Καλό Χωριό

Νομός Λασιθίου

Τη Παρασκευή (20-04 2007) στην Αθήνα, μετά από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κου Ευάγγελου Μπασιάκου, έγινε σύσκεψη υπό την προεδρία του Ειδικού Γραμμτέα, κ. Παπαγιαννίδη Δημήτρη για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού Λασιθίου.
Συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης κος Σεραφείμ Τσόκας, οι βουλευτές Ιωάννης Πλακιωτάκης και Μιχαήλ Καρχιμάκης, ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Μανώλης Μαστοράκης και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Μανώλης Παπαδάκης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην διαχείριση υδάτινων πόρων του Νομού Λασιθίου, δεδομένου ότι είναι από τους πλέον ξηροθερμικούς Νομούς της Ελλάδας, αλλά και τους πλέον παραγωγικούς και το ενδιαφέρον του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θεωρείται δεδομένο. Αφού εξετάσθηκε η πορεία του συνόλου των δράσεων στον αγροτικό τομέα για τα θέματα των Αρδευτικών έργων της επόμενης προγραμματικής περιόδου, 2007-2013, αποφασίστηκαν τα εξής:

1)Το Φράγμα Μπραμιανών.
Σε συνεννόηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ, που έχει κατασκευάσει το φράγμα, θα γίνει αντικατάσταση της προσαγωγού διώρυγας προϋπολογισμού 10.000.000 ¤, δεδομένου ότι το Φράγμα κατασκευάστηκε εδώ και 35 χρόνια για την άρδευση 22.000στρεμμάτων, ενώ σήμερα αρδεύονται με πολλαπλά προβλήματα επάρκειας νερού 50.000 στρέμματα.

2)Το Φράγμα Αγίου Ιωάννη.
Αποφασίστηκε κατά προτεραιότητα να ενταχθεί η μελέτη και η κατασκευή του στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου είναι 11.000.000 ¤ και 800.000 ¤ η μελέτη και οι απαλλοτριώσεις υπολογίζονται στα 600.000 ¤, ενώ θα αρδεύει 12.000 στρέμματα και η χωρητικότητά του είναι 1.600.000 κυβικά μέτρα.

3)Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου ανέλαβε τη δέσμευση της ολοκλήρωσης των εφτά μελετών για τις λιμνοδεξαμενές στο Νομό, για τις οποίες θα κριθεί ατά περίπτωση, ο τρόπος χρηματοδότησης κατά τη 4η Προγραμματική Περίοδο.

4)Επισημαίνεται ότι η λιμνοδεξαμενή στη περιοχή Ζου του Δήμου Σητείας έχει ήδη ανατεθεί με συνολικό προϋπολογισμό 6.300.000¤ και αναμένεται η εγκατάσταση του Ανάδοχου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων.

5)Το Φράγμα των Λιθινών.
Ως προς το Φράγμα των Λιθινών, ολοκληρώθηκε η οριστική Μελέτη και αναμένεται η έγκριση της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos