σύγχυση για ασφαλιστικές εισφορές δραστηριοτήτων σε χωριά
καφενές  σε κάποιο χωριό …… κλειστός

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου

προς το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση των μικρών δραστηριοτήτων σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων.

Ο Βουλευτής ζήτησε διευκρινήσεις για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις αίρεται το καθεστώς προστασίας για τις περιοχές με κατοίκους κάτω των 2000 κατοίκων, καθώς οι μικροεπιχειρηματίες με τοπική δραστηριότητα που ασφαλίζονταν έως τώρα στον ΟΓΑ με ευνοϊκό καθεστώς, μεταφέρονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με όρους ΟΑΕΕ.

Ο κ. Κεγκέρογλου έθεσε δύο (2) σημαντικά ερωτήματα στον Υφυπουργό:

1ον : Οι υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις και δραστηριότητες στους μικρούς οικισμούς  από 1-1-2017 θα ασφαλίζονται σύμφωνα με τους όρους του ΟΓΑ ή σύμφωνα με τους όρους του ΟΑΕΕ;

2ον:Όσοι ξεκινήσουν νέα επιχειρηματική δραστηριότητα σε χωριά κάτω από 2.000 κατοίκους,  μετά την 01-01-2017 πρακτικά τι θα πληρώνουν.

Μετά τις ασαφείς απαντήσεις του κ. Πετρόπουλου, ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε από τον Υφυπουργό να τον πληροφορήσει συγκεκριμένα για κάποιον με συνολικό εισόδημα 10.000 Ευρώ που δραστηριοποιείται σε χωριό κάτω των  2.000 κατοίκων, τι εισφορές θα πληρώνει τα επόμενα έτη.

Ο Υφυπουργός, αρνήθηκε να απαντήσει συγκεκριμένα στον κ. Κεγκέρογλου, λέγοντας πως εφεξής οι εισφορές θα καταβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα, με βαθμιαία αύξηση των  εισφορών, καταλήγοντας το 2021 να είναι στο 20% του εισοδήματος, παραλείποντας να αναφερθεί στο επιπλέον 7% που θα αφορά την εισφορά υγείας.

Τέλος ο Βουλευτής τόνισε την ανάγκη για πρωτοβουλίες που θα δίνουν κίνητρα, περιλαμβάνοντας μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία, σε όσους επιθυμούν να μείνουν και να δραστηριοποιηθούν στα χωριά προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η ύπαιθρος.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos