Φούρλας - ΤσόκαςΣύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δασικές πυρκαγιές πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (17/5) στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του Γ.Γ της Περιφέρειας κ. Σεραφείμ Τσόκα και του Γ.Γ Πολιτικής Προστασία κ. Παναγιώτη Φούρλα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Νομάρχης Ηρακλείου κ. Δημήτρης Σαρρής, ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργος Παπαδάκης, εκπρόσωποι των Νομαρχών Χανίων και Λασιθίου, Πρόεδροι των ΤΕΔΚ καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Κατά τη διάρκειά της, συζητήθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση και κυρίως την πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και τυχόν παραλείψεις του παρελθόντος με στόχο, όπως τόνισε ο κ. Φούρλας, να μπούμε «στην καρδιά» της αντιπυρικής περιόδου κατά τον καλύτερο τρόπο και με την καλύτερη οργάνωση».

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι στην Κρήτη ο σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος προβλέπει δύο ελικόπτερα, ένα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά. Εξάλλου, τονίστηκε και το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που μέχρι τώρα παρατηρείται, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ο κ. Φούρλας και ο κ. Τσόκας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσαν:

Π. Φούρλας: «Μπήκαμε πλέον στην αντιπυρική περίοδο και η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών δεν είναι αρμοδιότητα ενός φορέα. Όλοι οι συναρμόδιοι φορείς είναι εδώ σήμερα για να δούμε πως θα οργανωθούμε και θα συντονιστούμε καλύτερα για να ελαχιστοποιήσουμε τις καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές. Θα κουβεντιάσουμε λοιπόν με όλους αυτούς τους φορείς, θα δούμε τον βαθμό ετοιμότητας, θα διαπιστώσουμε πιθανόν παραλείψεις, λάθη που έγιναν πέρυσι ή πρόπερσι, θα αναζητήσουμε τρόπους θεραπείας προκειμένου να μπούμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου κατά τον καλύτερο τρόπο και με την καλύτερη οργάνωση.»

Ερ: Έχετε εντοπίσει αδυναμίες προηγούμενων ετών;

Απ: Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα. ¶λλωστε ο εχθός του καλού είναι το καλύτερο. Την παρελθούσα τετραετία είχαμε άριστα αποτελέσματα όμως επιβάλλεται συνεχής και συντονισμένη προσπάθεια από όλους για να συνεχίσουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα και να αποφευχθούν οι μεγάλες καταστροφές. Για το λόγο αυτό πρέπει να δούμε ι μπορούμε να βελτιώσουμε. Και μπορούμε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα στην Κρήτη, την περυσινή χρονιά, σε σχέση με την προπέρσινη, είχαμε πολύ λιγότερες πυρκαγιές και πολύ λιγότερες καταστροφές, για την ακρίβεια πέρυσι δεν είχαμε καμία καταστροφή, από τις παράνομες χωματρές. Έγινε μια σημαντικότατη μείωση των χωματερών και των κινδύνων που προέρχονται από αυτές εδώ στην Κρήτη, πράγμα πολύ ευχάριστο. Κατά συνέπεια, υπάρχουν περιθώρια να πάρουμε περισσότερα μέτρα και για τις χωματερές που έχουν μείνει ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους που προέρχονται από εκεί.

Ερ: Οι χωματερές συνεχίζουν όμως να είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σύμφωνα και με το Πυροσβεστικό Σώμα. Ποτέ όμως μέχρι τώρα δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο σε ΟΤΑ. Πρόσφατα είχαμε και το παράδειγμα των Γουβών.
Απ: Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας ως προς το εξής: Υπάρχουν σήμερα, σε πανελλαδικό επίπεδο, 1.143 ανεξέλεγκτες και παράνομες χωματερές. Είναι πράγματι σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλοί Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες, οι οποίοι καταβάλλουν φιλότιμες ροσπάθειες, παίρνουν τα μέτρα που πρέπει, αν όχι όλα παίρνουν όμως κάποια, γι’ αυτό και χρόνο με το χρόνο μειώνονται οι κίνδυνοι που προέρχονται από τις χωματερές. Παραμένουν παρόλα αυτά μια σοβαρή αιτία. Για τη χωματερή που αναφέρατε δεν γνωρίζω ξέρω όμως, από τα στατιστικά στοιχεία που έχω, ότι τον τελευταίο χρόνο στην Κρήτη, από πλευράς χωματερών, πάμε καλά. Ο Διοικητής Μάλιστα ο Περιφερειακός Διευθυντής του Πυροσβεστικού Σώματος με ενημέρωσε ότι πέρυσι είχαμε 13 εκδηλώσεις πυρκαγιών σε χωματερές και ευτυχώς καμία από αυτές δεν προκάλεσε καταστροφή. Αν ανατρέξουμε σε άλλες χρονιές θα δούμε ότι είχαμε σοβαρότερα προβλήματα.

Ερ: Από αέρος πως θα ενισχυθεί φέτος η Κρήτη;
Απ: Ο σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος προβλέπει δύο ελικόπτερα, ένα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανι. Ότι το καλύτερο δηλαδή για την Κρήτη.

Ερ: Θα παραμείνει δηλαδή ως έχει αυτός ο σχεδιασμός;

Απ: Σαφώς. Όχι μόνο θα παραμείνει αλλά αν χρειαστεί, που εύχομαι να μην χρειαστεί, εφαρμόστηκε κατά το παρελθόν και θα εφαρμοστεί και τώρα, μπορούμε να φέρουμε αεροπλάνα, ελικόπτερα, και στο Αιγαίο αλλά και στη χερσαία Ελλάδα. Υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στα νησιά μας και ιδιαίτερα στην Κρήτη που είναι ένα μεγάλο νησί, με πολύ τουρισμό, και αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βρίσκομα σήμερα εδώ.

Σ. Τσόκας: «Φέτος ξεκινάμε την περίοδο της αντιπυρικής προστασίας με μια μεγάλη σύσκεψη στην Περιφέρεια, όπου είναι όλοι παρόντες, οι Νομαρχίες, οι ΤΕΔΚ, υπηρεσιακοί παράγοντες, εθελοντές, το Πυροσβεστικό Σώμα, οι ένστολοι. Πιστεύουμε ότι, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό, θα αποφύγουμε τα λάθη ή τις ελλείψεις που έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν. Φιλοδοξούμε να έχουμε μία καλύτερη χρονιά από πέρυσι, η οποία, ας σημειωθεί ότι ήταν μια καλή χρονιά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και το Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Φούρλα για την παρουσία του γιατί πιστεύω ότι δίνει άλλη οντότητα στην σημερινή μας συνάντηση.»
Print Friendly, PDF & Email

Από manos