Τμήμα υπό κατασκευή

Β.Ο.Α.Κ.

Σύσκεψη για το θέμα της συντήρησης του Οδικού Δικτύου της Κρήτης πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα κ. Σεραφείμ Τσόκα με την συμμετοχή των Νομαρών των Προέδρων των ΤΕΔΚ, των υπηρεσιακών παραγόντων, της ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου. «Το θέμα της συνάντησης ήταν ο καθορισμός των ευθυνών Οδικού Δικτύου που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, με βάση την απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ το ποίο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυβερνήσεως τον Μάρτιο 2007.

Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 2007 θα πρέπει να έχουμε συναποφασίσει ποιο κομμάτι του Οδικού Δικτύου είναι αρμοδιότητα ποίου φορέα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.
Κατά την σύσκεη διανεμήθηκε η εισήγηση της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας η οποία θα επεξεργασθεί από τους Νομάρχες του Δημάρχους και την ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ και μέχρι 10 Αυγούστου θα κατατεθούν οι απόψεις τους για το θέμα. «Η εισήγηση είναι βάση των νόμων που ισχύουν. Οι νόμοι οι οποίοι ισχύουν και οι αποφάσεις οι οποίες ισχύουν του ΥΠΕΧΩΔΕ διαχρονικά ρητώς αναφέρονται σε ορισμένα πράγματα όπως τι είναι αρμοδιότητα των Δήμων, τι είναι αρμοδιότητα των Νομαρχιών. Ουσιαστικά θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο κομμάτι είναι τι μένει στην Περιφέρεια και τι πηγαίνει στο ΥΠΕΧΩΔΕ» τόνισε ο κ. Τσόκας.
 
Δηλώσεις ΓΓ:
Σήμερα έγινε μια σύσκεψη στην Περιφέρεια όπου συμμετείχαν οι Νομάρχες, οι Πρόεδροι των ΤΕΔΚ, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, η ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Το θέμα της συνάντησης ήταν ο καθορισμός ευθυνών Οδικού Δικτύου που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, με βάση την απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ το οποίο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυβερνήσεως τον Μάρτιο 2007.
Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 2007 θα πρέπει να έχουμε συναποφασίσει ποιο κομμάτι του Οδικού Δικτύου είναι αρμοδιότητα ποίου φορέα.
Να σας πω χαρακτηριστικά ότι εμπλέκονται 4 φορείς, Η ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ αναλαμβάνει βάσει του Νόμου το κομμάτι που της αναλογεί , η Περιφέρεια το κομμάτι που της αναλογεί αι αντίστοιχα οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και οι ΟΤΑ Α’ Βαθμού. Μοιράστηκε η εισήγηση της Δ/νσης Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία θα τύχει επεξεργασίας και συζήτησης από τους δημάρχους και τους νομάρχες και την ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ. Ζητήσαμε μέχρι της 10 Αυγούστου τις απόεις των φορέων οι οποίοι εμπλέκονται για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ημερομηνίες οι οποίες έχουν τεθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
 
Ερ.
Η εισήγησή σας προς τα πού κατευθύνετε;
Απ.
Η εισήγηση είναι βάσει των νόμων που ισχύουν. Οι νόμοι οι οποίοι ισχύουν και οι αποφάσεις οι οποίες ισχύουν του ΥΠΕΧΩΔΕ διαχρονικά ρητώς αναφέρονται σε ορισμένα πράγματα όπως τι είναι αρμοδιότητα των Δήμων, τι είναι αρμοδιότητα των Νομαρχιών. Ουσιαστικά θα έλεγα τι το μεγαλύτερο κομμάτι είναι τι μένει στην Περιφέρεια και τι πηγαίνει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ας μην ξεχνάμε, ότι με βάση τις αποφάσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ είναι αυστηρότερα τα πράγματα και ως προς την ανταπόκριση που πρέπει να υπάρχει σε συγκεκριμένες συντηρήσεις που πρέπει να γίνουν αλλά και στους καθαρισμούς και σε διάφορα άλλα πράγματα. Δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Θα έλεγα όμως ότι μας προβληματίζει το γεγονός ότι αν σκεφτείτε ότι οι επαρχιακές οδοί χαρακτηρίζονται με βασιλικό διάταγμα του 1956, έχει αλλάξει ο χάρτης. Είναι γεγονός αυτό. Είμαστε υποχρεωμνοι να πάρουμε την απόφαση με βάση τα ισχύοντα νομικά αλλά παράλληλα έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε και προτάσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ όπου λέμε π.χ. ότι αυτός δρόμος που έχει χαρακτηριστεί το 1956 ως επαρχιακή οδός σήμερα δεν έχει την σημασία που έχει μια άλλη οδός η οποία μέχρι σήμερα ήταν αγροτικός δρόμος. Παρόλα ταύτα η ασφαλτοστρωτία έχει μεγαλώσει και εξυπηρετεί μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Αυτό δεν μας περιορίζει ή δεν μας ακυρώνει την διαδικασία την σημερινή. Διότι και αν στο μέλλον ένας δρόμος αλλάξει χαρακτηρισμό έτσι και αλλιώς με την απόφαση που θα έχουμε πάρει αυτόματα θα εμπίπτει και στην αρμοδιότητα και του αντίστοιχου φορέα.
 
Ερ.
Πόροι για την συντήρηση θα δίνονται;
Απ.
Στην σημερινή περίπτωση τι γίνεται; Δηλαδή μέχρι τώρα τι ισχύει; Το ίδιο θα ισχύει και στο μέλλον. Ετέθη από πολλούς συνομιλητές μας και αυτό το θέμα και είναι προς συζήτηση. Η λύση που τίθεται στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, φυσικά αφορά και την Περιφέρεια, είναι ότι χρήματα θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του υπουργείου Εσωτερικών.
 
Ερ.
Ξεκαθαρίζει το δημοτικό από το επαρχιακό δίκτυο;
Απ.
Αυτό σε ποσοστό 99% είναι ήδη ξεκαθαρισμένο. πλώς εμείς θα εξετάσουμε και τις καινούργιες ιδιαιτερότητες που υπάρχουν. Δηλαδή μια παλιά εθνική οδός η οποία είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας , όταν περνά μέσα από μια πόλη και αφορά οικισμούς πριν από το 1923, σκεφτείτε για τι αρμοδιότητες μιλάμε, τότε είναι αρμοδιότητα του Δήου. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι που πρέπει να καθοριστούν.
 
Ερ.
Η Περιφέρεια Κρήτης, βλέπετε να χάνει μερίδιο ευθύνης επί της Εθνικής Οδού;
Απ.
Μα μέχρι στιγμής όλη την ευθύνη της συντήρησης την είχε η Περιφέρεια. Από τον Μάρτιο μέχρι τώρα παρότι υπήρξε μια προσπάθεια να ξεκαθαριστεί, με τον όρο νέα χάραξη όπου και μπερδευτήκαμε λίγο εκεί, υπάρχει μια διχογνωμία. Με την απόφαση την οποία καλείται να εκδώσει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέειας, ξεκαθαρίζει απόλυτα τι αναλογεί σε ποιον. Και το υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ, θα αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι της Εθνικής Οδού.
 
Ερ.
Αλλάζει και ο τρόπος χρηματοδότησης για την βελτίωση των δρόμων;
Απ.
Όχι. Είναι πολλά τα προβλήματα που μπαίνουν όταν αλλάζει η συντήρηση ενός δρόμου. Να σας πω ότι αλλάζει η αντιμετώπιση των σχεδίων πόλεων, ότι αλλάζει πολεοδομικά, ότι αλλάζει ακόμη η χρήση που έχει κάποιος πολίτης από το δικό του ακίνητο. Είναι λεπτομέρειες οι οποίες είναι σημαντικές. Και η απόφαση για το τι χαρακτηρίζεται επαρχιακός, δεν είναι από εμάς. Αυτό έχει καθοριστεί με νομοθετικά διατάγματα. Εμείς καλούμεθα να μοιράσουμε μεταξύ μας τις ευθύνες μας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos