Δηλώσεις του πρωθυπουργού

Μετά τη σύσκεψη

Σύσκεψη για την κατανομή του Δ’ ΚΠΣ είχε το πρωί της Κυριακής (22/4) στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Θανάσης Νάκος και Οικονομίας Χρήστος Φώλιας, καθώς και ο Γενικοί Γραμματείς των περιφερειών της χώρας.

Ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε, ότι μετά την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Μαρτίου, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα συνοχής με τόσο υψηλό πακέτο χρηματοδοτήσεων, που ολοκλήρωσε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις και πέτυχε την έγκριση του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2013.

“Η Ελλάδα, αλλάζει ρυθμούς. Έχει τώρα την ευκαιρία να ξεκινήσει πρώτη το δρόμο που οδηγεί στην πραγματκή σύγκλιση” υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και υπενθύμισε ότι το Δεκέμβριο του 2005 με επίπονες διαπραγματεύσεις και ενάντια σε πιέσεις για μειώσεις πόρων “καταφέραμε να διασφαλίζουμε κονδύλια ύψους 24,4 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια”.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι “οι πόροι αυτοί, μαζί με την εθνική συμμετοχή διαμορφώνουν ένα συνολικό πακέτο σχεδόν 36,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της χώρας και κυρίως της περιφέρειας”.

Περιφερειάρχες

Από τη σύσκεψη

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της και κατευθύνει το 80% των πόρων του Δ’ ΚΠΣ στην ελληική περιφέρεια και συμπλήρωσε: “Αξιοποιούμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, δημιουργούμε ισχυρούς αναπτυξιακούς πόλους σε κάθε μια από τις περιφέρειές μας, διασφαλίζουμε τις πιο αδύναμες από αυτές, ενισχύοντάς τες με εθνικούς πόρους και αυτό συμβαίνει για πρώη φορά”.
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ταχύτερη απορρόφηση των πόρων και αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους και σημείωσε: “Σπάμε δαιδαλώδεις διαδικασίες και γραφειοκρατικές δομές που στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους οδήγησαν σε χάσιμο χρόνου και σε απώλεια πόρων. Για τη διαχείριση και υλοποίηση του Δ΄ ΚΠΣ δημιουργούμε ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα που εγγυάται ταχύτητα, διαφάνεια αποτελεσματικότητα”.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το Δ’ ΚΠΣ η κυβέρνηση αναδεικνύει την Ελλάδα σε “χώρα με εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία. Χώρα που παράγει, προκρίνοντας την καινοτομία και την ποιότητα. Χώρα που επενδύει στη νέα γνώση και στο ανθρώπινο κεφάλαιό της. Χώρα πρωτοπόρο στην προστασία του περιβάλλοντος”.
Ο κ. Καραμανλής κατέληξε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την επόμενη επταετία χρηματοδοτούν παραγωγικές επενδύσεις, με στόχο να παραχθεί μετρήσιμο οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα που είναι “ισχυρή, ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη παντού και ευημερί για όλους”.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos