ενισαΟλοκληρώθηκε η πρώτη διεθνής σύσκεψη για θέματα ασφάλειας των Δικτύων και των πληροφοριών που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στα πλαίσια της παρουσίας του Ευρωπαϊκού Οργανσμού Δικτύων και Πληροφοριών (ΕΝΙΣΑ). Στην πρώτη σύσκεψη που έγινε στο Ηράκλειο συμμετείχαν εκπρόσωποι των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μετέφεραν την εμπειρία, τη γνώση αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.
Ο ΕΝΙΣΑ ξεκίνησε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο στο χώρο του Ι.Τ.Ε. στο Ηράκλειο. Στόχος του είναι να γίνει ο φορέας που θα δημιουργήσει για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης το προπαρασκευαστικό νομοθετικό πλαίσιο σε τομείς της ασφάλειας των δικτύων όπως για παράδειγμα η λειτουργία του Διαδικτύου και η προστασία των χρηστών του, οι νέες τεχνολογίες, η έρευνα και η ασφαλής διακίνηση της πληροφορίας των πολιτών και των κρατικών φορέων.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Προεδρίας και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, που μίλησε για τον Οργανισμό και το ρόλο του στο σύγχρονο περιβάλλον της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και των επικοινωνιών.
 
«Η συζήτηση περιστράφηκε ουσιαστικά γύρω από το ρόλο που πρέπει να έχει ο ΕΝΙΣΑ, αφού είναι ένας νέος και κρίσιμος Οργανισμός. Η συνάντηση αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των 25 χωρών και ήταν πολύ θετική» δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.
 
Αναλύοντας την θέση που εξέφρασε κατά τη σύσκεψη, τόνισε ότι ο ΕΝΙΣΑ θα πρέπει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο θέμα των προδιαγραφών που πρέπει να οριστούν για τη συνεργασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ε τους θεσμούς της Ε.Ε. για θέματα ασφάλειας.
 
Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα το δίκτυο GSM μέσω του οποίου λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία. «Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πατέντα που ακολούθησε ολόκληρος ο πλανήτης. Μας ενδιαφέρει λιπόν ο Οργανισμός να πάρει πρωτοβουλίες που θα βοηθά τη συνεργασία όλων για να παράγουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα».
 
Ιδιαίτερη αναφορά για την ανάγκη να διαδραματίσει ο Οργανισμός ένα θώρακα προστασίας για την ασφάλεια του Ιντερνέτ, έκαναν οι εκπρόσωποι των νέων χωρών ενώ οι Δυτικοευρωπαϊκές χώρες επικεντρώθηκαν και στο θεσμικό πλαίσιο.
 
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos