Φωτιά σε δάσοςΕυρεία σύσκεψη για την πυροπροστασία της Κρήτης πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη (27/7) στα Γραφεία της Περιφέρειας υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα κ. Σεραφείμ Τσόκα, και με την συμμετοχή των Νομαρχών, των Προέδρων των ΤΕΔΚ , εκπροσώπων της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής, του Στρατού ,της ΔΥΠΕ του ΕΚΑΒ, του Ε.Ε.Σ. , Εθελοντικών ομάδων και υπηρεσιακών παραγόντων.
«Μιλάμε για ένα καλύτερο συντονισμό, μιλάμε για προσπάθειες οι οποίες πρέπει να ληθούν, υπάρχουν και αποφάσεις της Κυβερνητικής επιτροπής και έτσι εμπλέκονται ακόμη περισσότερο οι Ένοπλες Δυνάμεις για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που μέχρι στιγμής μπορεί να μην είναι στην Κρήτη έντονο, αλλά κανένας δεν μας διασφαλίζει ότι δεν θα το έχουμε αύριο» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας .
 
Δηλώσεις Γ.Γ.: Η δεύτερη συνάντηση σήμερα αφορά την πυροπροστασία της Κρήτης. Όπως γνωρίζετε ήδη έχουν γίνει συντονιστικά Νομαρχιακά Συμβούλια σε κάθε Νομαρχία χθες και σήμερα. Με αφορμή το γεονός ότι μας δόθηκε η ευκαιρία ότι είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ καλέσαμε και τους υπόλοιπους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στην δασοπροστασία για να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Μιλάμε για ένα καλύτερο συντονισμό, μιλάμε για προσπάθειες οι οποίες πρέπει να ληφθούν. Υπάρχουν και αποφσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής και έτσι εμπλέκονται ακόμη περισσότερο οι Ένοπλες Δυνάμεις για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που μέχρι στιγμής μπορεί να μην είναι στην Κρήτη έντονο, αλλά κανένας δεν μας διασφαλίζει ότι δεν θα το έχουμε αύριο.
 
Ερ.
Κύριε Γενικέ από τα συντονιστικά προκύπτει ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν μπορούν να υλοποιήσουν την εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών. Θα γίνει μια προσπάθεια ώστε να μπορέσει να αλλάξει αυτό ; Αναφέρομαι στι 24ωρες περιπολίες.
Απ.
Η εισήγηση του υπουργού, αναφερόταν σε 24ωρες περιπολίες και το νέο που φέρνει είναι ότι ενεργοποιείται πιο πολύ ο Στρατός και η Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα. Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και μέσα στην Αστυνοία προβλήματα στελέχωσης . ¶ρα λοιπόν θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο να αξιοποιήσουμε και τις δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, τους εθελοντές οι οποίοι βοηθούν πάρα πολύ . Δεν είναι κάτι το οποίο μας δημιουργεί επιπλέον έξοδα. Αυτή τη στιγμή με αυτά πορευόμαστε. Είναι ένας καλύτερος συντονισμός, αν θέλετε είναι και πολύ καλό να το συζητάμε συνεχώς γιατί είμαστε όλοι σε εγρήγορση και ουσιαστικά επιτρέψτε μου να πω ότι ζητάμε όλοι από τους εαυτούς μας πρώτα και μετά από τους άλλους να ξεπεράσουμε και όσο μπορούμε τις δυνατότητές μας . Ας μη γελόμαστε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι στην έναρξη της πυρκαγιάς.
 
Ερ.
Η κα Σχοιναράκη χθες είπε ότι έχουν κάνει αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο για να δοθεί ένα CANADER και να εδρεύει στην 126. Αυτή είναι μια πολύ σμαντική συμβολή.
Απ.
Να σας θυμίσω ότι πριν από δύο εβδομάδες που ξεπερνούσαμε το 4άρι που είναι ένας βαθμός πριν την γενική κινητοποίηση, όταν όλη η Κρήτη ήταν στο 4άρι τότε με δικό μου αίτημα στάθμευσαν 2 CANADER στα Χανιά. Όποτε κρίνεται απαραίτητο, μακάρι ειλικρινά και εγώ, να είχα μονίμως στην Κρήτη όχι ένα , αλλά 2 CANADER. Παρεπιπτόντως τα CANADER επιχειρούν εις διπλούν. Απο κει και πέρα στο ξεκίνημα οι ΟΤΑ μπορούν να παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι ΟΤΑ με ένα μικρό βυτίο των 2 κυβικών, έχουν σβήσει πολλές φωτιές.
 
Ερ.
Το ζήτημα είναι ότι ζητάτε τα βυτία στους ΧΑΔΑ
Απ.
Δεν ζητάμε τα βυτία στους ΧΑΔΑ, ζητάμε τις μπουλντόζες στους ΧΑΔΑ, γιατί σβήνουν με χώμα. Και μιας και το θέσατε να προσθέσω ότι πάρα πολλές φωτιές ξεκινούν απ΄τους ΧΑΔΑ. Ερ. Ανταποκρίνονται οι δήμαρχοι; Απ. Αυτή την στιγμή και οι δήμαρχοι προσπαθούν και όλοι προσπαθούμε. Δεν τίθεται θέμα. Υπάρχουν και αιτήματα των Δήμων όπως π.χ. ότι έχουν μηχανήματα αλλά δεν έχουν σε βάρδιες οδηγούς, οπότε ζητάνε από τον Γενικό να τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν δημοτικούς συμβούλους με αντίστοιχα διπλώματα. Είναι στις αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα και βέβαια θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.
 
Ερ.
Ισχύει το γεγονός ότι η Δ/ση Δασών της Περιφέρειας Κρήτης έχει ζητήσει 2,5 εκατ. ευρώ και έχουν σταλεί μέχρι στιγμής μόνο 40 χιλ. ευρώ;
Απ.
Το άκουσα από την κυρία Νομάρχη χθες και το διάβασα και σήμερα σε δηλώσεις. Επιτρψτε μου να σας πω ότι δεν είναι έτσι. Κάθε Διεύθυνση Δασών έχει υποχρέωση να καταθέτει στο ξεκίνημα του χρόνου το τεχνικό της πλάνο. Το τι έργα θα κατασκευαστούν εγκρίνονται από τα Νομαρχιακά Συμβούλια. Μέσα σε αυτό το πλάνο που κατατέθηκε και ύψους 1,9 εκατ. ευρώ τα υπόλοιπα είναι ιτήματα Δήμων. Από τα 1,9 εκατ ευρώ που κατέθεσε στο πρόγραμμα Έργων-Εργασιών-Μελετών η Δασική υπηρεσία Ηρακλείου αφορούσαν δασοπυρόσβεση τα 221. 107 ευρώ. Από αυτά έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται 176.107 ευρώ μέσω του ΠΕΠ Κρήτης και μένουν 45 χιλ. ευρώ. Υπάρχει διαφορά μεταξύ 45 χιλ. ευρώ και 2,5 εκατ. ευρω.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos