπραγματικό ποσοστό του 26,1%. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συνεργασία πολλών φορέων» δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Διονύσης Μπαλούρδος.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδεία Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Παναγιώτης Σημανδηράκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η σημερινή ημερίδα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα εξετάσουμε πως σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τους δήμους, τους εμπλεκόμενους φορείς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της σχολικής διαρροής σε επίπεδο πρόληψης, παρέμβασης, αλλά κυρίως στο επίπεδο των αντισταθμιστικών ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς τόνισε ότι «η σχολική διαρροή αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα που απασχολεί την κοινωνία και έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της κρίσης. Η Περιφέρεια στοχεύει σήμερα να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος και να επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Τέλος ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης δήλωσε: «Στα πλαίσια εφαρμογής του κοινωνικού προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιούμε σήμερα την σημαντική αυτή ημερίδα. Η πολυπλοκότητα του θέματος καθώς και η προοπτική που δίνει η Περιφέρεια για τη διατήρηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης που εξασφαλίζει τα εχέγγυα στα παιδιά, δίνει τη δυνατότητα να εξεταστεί το φαινόμενο της σχολικής διαρροής έτσι ώστε να βρούμε τρόπους περιορισμού του και τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου».

Στην σημερινή ημερίδα κύριοι ομιλητές ήταν:

-Νικολακάκης Γεώργιος, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης.

-Παπαδάκης Νίκος, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης & Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών & Μελετών (ΚΕΜΕ) Πανεπιστημίου Κρήτης.

-Μπαλούρδος Διονύσης, Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

-Καδιανάκη Μαρία, Σχολική Σύμβουλος της Δημοτικής Εκπαίδευσης 7ης Περιφέρειας Ν. Ηρακλείου.

-Γιγουρτάκης Νικόλαος, Ιστορικός- Αρχαιολογικός Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου.

-Παναγιωτάκη Μαρία, Ψυχολόγος, Κοινωνιολόγος, Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ν. Ηρακλείου, Συντονίστρια Κρήτης Δράσεων Πρόληψης- Αντιμετώπισης Σχολικού Εκφοβισμού.

-Παπαδακάκη Μαρία, Καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης

-Γιώργος Πανσεληνάς, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής.

Αγγελιδάκη- Πετσαγγουράκη Δέσποινα, Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos