Λασηθιωτάκη, Κουνενάκης

Από τη συγκέντρωση

Με αρκετή προσέλευση έγινε τη Παρασκευή (24/11) η συγκέντρωση που προκάλεσε ο Δημοτικός Συνδυασμός Σύγχρονος Δήμος, για την διεκδίκηση της Ανωττης Σχολής Τουρισμού, του Πανεπιστημίου Κρήτης για τον Αγιο Νικόλαο. Συμμετείχαν αρκετοί εκπρόσωποι φορέων από όλο το Δήμο.

Της συγκέντρωσης προήδρευσε η Γυμνασιάρχης του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου Έλση Λασηθιωτάκη, ενώ στο προεδρείο βρισκόταν ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης, έχοντας δίπλα του τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, κ. Κωστή Τσουκάκη.
Τίμησαν με τη παρουσία τους, οι Βουλευτές του νομού Καρχιμάκης και Πλακιωτάκης, ο νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης, πολιτευτές, αλλά και εκπαιδευτικοί και πολίτες.
Χαιρετσμούς απέστειλαν ο Μητροπολίτης Πέτρας Νεκτάριος, η πρόεδρος του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου Μαίρη Μπαλή, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανόλης Καβουανός, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Μυλωνάκης και άλλοι.

Στη τοποθέτηση του ο νέος Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, αναφέρθηκε κατΆ αρχή στον διαμοιρασμό του Πανειστημίου Κρήτης, εις βάρος του νομού Λασιθίου και του Δήμου Αγίου Νικολάου. Το τελευταίο γεγονός αποτελεί η ίδρυση ΤΕΙ δυτικής Κρήτης, με ότι και αν αυτό σημαίνει για τη διαίρεση του ιδρύματος. Στο Λασίθι, οι τρεις σχολές έγιναν με κόπο και αίμα του λαού. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχαν υποσχεθεί την ίδρυση ανωτάτης σχολής τουρισμού στη περιοχή, αλλά ουδείς τήρησε τις υποσχέσεις του.
Διεκδικούμε, είπε, για να αποκατασταθεί η αδικία, με την ίδρυση Πανεπιστημιακής σχολής στη περιοχή αφού έχουμε πλέον την υποδομή. Ζητάμε η σχολή να αναπτυχτεί στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Κρήτης, στα πλαίσια της Οικονομικής Σχολής. Την σχολή όμως διεκδικούν ήδη από άλλες πόλεις της Κρήτης, Ηράκλειο και Ρέθυμνο, μια διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Η του Συλλόγου Φίλων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτν, είναι μια αναγκαιότητα, διότι όλη αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να βοηθήσει και η τοπική κοινωνία και θα στηρίζει τις υπάρχουσες σχολές, αλλά και την διεκδίκηση νέων. Η ίδρυση ενός τέτοιου συλλόγου θα αποτελέσει τον φορέα στρατηγικής για το μέλλον.

Όπως είπε στη συνέχεια ο Βουλευτής Λασιθίου Μιχάλης Καρχιμάκης, «δεν δέχομαι το συγκεντρωμένο Πανεπιστήμιο, στην εποχή των μεγάλων ταχυτήτων των επικοινωνιών. Το πρώτο διεκδικητικό μας πλαίσιο θα πρέπει να έρθει η σχολή στη Κρήτη. Στη συνέχεια η διεκδίκηση θα αφορά στο νομό Λαιθίου. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό κίνημα σε όλο το νομό, για να καταλάβει το Πανεπιστήμιο ότι δεν μπορεί πλέον να αγνοεί το Λασίθι. Θα πρέπει επίσης οι Βουλευτές να μπουν μπροστά θέτοντας το θέμα στη Βουλή.
Από τη πλευρά του ο Βουλευτής Γιάννης Πακιωτάκης, θεωρεί αυτή τη συγκέντρωση απαρχή για διεκδίκηση μιας σειράς θεμάτων για το νομό. Ο τουρισμός αποτελεί την προμετωπίδα της ανάπτυξης της χώρας. Τόσο ο Αγιος Νικόλαος, όσο και Ελούντα είναι παγκόσμια γνωστές περιοχές, για το επίπεδο των ξενοδοχείων. Υπάρχουν όλα εκίνα τα στοιχεία που θέλουν τη σχολή στη περιοχή. Θα πρέπει βέβαια να ενισχυθεί και η Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν., αφού άλλωστε έχει ξεκινήσει η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης, χαρακτήρισε αξιόλογη και αξιέπαινη τη προσπάθεια, συμφωνώντας με όσα ανέφεραν οι βουλευτές. Αναφέρθηκε στην επιστολή που έλαβε πριν μερικές εβδομάδες για την διεκδίκηση της σχολής στη Κρήτη. Στην απάντηση του, ο Νομάρχης είπε ναι, αλλά στο νομό Λασιθίου. Για να αρθεί μερικώς η αδικία εις βάρος του νομού, η σχολή πρέπει να γίνει στο Λασίθι, ενώ κανείς στο Λασίθι δεν αμφιβάλλει για το που θα πάει η σχολή.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι το αίτημα του Δήμου θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο λέξεις: διεκδίκηση και συνεργασία. Εκείνο που προέχει είναι η συνεργασία μεταξύ των πόλεων του νομού. Χωρίς αυτό θα υπάρξει ο συνήθης καυγάς, και κανένα αποτέλεσμα. Πρώτα συνεργασία και μετά διεκδίκηση.

Βουλευτές, Νομάρχης

Απότη συγκέντρωση

Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Βασιλάκης, αναφέρθηκε κατΆ αρχήν σε προηγούμενη συγκέντρωση με αφορμή τα αποτελέσματα της βάσης του 10. Στηρίζει τη προσπάθεια λόγω και της αδικίας που συντελείται εις βάρος του νομού. Είναι πλέον ώριμο το αίτημα.

Ο νυν αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου, Μανόλη Θραψανιώτης, υπενθύμισε ότι το τελευταίο διάστημα, όλο και ξεχνιέται ο νομός. Για παράδειγμα, πρόσφατα αφιερώματα εφημερίδων φτάνουν μέχρι τα Μάλια. Βέβαια φταίμε και εμείς.

Ο αντινομάρχης Γιώργος Βάρδας, είπε ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε υρίως την κυβερνητική βούληση και τα υπόλοιπα έπονται.

Η πολιτευτής Πα.Σο.Κ. Δέσπω Καρνιαδάκη συμφώνησε ότι το αίτημα αυτό δεν θα πρέπει να μείνει εντός των τειχών του Αγίου Νικολάου, αλλά να γίνει παν Λασιθιώτικο το αίτημα για να έχουμε αποτέλεσμ. Ο υπό ίδρυση Σύλλογος θα πρέπει να έχει σαφές πλαίσιο και στρατηγική.

Μανόλης Πεπόνης, Εργατικό Κέντρο Λασιθίου: Η πρώτη ενέργεια που θα πρέπει να κάνει τόσο η νέα Δημοτική Αρχή όσο και ο Σύλλογος, είναι να διαφυλάξει ο Δήμος τα νώτα του. Να συμμετσχουμε στη κεντρική επιτροπή διεκδίκησης σε επίπεδο Κρήτης, αλλά με δεδομένο τον Αγιο Νικόλαο. Θα πρέπει να υπάρξει και μια σειρά άλλων ενεργειών, (κάτω από το τραπέζι;), αλλά να είμαστε διατεθειμένοι να κατεβούμε και στο πεζοδρόμιο.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου, κ. Νίκος Βούλγαρης, πρότεινε τη δημιουργία δύο σχολών, μια στο Αιγαίο και μια στη Κρήτη. Μια χωριστή, ανεξάρτητη σχολή τουρισμού στον Αγιο Νικόλαο. Θα μπορούσε μια τέτοια σχολή να συνεργάζεται με ξένα Πανεπιστήμια. Να γίνει η επιτροπή, η οποία θα συνέρχεται συχνά και ν είναι μέσα στα πάντα, να εκπονήσει τη μελέτη σκοπιμότητας, για την ίδρυση ανεξάρτητης σχολής και όχι μέρος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Διευθύντρια του Τ.Ε.Ι. Αγίου Νικολάου κυρία Ψιμάρνη, τόνισε ότι η ύπαρξη ισχυρής φοιτητικής κοινότητας σε μια πόλη αποτελεί κίνητρο επιλογής των συγκεκριμένων τμημάτων. Συμφωνεί με τον κύριο Βούλγαρη την ίδρυση αυτόνομης Ανωτάτης Σχολής στη περιοχή, δεδομένης της Πολιτικής Βούλησης. Διαφορετικά αδίκως πασχίζουμε.

Ο Οδυσσέας Σγουρός, πρόεδρος του Π.Ο.Δ.Α.Ν., θεωρεί ότι το Πανεπιστήμιο έχει μια ξεχωριστή βαρύτητα σε κάθε περιοχή. Το Πανεπιστήμιο αποτελεί και χώρο αμφισβήτησης ανά τον κόσμο. Δεν παράγει μόνο γρανάζια του συστήματος. Δεν αποτελεί επιχείρημα η ύπαρξη Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μόνο στις μεγάλες πόλεις. ¶λλωστε η νομική της Χαϊδελβέργης και η σχολή τέχνης του Bauhaus, δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξουν μεγάλες σχολές σε μικρά μέρη. Το ζητούμενο είναι να αυξηθεί το Ακαδημαϊκό βάρος του νομού Λασιθίου. Να μην τρέχουμε πίσω από τις προτάσεις άλλων, αλλά να προτείνουμε και να διεκδικούμε αυτά που εμείς θέλυμε και φανταζόμαστε. Εμφανίζεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διεκδικήσουμε κάτι στο κέντρο βάρους του νομού. Ίσως και σχολή καλών τεχνών.

Εκ μέρους των διευθυντών ξενοδοχείων της περιοχής ο κύριος Χρίστος Νικολάου, εξέφρασε την ευχάριστη έκπληξη του για τη παρουσία όλων βρέθηκαν στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα πρέπει, όμως εκτός από τη μαζικότητα, να ασκήσουμε πίεση σε πολιτικό επίπεδο, κάνοντας γνωστά σε όλη την Ελλάδα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, αλλά και τις επιτυχίες του νομού.

Ο Μανόλης Μαρκάκης, εκπρόσωπος του Νομαρχιακού Συνδυασμού «Λασίθι στη Πλώρη»: Πρότεινε να υπάρξει νομαρχιακή συνεννόηση.

Αρκετός ο κόσμος

Από τη συγκέντρωση

Ο νέος Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, ολοκληρώνοντας και κλείνοντας, τόνισε ότι άλλοι ανά την Ελλάδα, έχουν προχωρήσει ήδη πολύ και τα πράγματα είναι ήδη δύσκολα. Θέλουμε τη συμπαράσταση όλης της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας. Ο κοσμήτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης προωθεί το Ηράκλειο και ο Μανόλης Κεφαλογιάννης το Ρέθυμνο, άλλοι τον Πειραιά, τη Χαλκίδα και τη Χίο. ΚατΆ άλλους θα πρέπει να διεκδικήσουμε δύο σχολές. Δεν υπάρχει πουθενά ανώτατη σχολή τουρισμού. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Καβουσανό, θα πρέπει να στραφούμε προς την κατεύθυνση ίδρυσης ενός Business school, και στα πλαίσια του οποίου θα αναπτυχθεί και η σχολή τυρισμού. Όσον αφορά στη βοήθεια από τον κόσμο της περιοχής, οι Στειακοί σε ένα βράδυ μάζεψαν 25 εκατομμύρια για την ίδρυση του τμήματος ΤΕΙ. Εμείς τίποτα. Ο Δήμος έχει στηρίξει το ΤΕΙ, πάρα πολύ. Αλλά χρειάζεται και η στήριξη όλου του κόσμου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να στηρίξουμε τις υπάρχουσες σχολές με ενιαία στρατηγική σε επίπεδο νομού.

Η πρόταση διεκδίκησης εγκρίθηκε ομόφωνα και αμέσως μετά ορίστηκαν τα μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής για τον Σύλλογο Φίλων των Ανωτάτων Σχλών, Αγίου Νικολάου, η οποία αποτελείται από τους:

Πάγκαλος Νίκος, Νομαρχιακό Σύμβουλο Λασιθίου
Μέλος της τοπικής Εκκλησίας,
Χαριτάκης Θωμάς, επιμελητήριο,
Τσιολάκης Μιχάλης από την ΕΛΕ
Μασσάρος Σπύρος εκ μέρους του Δήμου, ο οποίος θα είναι ο συντονιστής,
Χριστουλάκης Κωστής από το Οικονομικό Επιμελητήριο
Μέλος του συνδέσμου Ξενοδόχων,
Μπαλή Μαίρη, πρόεδρος του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου,
Εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου,
Κωνσταντίνος Τσουκάκης Δημοτική Αναγέννηση,
Χρίστος Νικολάου, διευθυντές ξενοδοχείων,
Δημήτρης Κουνενάκς, Σύγχρονος Δήμος, Δήμαρχος Αγίου Νικολάου,
Νίκος Βούλγαρης καθηγητής Πανεπιστημίου,
Μανόλης Κλώντζας, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Καρνιαδάκη Δέσποινα. Πολιτευτής Πα.Σο.Κ..

Print Friendly, PDF & Email

Από manos