σύσκεψη για το αεροδρόμιο Ηρακλείου
από τη σύσκεψη

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση ένα σήμα ότι θεωρεί την αναβάθμιση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” τόσο σημαντική και άμεσης προτεραιότητας όσο τη θεωρούμε κι εμείς. Αλλιώς θα ζητήσουμε συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό».  Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Λότζια,  για το θέμα της αναβάθμισης του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Δήμαρχος και εκτός του ιδίου,  συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Ηρακλείου κ.κ.  Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης (ΣΥΡΙΖΑ) και Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι),  ο Αερολιμενάρχης κ. Γιώργος Πλιάκας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης, ο υποδιοικητής της ΣΕΑΠ Αντισυνταγματάρχης κ. Βαρδής Χαρκιανάκης, o εκπρόσωπος της Ένωσης ξενοδόχων κ. Γιάννης Οικονόμου, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Νίκος Χαλκιαδάκης,  ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων  κ. Γιάννης Αναστασάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Γιάννης Ρασούλης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας κ. Στέλα Αρχοντάκη και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού κ. Gian Andrea Paolo Garancini.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Ηρακλείου περιέγραψε τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από πλευράς Δήμου και Περιφέρειας αλλά και τη σημαντική καθυστέρηση που έχει προκύψει στο καθοριστικό ζήτημα της παραχώρησης της έκτασης της πρώην ΜΟΜΑ:

«Όπως ήδη γνωρίζετε, έχουμε κατ΄ αρχήν θετική απάντηση από το ΓΕΑ για την παραχώρηση των εκτάσεων της πρώην 126 Σμηναρχίας Μάχης στην Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας. Εκκρεμεί το αίτημα  μας για τις εγκαταστάσεις της ΣΕΑΠ και της πρώην ΜΟΜΑ και την διέλευση της Λεωφόρου Ικάρου μέσα από αυτές.  Επ’  αυτού δεν έχει υπάρχει καμία εξέλιξη.  Διάβασα στα πρακτικά της Βουλής την ερώτηση του βουλευτή κ. Ηγουμενίδη για το θέμα του αεροδρομίου και προσωπικά δεν έκρινα ικανοποιητική την απάντηση του κ. Σπίρτζη. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι λόγω της επικείμενης δημοπράτησης του αεροδρομίου στο Καστέλλι, δεν αξιολογεί όπως εμείς ως πολύ σημαντική την αναβάθμιση του “N. Καζαντζάκης”.  Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι διαδικασίες για το νέο αεροδρόμιο δεν θα προχωρήσουν. Ακόμη κι έτσι όμως θα χρειαστούν χρόνια για τη λειτουργεία του. Δεν γίνεται να αφεθεί μέχρι τότε το υπάρχον αεροδρόμιο στην τύχη του. Επιθυμούμε την ρητή και έγγραφη επιβεβαίωση της παραχώρησης των 40 στρεμμάτων και από το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και μια ξεκάθαρη απάντηση για την παραχώρηση των εκτάσεων της πρώην ΜΟΜΑ.  Εφόσον ξεκαθαρίσουν εγκαίρως τα συγκεκριμένα θέματα ως εξασφαλιστούν οι ανάλογοι πόροι, έχουμε εκπονήσει το σχέδιο για να προχωρήσουμε γρήγορα στις απαιτούμενες εργασίες».

Σταύρος Αρναουτάκης: «Απαιτείται κεντρική πολιτική κατεύθυνση για την λειτουργική-αισθητική αναβάθμιση του «Νίκος Καζαντζάκης»

Συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς για την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αεροδρομίου Ηρακλείου ζήτησε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης στο δήμο Ηρακλειου. Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε στις δηλώσεις του, ότι, δεν γίνεται ένα αεροδρόμιο όπως του Ηρακλείου, να προσφέρει στα δημόσια έσοδα ετησίως 55 με 60 εκ. ευρώ, και να μην διατίθενται ελάχιστοι πόροι για την λειτουργική αναβάθμιση του μέχρι να γίνει το νέο αεροδρόμιο Καστελίου.

«Για πολλά χρόνια συζητάμε για το αεροδρόμιο Ηρακλείου, ένα αεροδρόμιο που προσφέρει στα δημόσια έσοδα σε ετήσια βάση 55-60 εκ. ευρώ, ωστόσο δεν μπορούν να διατεθούν ελάχιστοι πόροι προκειμένου να γίνει μια λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του «Νίκος Καζαντζάκης» μέχρι να γίνει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Χρειάζεται να υπάρξει μια απόφαση από την Κυβέρνηση, από τους αρμόδιους Υπουργούς, για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις-έργα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Ζητάμε συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς, Περιφέρεια και δήμος Ηρακλείου συνεργαζόμαστε από κοινού, έχουμε συναντηθεί ήδη με τους αρμόδιους στο Υπ. Εθνικής Άμυνας, έχει γίνει καταρχήν μια παραχώρηση 40 στρεμμάτων μετά από σχετικό αίτημα δήμου και Περιφέρειας. Χρειάζεται το επόμενο βήμα, και, το επόμενο βήμα πρέπει να γίνει σύντομα ούτως ώστε από τον Οκτώβριο να ξεκινήσουν τα έργα που απαιτούνται. Αφορά την επέκταση προς την παλιά ΜΟΜΑ και την πρώην 126 Σ.Μ. ωστόσο πρέπει να υπάρξει μια κεντρική πολιτική κατεύθυνση. Μάλιστα σήμερα ενημερωθήκαμε από τον Αερολιμενάρχη Ηρακλείου ότι το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» κατέγραψε αύξηση στις τουριστικές αφίξεις κατά 11% το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου».

Στη σύσκεψη κατέθεσαν εκτενώς τις απόψεις του για τα καθημερινά προβλήματα του αεροδρομίου ο αερολιμενάρχης κ. Γιώργος Πλιάκας και οι υπόλοιποι φορείς.  Συμφωνήθηκε οι κυβερνητικοί βουλευτές να μεταφέρουν στους αρμόδιους υπουργούς όσα συζητήθηκαν και να ζητήσουν την επίσπευση των εξελίξεων.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos